ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χόρτα: Tips και οδηγίες για να μαζέψετε τον θησαυρό της φύσης

Αποφεύγουμε τα χόρτα που βρίσκονται δίπλα στους δρόμους γιατί έχουν μαζέψει ένα σωρό καυσαέρια ή αυτά που βρίσκονται κάτω από ελιές και οπορωφόρα δέντρα

Χόρτα: Tips και οδηγίες για να μαζέψετε τον θησαυρό της φύσης

Κάποιος πρέπει να μας δείξει ποια είναι τα βρώσιμα χόρτα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα δηλητηριώδη χόρτα (πχ. φιδόχορτο, διαβολόχορτο, κώνιο, πιικραγγουριά) και το πιθανότερο είναι πως σε ελάχιστη ποσότητα δεν θα σας πειράξουν ιδιαίτερα, αλλά με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε! Προσέχουμε για να έχουμε!

Το μάζεμα των χόρτων είναι μάλλον χειμωνιάτικο σπορ (όχι ότι δεν υπάρχουν και τα καλοκαιρινά χορταράκια!). 10 μέρες μετά τις πρώτες βροχές ξεφυτρώνουν νόστιμες, τρυφερές πρασινάδες που είναι ό,τι πρέπει για το πιάτο μας!

Τα χόρτα θέλουν κρύο, βροχή και ήλιο: το τρίπτυχο της επιτυχίας!

Όταν μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε, δεν μαζεύουμε χόρτα από όπου να 'ναι! Αποφεύγουμε τα χόρτα που βρίσκονται δίπλα στους δρόμους γιατί έχουν μαζέψει ένα σωρό καυσαέρια ή αυτά που βρίσκονται κάτω από ελιές και οπορωφόρα δέντρα (ή άλλα καλλιεργούμενα δέντρα, γιατί συχνά ψεκάζονται και ό,τι μένει πέφτει πάνω στα χορταράκια μας (και αυτό δεν τα κάνει πια αγνά!).

Μην σας ανησυχεί αν στο χωράφι που βρήκατε τα χόρτα κυκλοφορούν ζώα. Είναι μέσα στην φύση και αυτό δύσκολα θα το αποφύγετε. Αν πλυθούν και βραστούν καλά, δεν έχετε τίποτα να φοβάστε!

Τα πιο νόστιμα χορταράκια θα τα βρείτε κοντά στην θάλασσα. Και στο βουνό βέβαια θα βρείτε κάμποσα, αλλά συνήθως φυτρώνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.

Για να μαζέψετε χόρτα χρειάζεστε εξοπλισμό: μια σακούλα, ένα κοφτερό μαχαίρι, γάντια και αδιάβροχα παπούτσια!

Συνήθως τα χόρτα φυτρώνουν σε παρεούλες: σπάνια θα βρείτε ένα ραδίκι μόνο του πχ. Αν κοιτάξετε καλύτερα, θα έχει μπόλικα ραδίκια παρεούλα λίγο πιο πέρα! Μάλιστα κάποια χόρτα έχουν καλύτερες σχέσεις με άλλα και συνήθως τα βρίσκουμε μαζί: πχ. αν βρείτε καυκαλήθρες, κάπου εκεί γύρω θα υπάρχουν και μυρώνια!

Αν μαζεύετε καιρό χόρτα, μπορείτε να σημαδέψετε πού βρήκατε την τελευταία φορά και να ξαναπάτε στο ίδιο μέρος μετά απο καιρό. Θα είναι πάλι εκεί!

Οι πληροφορίες μου δίνουν δύο εκδοχές: η μία λεει ότι με το μαχαιράκι μας κόβουμε κοντά στην ρίζα τα χόρτα της προτίμησής μας, αλλά καλό είναι να μην τα ξεριζώνουμε εντελώς, γιατί την επόμενη φορά δεν θα ξαναβρούμε σε αυτό το μέρος τα ίδια χορταράκια. Αν αφήσουμε την ρίζα, σύντομα θα έχουμε νέα παραγωγή! Η άλλη όμως εκδοχή υποστηρίζει ότι οι ρίζες των χόρτων δεν ξαναβγάζουν δεύτερη φορά φυλλαράκια, οπότε ξεριζώνουμε το φυτό (μιας και η ρίζα είναι, λέει, το πιο νόστιμο μέρος του). Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το μόνο χόρτο που δεν ξεριζώνουμε είναι η βρούβα.

Αν ο καιρός είναι ζεστός, προτιμήστε να αποθηκεύσετε τα χόρτα σας σε υφασμάτινη σακούλα, γιατί στην πλαστική θα μαραθούν γρήγορα.

Όταν ο θησαυρός φτάσει ως την κουζίνα σας, καθαρίστε τα και πλύντε τα καλά από τα χώματα. Αφήστε τα να μουλιάσουν με ξύδι και χοντρό αλάτι, και κάντε αρκετές πλύσεις.

Read Next

17 Οκτ 2024

Δωρεάν μαστογραφία από τον Δήμο Αθηναίων: Πού και πότε μπορείς να κάνεις;

Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο;

17 Οκτ 2024

"Όταν γεννήθηκα ήμουν ουσιαστικά νεκρός": Η δύσκολη ζωή του Liam Payne: Από την πρόωρη γέννηση μέχρι τις αυτοκτονικές σκέψεις

Ο σταρ των One Direction βρίσκεται νεκρός σε ηλικία μόλις 31 ετών - οι δυσκολίες που είχε περάσει τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική του υγεία.

Περισσότερα από

Life

17 Οκτ 2024

Oι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 17 έως 23 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν.

17 Οκτ 2024

"Κανά Δυο Φωτογραφίες": Συνεχίζεται η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας στο Cinobo Όπερα

Μέχρι τον Νοέμβριο μπορείτε να δείτε τη φωτογραφική εγκατάσταση του Δημήτρη Μουγκού στον αθηναϊκό κινηματογράφο.

17 Οκτ 2024

11 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (17-23/10)

Η Αθήνα γεμίζει με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως ταινίες, μουσική, θέατρο και τέχνη, προσφέροντας στους λάτρεις του πολιτισμού μοναδικές ευκαιρίες να ανακαλύψουν την πλούσια δημιουργικότητα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

16 Οκτ 2024

Τι είναι το water fasting; Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών;

Όλες οι βασικές πληροφορίες για αυτή τη διατροφική τάση. Και, κυρίως, σε βοηθάει στο αδυνάτισμα;

16 Οκτ 2024

Μελατονίνη: 6 φυσικές πηγές της για καλύτερο ύπνο

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τη φυσική παραγωγή μελατονίνης μέσω τροφών για έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

16 Οκτ 2024

Μπορείς να αυξήσεις τη μυϊκή μάζα με το περπάτημα;

Μάθε πώς μπορεί να έχεις τα πιο πολλά οφέλη από το περπάτημα.

16 Οκτ 2024

Athens Cocktails Party: Μια γιορτή κοκτέιλ στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Κυψέλη θα μεταμορφωθεί σε έναν προορισμό για τους λάτρεις του κοκτέιλ, προσφέροντας μια εμπειρία γευσιγνωσίας και διασκέδασης με την πολυβραβευμένη Jose Cuervo Tequila.

16 Οκτ 2024

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα: Η απόλυτη παρεΐστικη παράσταση

Οι "Ήρωες", η ωραία σάτιρα της Ελένης Γκασούκα ξεκίνησε τη θεατρική διαδρομή της το 2006, διαρκώς εξελίσσεται, δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα με το κοινό και είναι μπολιασμένη με επιθεωρησιακά στοιχεία. Έρχεται στο Θέατρο Ψυρρή.

16 Οκτ 2024

Λεπτό έντερο: Η βασική περιοχή επεξεργασίας του λίπους - πώς να το υποστηρίξεις

Το λεπτό έντερο είναι αναμφισβήτητα ο ‘βασικός παίκτης’ της πεπτικής διαδικασίας.

16 Οκτ 2024

Free the kitsch Athens Film Fest: Ένα διήμερο γιορτής του αντισυμβατικού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ φιλοξενεί 59 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας ζητήματα ταυτότητας, ελευθερίας της έκφρασης και αποδοχής.