ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Deos Studio: Η Θάλεια Φωτάκη για την πρώτη της συλλογή εμπνέεται από τις grande dames του ελληνικού σινεμά

Η καλοκαιρινή συλλογή του Deos Studio "Τόσα Καλοκαίρια" φαντάζεται τι θα φορούσαν η Μελίνα Μερκούρη και η Τζένη Καρέζη σήμερα.

deos_studio

Αν η Μελίνα Μερκούρη ήταν σήμερα μια ανερχόμενη σταρ του ελληνικού σινεμά, τι θα επέλεγε να φορέσει στις διακοπές της στα ελληνικά νησιά; Αν, τώρα, η Τζένη Καρέζη καθιερώνονταν ως πρωταγωνίστρια, ποια ρούχα θα φώλιαζαν στην καλοκαιρινή της γκαρνταρόμπα; Κι αν η Νόρα Βαλσάμη, που μόλις ξεκινούσε την καριέρα της είχε Instagram, ποια outfits θα μοιράζονταν με τους followers της; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούσαν τη Θάλεια Φωτάκη, τη νεαρή σχεδιάστρια και ιδρύτρια του brand Deos Studio, όταν υλοποιούσε την πρώτη της συλλογή. Την συλλογή Άνοιξη/ Καλοκαίρι '24 του νεοσύστατου brand της.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κρήτη, στα 24 της, η Θάλεια αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της για τη μόδα σπουδάζοντας fashion design στην Αθήνα. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές της και ενώ εργαζόταν πάνω στη διπλωματική της εργασία, άρχισε να οραματίζεται και τελικά να δημιουργεί το δικό της brand, το Deos Studio. Επέστρεψε στην Κρήτη και έκανε τη βάση του νέου της εγχειρήματος εκεί, στο υπέροχο Ρέθυμνο. Η απόφασή της αυτή ήταν συνειδητή και συνάμα τολμηρή, καθώς πιστεύει ότι οι ευκαιρίες και η ανάδειξη νέων εγχειρημάτων δεν πρέπει να περιορίζονται στις μεγάλες πόλεις. Παρά τις προκλήσεις, η Θάλεια συνεχίζει να αναπτύσσει το Deos Studio, με στόχο να φέρει μια νέα πνοή στη μόδα από την καρδιά της Κρήτης.

Με έμπνευση τις μούσες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

H αρχή έγινε με τη δημιουργία γυναικείων αξεσουάρ, μια επιλογή που προέκυψε από την πολυπλοκότητα της δημιουργίας ενδυμάτων. Ωστόσο, με πείσμα και αφοσίωση, μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να παρουσιάσει την πρώτη της ολοκληρωμένη συλλογή με τίτλο "Τόσα Καλοκαιρία", η οποία περιλαμβάνει χειροποίητα γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ.

Deos Studio

Γνωρίστε το Deos Studiο και τη δημιουργό τους

Πότε και πως ιδρύθηκε το brand Deos Studio;

Το 2023. Λίγο μετά την αποφοίτησή μου, ήμουν αποφασισμένη να μην αφήσω καθόλου να περάσει χρόνος ανεκμετάλλευτος. Ήξερα από πολύ μικρή ότι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου, να ασχοληθώ με τη μόδα και όλα άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν το δρόμο τους και να διαμορφώνονται όπως τα είχα φανταστεί. Μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο δεν υπήρχε, ούτε πολλές γνωριμίες που θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ προς όφελός μου. Στην κυριολεξία

έγιναν όλα στον "αυτόματο πιλότο". Είπα στον εαυτό μου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, το όνειρο μου ήταν ξεκάθαρο και το έκανα πράξη.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Deos Studio με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Η αλήθεια είναι πως μου είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξω μονάχα τρεις λέξεις, καθώς για εμένα το Deos Studio σηματοδοτεί πολλούς σταθμούς της ζωής μου, αποτελώντας στην ουσία, την – απότομη – ενηλικίωση μου και την τριβή μου με την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία και την εξέλιξη. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξω, οι λέξεις αυτές θα ήταν:

Αυθεντικότητα, Διαχρονικότητα, Αντιθέσεις.

Deos Studio
Deos Studio

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίστηκες την πρόσφατη συλλογή "Τόσα Καλοκαίρια" και εν τέλει τη δημιούργησες;

Η συλλογή "Τόσα Καλοκαίρια" αποτελεί μια ωδή στο μεσογειακό καλοκαίρι, εμπνευσμένη από τον θησαυρό της Μεσογείου, την Ελλάδα. Πριν υλοποιήσω αυτήν τη συλλογή, μελέτησα αρκετά τις σημαντικότερες γυναίκες της ελληνικής ιστορίας, όπως τη Μελίνα Μερκούρη, τη Νόρα Βαλσάμη, τη Φλωρέττα Ζάννα, και τη Τζένη Καρέζη. Μέσα από παλιές ελληνικές ταινίες, συνεντεύξεις και αφιερώματα, γεννήθηκε η απορία: Τι θα φορούσαν αυτές οι γυναίκες σήμερα; Έτσι λοιπόν, προσπαθώντας να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, δημιούργησα τη συγκεκριμένη συλλογή. Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι οι δυναμικές σιλουέτες, η αβίαστη κομψότητα, η μοναδικότητα και η προσεγμένη χειροποίητη ραφή. Η ασπρόμαυρη αισθητική της συλλογής αποτίει φόρο τιμής στις παλιές ελληνικές ταινίες και στις γυναίκες που τις ενέπνευσαν.

Deos Studio

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις όταν ξεκινάς μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα είναι ποικίλες. Ως κάποια που ξεκίνησε μόνη της στα 23 της χρόνια, διαπίστωσα ότι τα πράγματα διέφεραν εντελώς από όσα είχα φανταστεί. Χρειάστηκε να αναλάβω πολλούς ρόλους ταυτόχρονα: της σχεδιάστριας, της πατρονίστ, της στυλίστριας, της υπευθύνου παραγωγής, καθώς και άλλους, λιγότερο δημιουργικούς ρόλους, που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της επιχείρησης. Ως άτομο με ελάχιστες γνώσεις στο χώρο των επιχειρήσεων, αυτό το κομμάτι ήταν αρκετά απαιτητικό και στρεσογόνο για μένα. Παρόλα αυτά, χρειάζονται οι προκλήσεις και δυσκολίες, προκειμένου να "ανοίξουν" τον δρόμο και να έρθουν οι πιο όμορφες και ελπιδοφόρες καταστάσεις. Η μόδα στην Ελλάδα έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Υπάρχει χώρος για ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και παρατηρώ μια

συγκινητική αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των νέων brands. Το ταξίδι αυτό, αν και δύσκολο, είναι γεμάτο ευκαιρίες και ικανοποιήσεις, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η μόδα στην Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον.

Deos Studio

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η σχέση μου με τη μόδα ξεκινάει από μικρή ηλικία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι "κόλλησα" το μικρόβιο της μόδας από τη γιαγιά μου, που ήταν μοδίστρα. Από μικρή την παρακολουθούσα να ράβει στις μηχανές της και να δημιουργεί εξαιρετικά ρούχα. Μέχρι και σήμερα πιστεύω ότι είναι η καλύτερη μοδίστρα που έχω γνωρίσει. Στα εφηβικά μου χρόνια, συλλέγοντας αμέτρητα περιοδικά μόδας, η αγάπη μου για αυτήν συνέχισε να μεγαλώνει. Δοκίμασα να σπουδάσω και σε σχολές με διαφορετικό αντικείμενο, σε πανεπιστήμια της Αθήνας, αλλά τίποτα δεν με ενδιέφερε όσο η μόδα. Έτσι, το 2019 τα άφησα όλα πίσω μου και άρχισα να φοιτώ σε σχολή μόδας, όπου πραγματικά απόλαυσα την κάθε στιγμή, το κάθε μάθημα, την κάθε εργασία.

Η γιαγιά μου, με την αστείρευτη δημιουργικότητά της, μου πέρασε αβίαστα την αγάπη για τη μόδα και την τέχνη του ρούχου. Αυτό το πάθος με οδήγησε να βρω τον δικό μου δρόμο σε αυτόν τον χώρο. Σήμερα, κάθε φορά που δημιουργώ κάτι καινούργιο, νιώθω ευγνωμοσύνη που η κληρονομιά της γιαγιάς μου συνεχίζεται, μέσα από τη δική μου δουλειά.

Deos Studio
Deos Studio

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Για μένα, το προσωπικό στιλ είναι τρόπος έκφρασης. Είναι η τέχνη του να επικοινωνείς στον έξω κόσμο το ποιος είσαι, χωρίς να χρειάζεται να πεις λέξη. Το αυθεντικό στιλ δεν υποκύπτει σε 0εφήμερες τάσεις και trends, γιατί το προσωπικό στιλ, στην πραγματικότητα είσαι εσύ.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Κάθε τι στην καθημερινότητά μου έχει επιρροή πάνω μου. Μια απλή συνάντηση με μια ηλικιωμένη κυρία στον δρόμο ή η θέα ενός κτιρίου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μπορεί να με εμπνεύσουν. Η Κρήτη, ο τόπος μου, αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική πηγή έμπνευσης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τα πράγματα γύρω μου.

Deos Studio

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τον Yves Saint Laurent, καθώς με γοητεύει και με εμπνέει αφάνταστα, ο τρόπος με τον οποίο έδωσε δύναμη και φωνή στις γυναίκες μέσω του ανδρόγυνου look. Ιδανικά, θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω εγώ πίσω στη δεκαετία του '70 και να δειπνήσω κάπου στο Παρίσι μαζί του. Αν έπρεπε όμως να τον καλωσορίσω εγώ στην πόλη μου, λογικά θα επέλεγα κάποιο από τα υπέροχα οινοποιεία μας, όπου θα τον προσκαλούσα για κρασί και finger food.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με resort wear που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Θα πω οποιοδήποτε look της Bianca Jagger. Θεωρώ ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons όλων των εποχών.

Deos Studio

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Για εμένα, το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας είναι μόνο αισιόδοξο. Οι νέοι εκφράζουν την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά τους μέσα από τα ρούχα τους, αφήνοντας πίσω τα ταμπού του παρελθόντος. Σήμερα σπανίως θα ακουστεί η φράση : "Αυτό είναι ντεμοντέ". Ο κόσμος είναι πλέον ανοιχτός, νέα ταλέντα αναδύονται συνεχώς και όλη αυτή η ελευθερία έκφρασης μόνο ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον μπορεί να μας φέρει.

Deos Studio
Deos Studio

Πού μπορούμε να βρούμε τα DEOS STUDIO;

To Deos Studio έχει την έδρα του στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Μπορείτε να βρείτε την ολοκληρωμένη συλλογή "Τόσα Καλοκαίρια" online, στο deosstudio.gr. Ελπίζουμε ότι το δίκτυο μας θα αναπτυχθεί και σύντομα θα μπορείτε να μας βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Read Next

22 Αυγ 2024

Sofi Victoratou: Τα παπούτσια της Σοφίας Βικτωράτου εμφανίζονται στην 4η σεζόν του Emily In Paris

Δύο τουλάχιστον ζευγάρια Sofi Victoratou θα πρωταγωνιστήσουν στη σειρά - φαινόμενο του Netflix.

18 Αυγ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

Περισσότερα από

Made in Greece

13 Αυγ 2024

Peace and Chaos: Η Νεφέλη και ο Δημήτρης βρήκαν την ισορροπία ανάμεσα στις αντιθέσεις

Το brand Peace and Chaos, με τη μακρόχρονη πορεία στο εγχώριο ένδυμα, μας έμαθε ότι είναι "οκ" να αγαπάμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας.

09 Αυγ 2024

Θίς: Ο Δημήτρης Χατζησταμάτης δεν χτίζει παλάτια στην άμμο, αλλά φτιάχνει από αυτήν κοσμήματα

Τα κοσμήματα Θίς του Δημήτρη Χατζησταμάτη είναι φτιαγμένα από άμμο και καλοκαιρινές αναμνήσεις.

23 Ιουλ 2024

Cristiano Marcheli: Θα παρουσιάσει τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 στο Salt Water Showroom

Η Cristiano Marcheli θα συνεργαστεί με το Salt Water Showroom για την παρουσίαση της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025.

19 Ιουλ 2024

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την παράδοση του πιλοποιού πατέρα της στο εργαστήριο του Savapile στου Ψυρρή, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τις singature υπερμεγέθεις καπελίνες της.

11 Ιουλ 2024

Eileen Pappas: Η Αϊλήν Παππά εμπνεύστηκε την πρόσφατη συλλογή της από δύο αδέσποτα γατάκια που υιοθέτησε

Τα χειροποίητα κοσμήματα Eileen Pappas είναι statement κομμάτια φτιαγμένα για να ζουν κοντά καρδιά εκείνου που τα φοράει.

04 Ιουν 2024

The C edition: Τα κορμάκια της Χριστίνας Κατσαούνη γίνονται (επιτέλους) μαγιό

Η "sea edition" του The C edition, του brand που έκανε τα κορμάκια τη fashion εμμονή μας.

30 Μαϊ 2024

Somewhere Blue: H Ελένη Γεωργίου αποτυπώνει τα πλάσματα και τα οργανικά σχήματα της θάλασσας σε υπέροχα κοσμήματα

Το brand κοσμημάτων και αντικειμένων deco Somewhere Blue αποτελεί έκφραση της τεράστιας αγάπης της δημιουργού του για τη θάλασσα.

14 Μαϊ 2024

Say No More: Δύο κολλητές φίλες που δεν έβρισκαν το ιδανικό μαγιό, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους

Η Ελίνα και η Στέισυ δημιούργησαν το luxury resort wear brand Say No More για να υπάρχουν επιτέλους μαγιό που κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει αυτοπεποίθηση.

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.