ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την παράδοση του πιλοποιού πατέρα της στο εργαστήριο του Savapile στου Ψυρρή, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τις singature υπερμεγέθεις καπελίνες της.

savapile

Στην Αγίας Ελεούσης στου Ψυρρή, μια ανάσα από τη βοή της Πρωτωγένους, όπου τουρίστες, ψηφιακοί νομάδες και ντόπιοι, αναζητούν μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα στα μπαρ και τα μαγαζακία της βρίσκεται το εργαστήριο της πιλοποιού Λίζας Σαρηγιαννίδου που όχι απλώς κρατά ζωντανή την ιστορική επιχείρηση ψάθινων καπέλων Savapile που ξεκίνησε ο πατέρας της πίσω στο 1960, αλλά την μεταμορφώνει καθημερινά σε ένα σύγχρονο brand που έχει ανάγει το ψάθινο καπέλο σε high end fashion item, πολλά χρόνια πριν τη δούμε στα catwalks ως τέτοια.

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Ο Σάββας Σαρηγιαννίδης, πατέρας της Λίζας, εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο καπέλων στον Πειραιά, στην πρέσα, μια δουλειά που του φαίνεται εξαιρετικά μονότονη. Ζήτησε τότε από τις εργάτριες να του μάθουν την τέχνη της πιλοποιίας. Η προφορική ιστορία της οικογένειας Σαρηγιαννίδη θέλει εκείνες να του αποκρίθηκαν πως "η τέχνη αυτή δεν μαθαίνεται, κλέβεται". Έτσι κι εκείνος πήρε μία ραπτομηχανή στο σπίτι του, μια γλάστρα για καλούπι της κορώνας και ένα τηγάνι σαν καλούπι για το μπορ και ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά του ψάθινα καπέλα. Στην αρχή, έπαιρνε το καΐκι και περνούσε απέναντι, στη Σαλαμίνα, όπου τα πουλούσε με μεγάλη επιτυχία και σύντομα ανοίγει το δικό του εργαστήριο στου Ψυρρή, στη γειτονιά που στεγάζεται το brand Savapile μέχρι σήμερα.

Η συνεχίστρια μιας παραδοσιακής τεχνικής

Η Λίζα μεγάλωσε μέσα στο πιλοποιείο, με τη μυρωδιά της ψάθας. Ένας μαγικός, στα μάτια της, χώρος με πολλά στοιβαγμένα καλούπια, πολλές παλιές και καινούριες μηχανές, δύο τεράστιες πρέσες και άπειρα καπέλα παντού. Ασυναίσθητα, όλη αυτή η διαδικασία της κατασκευής έγινε το πάθος της και, γοητευμένη από αυτό, περνούσε όλο τον ελεύθερο χρόνο της παρατηρώντας. Όσο μεγάλωνε, έκανε άλλα όνειρα για τη ζωή. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγο καιρό αργότερα, η πιλοποιία θα γινόταν και για εκείνη μια συνειδητή επιλογή.

Πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι για να εξελιχθεί η τέχνη του παραδοσιακού ψάθινου καπέλου, έπρεπε να συνδυαστεί με τη μόδα, την άλλη μεγάλη της αγάπη. Και παρόλο που το γυναικείο καπέλο στην Ελλάδα ήταν (σ. και παραμένει) παραγνωρισμένο, εκείνη το έβλεπε ως ένα item που μπορούσε να ολοκληρώσει το styling της γυναικείας εμφάνισης και όχι μόνο σαν αξεσουάρ διακοπών. Έτσι ξεκίνησε να εξελίσει τα κλασικά σχέδια, να παίζει με φόρμες που παραδοσιακά δεν κατασκευάζονται από ψάθα, όπως για παράδειγμα το visor, και φυσικά, να φτιάχνει με δεξιοτεχνία και μέθοδο που σε υπνωτίζει τις τεράστιες καπελίνες της (είναι φοβερή εμπειρία να παρακολουθείς τη Λίζα να ξεκινά με μία μόνο άκρη της πλεκτής ψάθας και μετά να "σχηματίζει” με τη ραπτομηχανή της μία τέτοια) που την έβαλαν στα editorials των μεγαλύτερων τίτλων μόδας του ελληνικού Τύπου και στις καμπάνιες μερικών από τα πιο αναγνωρισμένα ελληνικά brands.

Γνωρίστε το Savapile και τη δημιουργό τους

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Savapile με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Θάλασσα, ήλιος και dolce vita. Σίγουρα loyalty, αν μπορούσα να βάλω και μια τέταρτη

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Δεν σχεδιάζω ποτέ, όλες οι ιδέες μου έρχονται δουλεύοντας, πολλές φορές και στον ύπνο μου και εγκαταλείπω τα πάντα για να βρω τον τρόπο να δημιουργήσω αυτό που σκέφτηκα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος μαγικός που αποτελεί έμπνευση για μένα και φαντάζομαι και για πολλούς σχεδιαστές,σίγουρα όμως χρειάζεται να είσαι σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα εμπόδια που προκύπτουν σε πολλούς τομείς.

savapile

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Για μένα το προσωπικό στιλ είναι ο τρόπος μας να συστηθούμε και αντανακλά τη διάθεσή μας.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η Κερκυραία γιαγιά μου που φορούσε τις μποκολέτες της, καβαλούσε το άλογό της μέχρι τα 80 και δε φοβόταν τίποτα.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Τον John Galliano και θα τον πήγαινα σε κάποιο από τα εστιατόρια του Μεταξουργείου.

savapile

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με καπέλο που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Δεν θα ήξερα ποιο look της Cher να πρωτοξεχωρίσω.

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο

Είναι κάτι που κρατάμε μόνοι μας στα χέρια μας. Πιστεύω ότι αναγκαστικά είναι αισιόδοξο.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Savapile;

Σε concept καταστήματα παντού στην Ελλάδα - κυρίως σε νησιά -, αλλά και στο εξωτερικό και φυσικά στο εργαστήριό μου στου Ψυρρή, Αγίας Ελεούσης 14, όπου θα με βρείτε να δουλεύω με τις 100χρονες μηχανές μου πίνοντας κοκτέιλ.

Read Next

22 Αυγ 2024

Sofi Victoratou: Τα παπούτσια της Σοφίας Βικτωράτου εμφανίζονται στην 4η σεζόν του Emily In Paris

Δύο τουλάχιστον ζευγάρια Sofi Victoratou θα πρωταγωνιστήσουν στη σειρά - φαινόμενο του Netflix.

18 Αυγ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

Περισσότερα από

Made in Greece

13 Αυγ 2024

Peace and Chaos: Η Νεφέλη και ο Δημήτρης βρήκαν την ισορροπία ανάμεσα στις αντιθέσεις

Το brand Peace and Chaos, με τη μακρόχρονη πορεία στο εγχώριο ένδυμα, μας έμαθε ότι είναι "οκ" να αγαπάμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας.

09 Αυγ 2024

Θίς: Ο Δημήτρης Χατζησταμάτης δεν χτίζει παλάτια στην άμμο, αλλά φτιάχνει από αυτήν κοσμήματα

Τα κοσμήματα Θίς του Δημήτρη Χατζησταμάτη είναι φτιαγμένα από άμμο και καλοκαιρινές αναμνήσεις.

23 Ιουλ 2024

Cristiano Marcheli: Θα παρουσιάσει τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 στο Salt Water Showroom

Η Cristiano Marcheli θα συνεργαστεί με το Salt Water Showroom για την παρουσίαση της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025.

21 Ιουλ 2024

Deos Studio: Η Θάλεια Φωτάκη για την πρώτη της συλλογή εμπνέεται από τις grande dames του ελληνικού σινεμά

Η καλοκαιρινή συλλογή του Deos Studio "Τόσα Καλοκαίρια" φαντάζεται τι θα φορούσαν η Μελίνα Μερκούρη και η Τζένη Καρέζη σήμερα.

11 Ιουλ 2024

Eileen Pappas: Η Αϊλήν Παππά εμπνεύστηκε την πρόσφατη συλλογή της από δύο αδέσποτα γατάκια που υιοθέτησε

Τα χειροποίητα κοσμήματα Eileen Pappas είναι statement κομμάτια φτιαγμένα για να ζουν κοντά καρδιά εκείνου που τα φοράει.

04 Ιουν 2024

The C edition: Τα κορμάκια της Χριστίνας Κατσαούνη γίνονται (επιτέλους) μαγιό

Η "sea edition" του The C edition, του brand που έκανε τα κορμάκια τη fashion εμμονή μας.

30 Μαϊ 2024

Somewhere Blue: H Ελένη Γεωργίου αποτυπώνει τα πλάσματα και τα οργανικά σχήματα της θάλασσας σε υπέροχα κοσμήματα

Το brand κοσμημάτων και αντικειμένων deco Somewhere Blue αποτελεί έκφραση της τεράστιας αγάπης της δημιουργού του για τη θάλασσα.

14 Μαϊ 2024

Say No More: Δύο κολλητές φίλες που δεν έβρισκαν το ιδανικό μαγιό, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους

Η Ελίνα και η Στέισυ δημιούργησαν το luxury resort wear brand Say No More για να υπάρχουν επιτέλους μαγιό που κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει αυτοπεποίθηση.

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.