Ο Σεφ από τη Γλασκώβη Αλί Αχμέντ Ασλάμ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Όλοι όμως θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που γιάτρεψε καρδιές με την απόλυτη νοστιμία που εφήυρε: το chicken tikka masala, ένα λατρεμένο πιάτο της ινδικής κουζίνας.
Λέγεται πως ήταν εκείνος που σκέφτηκε την συνταγή, όπως έχει επικρατήσει σήμερα στη Μ. Βρετανία, όταν ένας πελάτης του είπε πως του φάνηκε το κοτόπουλο κάπως στεγνό. Τότε ο "κύριος Άλι", όπως έμεινε γνωστός πρόσθεσε μια κρεμώδη σως με τομάτα- σύμφωνα με άλλους ήταν απλώς προσθήκη γνωστής ντοματόσουπας από κονσέρβα.
Τον θάνατο του επιβεβαίωσε το εστιατόριό του Shish Mahal στη Γλασκώβη, το οποίο θα παραμείνει κλειστό 48 ώρες τιμώντας τη μνήμη του σεφ.
Ο κύριος Άλι γεννήθηκε στο Πακιστάν και μετακόμισε ως μικρό παιδί μαζί με την οικογένειά του, πριν ανοίξει το εστιατόριο του στη Γλασκώβη το 1964.
Σε μία συνέντευξή του στο πρακτορείο AFP είχε διηγηθεί πως έφτιαξε το εμβληματικό του πιάτο: "Το Chicken tikka masala εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο. Ως τότε φτιάχναμε chicken tikka μέχρι που ένας πελάτης είπε πως ήταν κάπως στεγνό. Έτσι σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο σε κάποιου είδους σάλτσα. Έτσι από τότε το μαγειρεύουμε σε σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα και καρυκεύματα". Και πρόσθεσε ότι πάντα το φτιάχνουν ανάλογα με το γούστο του πελάτη και αν αντέχει τα καυτερά ή όχι.
Αν και κανείς δεν μπορεί να εξακριβώσει τον ισχυρισμό του, το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο το πιάτο του, όσο κι εκείνος αγαπήθηκε πολύ. Τώρα ο κόσμος μιλάει για τον κύριο Άλι με τα καλύτερα λόγια στα social media, λέγοντας για εκείνον πως ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν.
Το chicken tikka masala είναι το αγαπημένο πιάτο των Βρετανών από την ινδική κουζίνα, αν και το chicken korma βρίσκεται επίσης ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram