ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζέιμς Μποντ: Τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ ξαναγράφονται, για να αφαιρεθούν ρατσιστικές εκφράσεις

Πολιτική ορθότητα: υπέρ ή κατά;

Ο James Bond υπήρξε στ' αλήθεια, με σάρκα και οστά, και δρούσε στην Πολωνία

Μπορεί να δει κανείς τα βιβλία εκτός της εποχής τους; Και να τα αλλάξει ώστε να συμβαδίζουν με την εξέλιξη των κοινωνιών ή θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν ακριβώς γιατί καθρέφτιζαν παράλληλα την εποχή τους και ίσως είχε νόημα η συγκεκριμένη χρήση φράσεων για τον συγγραφέα τους; Αυτό είναι το δίλημμα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό.

Στους εκδοτικούς οίκους τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά καθώς έχουν βρει σολομώντεια λύση: και έτσι και αλλιώς. Τώρα λοιπόν επανεκδίδονται τα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμινγκ, η πένα του οποίου γέννησε τον θρυλικό Τζέιμς Μποντ.

Καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έκδοση του Casino Royale, του πρώτου βιβλίου που μας συστήνει τον γοητευτικό πράκτορα, θα εκδοθούν εκ νέου τα βιβλία του Φλέμινγκ.

Η Ian Fleming Publications Ltd που έχει τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων έχει προσλάβει αναγνώστες προκειμένου να εντοπίσουν ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν ενδεχομένως στα κείμενα. Οι περισσότερες αφορούν τους αφροαμερικανούς, έτσι πρώτη προτεραιότητα είναι η αφαίρεση κι αντικατάσταση της λέξης "νέγρος", όπως και διάφορες φράσεις ή λέξεις που υπαινίσσονται την εθνικότητα κάποιων χαρακτήρων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημρίδα Telegraph.

Τα βιβλία θα φέρουν την επιγραφή "αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή που όροι και αντιλήψεις που σήμερα θεωρούνται προσβλητικές, ήταν ο κοινός τόπος" και "έχουν γίνει αλλαγές σε αυτή την έκδοση έχοντας παραμείνει όσο πιο πιστοί στο αρχικό κείμενο και την περίοδο στην οποία αναφέρεται".

Για παράδειγμα, όταν ο Bond πηγαίνει σε ένα κλαμπ στο Χάρλεμ το κείμενο αναφέρει "το κοινό λαχάνιαζε και γρύλιζε σαν γουρούνια στο παχνί". Τώρα έχει αλλάξει στο εξής: "ο Μποντ μπορούσε να νιώσει την ηλεκτρική ένταση στο δωμάτιο".

"Πείραγμα" και στα κείμενα του Ρόαλντ Νταλ

Στη λίστα και ο αγαπημένος Βρετανός Παραμυθάς που μας έχει χαρίσει τη Ματίλντα, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας κ.ά. "Θέλουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες την επιλογή" υποστηρίζουν ο εκδοτικός οίκος Puffin U.K. που έχει τα δικαιώματα των βιβλίων του. Τα παιδιά λοιπόν θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Η σειρά "The Roald Dahl Classic Collection” θα περιλαμβάνει τα κανονικά κείμενα του Νταλ. Ενώ μια άλλη σειρά, για νεαρούς αναγνώστες θα περιλαμβάνει τα αναθεωρημένα κείμενα.

Πριν λίγες μέρες ο εκδοτικός ήταν στο στόχαστρο ακριβώς λόγω αυτών των τροποποιήσεων. Όπως την αντικατάσταση της "απίστευτα χοντρού" με το "χοντρός" και το "το πιο υπέροχο θηλυκό" με το "πιο υπέροχη γυναίκα". Σε εκείνους που αντιδρούν στις αλλαγές ανήκει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ.

Τα αυθεντικά κείμενα θα εκδοθούν με το λόγκο της Penguin και θα περιέχουν και αρχειακό υλικό, σχετικό με τις ιστορίες.

Η Φραντσέσκα Ντόου, επικεφαλής του παιδικού τμήματος στην Penguin Random House δήλωσε: "Στην Puffin (σ.σ: ανήκει και πάλι στον ίδιο οίκο) εκδίδουμε με μεγάλη υπερηφάνεια εδώ και 40 χρόνια τα έργα του Ρόαλντ Νταλ σε συνεργασίας με την Roald Dahl Story Company (...). Ως εκδότες παιδικών βιβλίων ο ρόλος μας είναι να μεταφέρουμε τη μαγεία των ιστοριών στα παιδιά με τη μεγαλύτερη φροντίδα και σκέψη. Τα φανταστικά βιβλία του Ρόαλντ Νταλ είναι κάποιες φορές οι πρώτες ιστορίες που θα διαβάσουν μόνα τους τα παιδιά και το να φροντίζουμε τη φαντασία και το μυαλό που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα στους νεαρούς αναγνώστες είναι προνόμια και ευθύνη".

"Όπως είπε κάποτε ο Ρόαλντ Νταλ "αν τα βιβλία μου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν αναγνώστες, τότε νιώθω ότι έχω κάνει κάτι σημαντικό". Στην Puffin θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εκπλήρωση αυτής της φιλοδοξίας για όσο θα φτιάχνουμε βιβλία" συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του εκδοτικού.

Πηγές: The Guardian, Variety

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

23 Σεπ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: "Αμφιβάλλω αν αυτό θα ξανασυμβεί ποτέ" είπε για τη σειρά "Τα Φιλαράκια"

Η σειρά έκλεισε τα... 30 της χρόνια και η Άνιστον αποκαλύπτει γιατί δεν θα ξανακάνει κωμική σειρά στην καριέρα της.

22 Σεπ 2024

Ντίπακ Τσόπρα: 10 πρακτικές για μακροβιότερη, υγιέστερη και πιο ουσιαστική ζωή με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα

Μια ολιστική εμπειρία μας περιμένει αυτόν τον Οκτώβριο στο Grecotel Cape Sounio και στο Travelgems Longevity Retreat του Ντίπακ Τσόπρα.

Περισσότερα από

News

22 Σεπ 2024

Πασχάλης και Αλίκη Αρβανιτίδη χέρι-χέρι: Η σπάνια εμφάνιση του 78χρονου τραγουδιστή και της συζύγου του

Το ζευγάρι δήλωσε το παρών στην κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Αλέξη Παπαδημητρίου.

22 Σεπ 2024

Art Athina 2024: Με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, η Art Athina, άνοιξε τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου.Από τις 19–23 Σεπτεμβρίου.

22 Σεπ 2024
22 Σεπ 2024

Έρικ Ρόμπερτς: Η δημόσια συγγνώμη στην Τζούλια Ρόμπερτς

"Ελπίζω ότι η Τζούλια θα δεχτεί αυτή τη δημόσια συγγνώμη. Ήταν ανόητο που το είπα", δηλώνει ο 68χρονος ηθοποιός.

22 Σεπ 2024

Ντένης Ηλιάδης και Εβελίνα Παπούλια μιλούν για το αγωνιώδες θρίλερ "Buzzheart"

Μια συνέντευξη με τους συντελεστές της ταινίας που θέλει τη διάσημη ηθοποιό να υποδύεται μια καταπιεστική μητέρα η οποία φτάνει στα άκρα για να προστατέψει την κόρη της

22 Σεπ 2024

David Suchet: Ο εμβληματικός "Ηρακλής Πουαρό" επιστρέφει με νέες περιπέτειες

Ο εμβληματικός ήρωας που από το 1989 έως το 2013 έγραψε τη δική του τηλεοπτική ιστορία στη σειρά "Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό", επιστρέφει στη νέα σειρά "Ταξίδια με την Αγκάθα".

22 Σεπ 2024

Φαίη Σκορδά: Η συμβουλή που της έδωσε η μητέρα της όταν έχασε τον πατέρα της

Η παρουσιάστρια του "Buongiorno" μοιράστηκε τις βαθύτερες σκέψεις της για τις δυσκολίες που έχει βιώσει, κυρίως με αφορμή την απώλεια του πατέρα της.

22 Σεπ 2024
22 Σεπ 2024

Φθινοπωρινή Ισημερία- Θα αρχίζει να νυχτώνει νωρίτερα

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η ημέρα και η νύχτα έχουν σχεδόν ίση διάρκεια.