ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Milli Vanilli: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της μουσικής έγινε ντοκιμαντέρ

Έταν τελικά αυτοί οι δύο τύποι ατάλαντοι απατεώνες ή απλώς θύματα της μουσικής βιομηχανίας;

Tα σκάνδαλα ήταν ανέκαθεν ελκυστικά στο φιλοθεάμον κοινό το οποίο διψάει για ευτράπελα, καυγάδες και την απομυθοποίηση διάσημων ανθρώπων.

Ένα από αυτά, είναι και το σκάνδαλο των "Milli Vanilli" του συγκροτήματος που έπεσε σαν διάτων αστέρας στα μουσικά πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να αποδειχθεί τελικά ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία.

Το συγκρότημα αποτελούνταν από δύο τραγουδιστές, οι οποίοι ήταν διάσημοι για τις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις και τα ιδιαίτερα χτενίσματά τους. Ο Ρομπ και ο Φαμπ, ήταν ένα από τα πιο καυτά μουσικά σχήματα της δεκαετίας του ’80 με επιτυχίες όπως το "Girl You Know It’s True" που παιζόταν αδιάκοπα από τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου.

Το διάσημο ντουέτο βραβεύτηκε μάλιστα με Γκράμι στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου, αλλά η πορεία του στη δισκογραφία έμελλε να είναι σύντομη.

Στις 21 Ιουλίου του 1989, ενώ τραγουδούν στη σκηνή των βραβείων MTV, το playback κολλάει με αποτέλεσμα οι δυο τραγουδιστές να τα χάσουν. Αρχικά προσπάθησαν να χορέψουν και όταν τους ζητήθηκε να τραγουδήσουν ζωντανά, αποχώρησαν. Κάπως έτσι, ο Τύπος της εποχής άρχισε να πονηρεύεται, ότι μάλλον οι δύο εμφανίσιμοι κύριοι, δεν ήταν οι πραγματικοί τραγουδιστές των "Milli Vanilli".

Αρχικά προσπάθησαν να χορέψουν και όταν τους ζητήθηκε να τραγουδήσουν ζωντανά, αποχώρησαν. Κάπως έτσι, ο Τύπος της εποχής άρχισε να πονηρεύεται, ότι μάλλον οι δύο εμφανίσιμοι κύριοι, δεν ήταν οι πραγματικοί τραγουδιστές των "Milli Vanilli".

Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, επιβεβαίωσε τις αρχικές υποψίες: Ο μάνατζερ του συγκροτήματος, ηχογράφησε κάποια τραγούδια με τη συμμετοχή διάφορων τραγουδιστών, οι οποίοι ωστόσο δεν διέθεταν την κατάλληλη σκηνική παρουσία ώστε να γίνουν σταρ. Κάπως έτσι, απευθύνθηκε σε δύο μοντέλα, τους Φαμπ Μόρβαν και Ρομπ Πιλάτους, οι οποίοι θα ήταν το "πρόσωπο" του συγκροτήματος. Όπως ήταν φυσικό, το βραβείο Γκράμι τους αφαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η καριέρα του συγκροτήματος πήρε την κατιούσα.

Το σκάνδαλο "Milli Vanilli” που έγινε ντοκιμαντέρ

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, ο 57χρονος Morvan μοιράζεται την αλήθεια για το σκάνδαλο στο ντοκιμαντέρ "Milli Vanilli” της Paramount+, που κυκλοφόρησε την Τρίτη. "Οι άνθρωποι πάντα πίστευαν ότι γνώριζαν την ιστορία”, λέει ο Morvan στο PEOPLE στο τεύχος αυτής της εβδομάδας, "αλλά η ιστορία μου δεν έχει ειπωθεί ποτέ”.

Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον Morvan, καθώς και με διάφορα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, που εμπλέκονται με τους Milli Vanilli. Ο σκηνοθέτης Luke Korem εμπνεύστηκε να γυρίσει το ντοκιμαντέρ αφού έμαθε ότι υπήρχαν ρωγμές στην εκδοχή της ιστορίας.

"Παρακολούθησα ένα βίντεο στο YouTube με τον Fabrice να λέει την ιστορία του στο The Moth στη Νέα Υόρκη και στο τέλος τραγουδούσε", λέει ο Korem. "Είχε αυτή την υπέροχη φωνή και σκέφτηκα: "Για περίμενε ένα λεπτό. Νόμιζα ότι η ιστορία ήταν ότι αυτοί οι δύο τύποι ήταν ατάλαντοι απατεώνες. Δεν ήξερα ότι μπορούσε να τραγουδήσει”.

Μεγαλωμένος στο Παρίσι από πατέρα εργάτη οικοδομών και μητέρα βοηθό φαρμακευτικού εργαστηρίου, ο Morvan μετακόμισε στα 18 του χρόνια στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου γνώρισε τον Pilatus, έναν συνάδελφο χορευτή που μοιραζόταν το όνειρό του για παραστάσεις. Το 1987 ο διευθυντής της εταιρείας Frank Farian, ο οποίος είχε διευθύνει το συγκρότημα Boney M. και είχε κάνει παραγωγή για τον Meat Loaf, τους προσέφερε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. "Είπαμε: Φίλε, αυτός ο τύπος είναι πανίσχυρος”, θυμάται ο Morvan.

Δελεασμένοι από τους χρυσούς δίσκους στο στούντιο του Farian, υπέγραψαν τη συμφωνία χωρίς να τη διαβάσουν, και οι Milli Vanilli γεννήθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Morvan λέει ότι συνειδητοποίησαν ότι ο Farian δεν είχε σκοπό να τους βάλει να τραγουδήσουν. Έχοντας ήδη συμβόλαιο, συμφώνησαν να συγχρονίσουν τα χείλη τους σε τραγούδια που είχαν ηχογραφήσει οι Αμερικανοί τραγουδιστές Charles Shaw, John Davis και Brad Howell – οι οποίοι ήταν χωριστά από τους Morvan και Pilatus.

"Κάθε φορά που ερχόμασταν στο στούντιο προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε ανθρώπους. Δεν υπήρχε κανείς εκεί", λέει ο Morvan. "Φρόντιζαν να μην έρθουμε ποτέ σε επαφή”.

Το μυστικό ήταν συντριπτικό για τα ανερχόμενα αστέρια, τα οποία φοβόνταν ότι θα εκτεθούν επειδή η προφορά τους δεν ταίριαζε με τις φωνές των πραγματικών τραγουδιστών. "Ήταν πάντα ακριβώς σαν αυτό το βάρος”, προσθέτει ο Morvan. "Αυτό ήταν αγχωτικό”.

Οι θαυμαστές τους στράφηκαν γρήγορα εναντίον τους, με πολλούς να καταστρέφουν τα άλμπουμ τους. "Από αγαπημένοι χαρακτήρες γίναμε αντικείμενο γέλιου και γελοιοποίησης”, θυμάται ο Morvan. "Ήμασταν ο στόχος όλων των αστείων και εύκολος στόχος”. Αντιμετώπισαν επίσης τον ρατσισμό. "Ήταν άσχημο”, προσθέτει. "Ο Rob το πήρε πολύ προσωπικά”.

Προσπάθησαν να αναζωογονήσουν την καριέρα τους ως ντουέτο τραγουδιστών, αλλά το κοινό δεν ενδιαφερόταν – και ο Pilatus στράφηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. "Είχε μπει πολύ βαθιά στον εθισμό για να βγει από την τρύπα”, λέει ο Morvan. Το 1998, ο Pilatus πέθανε από φερόμενη υπερβολική δόση. "Όταν πέθανε ο Rob έλεγα: Ουάου, κανείς δεν θα μάθει ποτέ πώς ήταν”.

Σήμερα, ο Morvan ζει στο Άμστερνταμ με τη σύντροφό του Tessa van der Steen και τα τέσσερα παιδιά τους: "Η πατρότητα έφερε φως στη ζωή του. "Με θεράπευσε, γιατί ξαφνικά έγιναν το επίκεντρο”, λέει.

Read Next

20 Σεπ 2024

Μπραντ Πιτ- Τζορτζ Κλούνεϊ: Οι δυο Λύκοι στον Λος Άντζελες- Η λαμπερή πρεμιέρα

Οι πρωταγωνιστές του Wolfs έδωσαν το λαμπερό παρών στη μεγάλη πρεμιέρα στο Λος Άντζελες.

20 Σεπ 2024

Μαρίνα Ψάλτη: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση, λίγους μήνες μετά την απώλεια του συντρόφου της, Γιάννη Φέρτη

Η 60χρονη ηθοποιός μετά τον θάνατο του συζύγου της χαμογελά και πάλι.

Περισσότερα από

News

20 Σεπ 2024

Λιάνα Κανέλλη: Η σπάνια εμφάνιση με τον γοητευτικό γιο της Γαβριήλ – Χρήστο

Ο υιοθετημένος γιος της Λιάνας Κανέλλη αποφεύγει τη δημοσιότητα, ωστόσο σε αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση μνήμη στο Ηρώδειο πόζαρε χαμογελαστός δίπλα της.

20 Σεπ 2024

Τι θα δούμε στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Ενημέρωση, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ντοκιμαντέρ, εκπομπές, on demand τηλεθέαση στα οκτώ κανάλια της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ τα έχει όλα.

20 Σεπ 2024

Γιώργος Πατούλης: Στο Ηρώδειο με τη σύντροφό του Νάνσυ Κοίλου μετά την είδηση της εγκυμοσύνης

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Πατούλη με τη σύντροφό του μετά την αποκάλυψη ότι θα γίνουν γονείς.

20 Σεπ 2024

"Αθήνα 20 χρόνια μετά": Η Άννα Βίσση τραγούδησε αγκαλιά με τους Παραολυμπιονίκες

Μια λαμπερή και πολύ συγκινητική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με "άρωμα αθλητισμού" και Άννα Βίσση.

20 Σεπ 2024

Εύα Μέντες: Η εντυπωσιακή της επανεμφάνιση μετά από πολλά χρόνια αποχής από τα φώτα

Η 50χρονη Εύα Μέντες είναι το πρόσωπο της νέας καμπάνιας της Stella McCartney.

20 Σεπ 2024
20 Σεπ 2024

H περιουσία της Ντέμι Μουρ μετρά πολλά εκατομμύρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του celebritynetworth

20 Σεπ 2024

Τζένι Σιμίτσου: "Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας" λέει για τη σχέση που είχε κάποτε με τη Μαντόνα

Το μοντέλο είχε δεσμό με τη Μαντόνα στη δεκαετία του '90, όταν η τραγουδίστρια ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα αστέρια του κόσμου.