ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Μια έκθεση με κόμικ του Nicolas Mahler, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ένα masterclass και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με πυρήνα τον σπουδαίο συγγραφέα.

Κάφκα

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, το έργο του Κάφκα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με πολλούς φορείς φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.

Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του: Από έκθεση αφίσας, Masterclass και σχολικά εργαστήρια έως και ένα βιντεοπαιχνίδι.

100 χρόνια απο το θάνατο του Φραντς Κάφκα: Μια βιογραφία σε κόμικς

Έκθεση KOMPLETT KAFKA: Μια βιογραφία σε κόμικς

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: "Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο", έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε "μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο", αναφέρει κάπου.

Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;

"Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό."

Ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα"; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο βιβλίο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart(Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

NICOLAS MAHLER

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZam Sonntag, την Κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο "καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς" το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermannτο 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler.

Eγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 19:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δε – Πε: 8:30 – 21:30, Πα: 8:30 – 17:00, Σα: 8:30 – 13:00

Κυριακές και γιορτές κλειστά

Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης Komplett Kafka περιλαμβάνει masterclass με τον Nicolas Mahler, σχολικά εργαστήρια καθώς ένα βιντεοπαιχνίδι.

Εργαστήρι MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ NICOLAS MAHLER

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, 10:30 - 12:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος Nicolas Mahler θα παρουσιάσει το έργο του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


Το masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 20/03/2024 μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kultur.athen@goethe.de

Γλώσσα: Αγγλικά

H συμμετοχή είναι δωρεάν

Εργαστήρια για σχολικές τάξεις

KOMPLETT KAFKA – Μια διαδραστική ξενάγηση

Μάρτιος-Απρίλιος 2024

Ο Nicolas Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με μια μοναδική και καυστική προσέγγιση, απεικονίζοντάς τα με μινιμαλιστικές εικόνες. Από το περιπλανώμενο σκαθάρι Γκρέγκορ έως τον αδύναμο καλλιτέχνη της πείνας και την αοιδό Γιοζεφίνε, ο Mahler αποτυπώνει αυτούς τους ήρωες σε σχέδια με ένα μινιμαλιστικό ύφος. Και ο ίδιος ο Καφκα, η αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε και ο φίλος του Μαξ Μπροντ δεν ξεφεύγουν ανεπηρέαστοι. Η επιρροή του Φραντς Κάφκα παραμένει ακλόνητη ακόμη και εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του.


Οι μαθητές θα ζήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέσα από πολύχρωμες εικόνες και φανταστικούς κόσμους. Θα εισχωρήσουμε στον κόσμο των σκέψεων του Κάφκα, θα αναβιώσουμε τον παραμυθένιο κόσμο του συγγραφέα Φραντς Κάφκα και θα αποκτήσουμε μια αίσθηση για τον λόγο που ο Κάφκα θεωρείται ακόμη και σήμερα τόσο σύγχρονος και επίκαιρος.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου.

Θα πραγματοποιηθούν σε γερμανική γλώσσα. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Βιντεοπαιχνίδι

Playing Kafka

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

"Βυθιστείτε" στον μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα.

Το βιντεοπαιχνίδι Playing Kafka προσκαλεί παίκτες να ζήσουν ένα "καφκικό" ταξίδι με διαδραστικούς γρίφους και συναρπαστικούς διαλόγους

Ποιες αποφάσεις θα παίρνατε αν ήσασταν στη θέση του Τζόζεφ Κ.; Κάθε κίνηση επηρεάζει την πορεία του παιχνιδιού και την ιστορία. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο του παιχνιδιού, τους συναρπαστικούς διαλόγους με τους χαρακτήρες και τους διαδραστικούς γρίφους, δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για ατομικές σκέψεις για το έργο του Κάφκα σήμερα.

Βιβλιογραφία για τον Κάφκα; Η θεματική λίστα περιλαμβάνει γερμανικούς και ελληνικούς τίτλους. Περισσότερα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/hellas/kafka

Είσοδος ελεύθερη

Read Next

17 Οκτ 2024
17 Οκτ 2024

Η κόρη του Τσε Γκεβάρα σε συναυλία στον Λυκαβηττό

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη γυναίκα που είχε πατέρα μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα.

Περισσότερα από

News

17 Οκτ 2024

Λίαμ Πέιν: Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο

Μια ώρα πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του, ο Λίαμ Πέιν είχε αναρτήσει ένα βίντεο στα social media.

17 Οκτ 2024

Grey's Anatomy: Η σεναριογράφος της σειράς που προσποιούνταν επί σειρά ετών ότι είχε καρκίνο - Η ιστορία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Anatomy of Lies" αφορά την σοκαριστική ιστορία της σεναριογράφου του Grey’s Anatomy που προσποιούνταν ότι είχε καρκίνο.

17 Οκτ 2024

Νίκολα Κόκλαν: "Έχω πλούσιο στήθος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα γενναίο σε αυτό"

Η πρωταγωνίστρια του Bridgerton έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό "TIME" και μίλησε για το τι σημαίνει να σε βλέπουν ως plus-size ηρωίδα.

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Η μητέρα του Harry Styles τον αποχαιρετά με τρεις λέξεις

Liam Payne και Harry Styles υπήρξαν καλοί φίλοι όσο συνεργάζονταν στους One Direction με τη σχέση τους να διατηρείται και μετά τη διάλυση του boyband.

17 Οκτ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

17 Οκτ 2024

Πρίγκιπας William | Ο πραγματικός λόγος που δεν φοράει τη βέρα του

Ο πρίγκιπας William δεν είναι το μοναδικό μέλος βασιλικής οικογένειας που εμφανίζεται χωρίς το δαχτυλίδι του γάμου του.

17 Οκτ 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ | Κράτησε 75 χρόνια στην τσάντα της ένα δώρο από τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποδείκνυε την αφοσίωσή της στον σύζυγό της με πολλούς τρόπους.

17 Οκτ 2024

Kate Middleton | Οι μυστικοί κώδικες για να πειθαρχούν τα παιδιά της

Διακριτικό αλλά αποτελεσματικό χαρακτηρίζουν οι royal exprerts τον τρόπο που ακολουθεί η Kate Middleton.

17 Οκτ 2024

Sebastian Stan: "Ο Tom Cruise δεν είναι φυσιολογικό άτομο"

Για τον ρόλο του Donald Trump αλλά και τη νέα του ταινία μίλησε ο Sebastian Stan. Γιατί όμως αναφέρθηκε στον συνάδελφό του;

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών ο τραγουδιστής και πρώην μέλος των One Direction

Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός καλλιτέχνης.