ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

Από την Άντζελα Ζιούτη

Κάτι τέτοιες μέρες γίνομαι και πάλι παιδί. Κι επιστρέφω στη μνήμη. Όπως επέστρεφα από την πόλη στο χωριό μου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα. Στο Άγιο Πνεύμα Σερρών. Είχε μπει πια η Άνοιξη και οι παπαρούνες ολοκόκκινες λικνίζονταν από το ελαφρύ αεράκι στα λιβάδια. Ίδιες με το αίμα του Χριστού. Η μητέρα με έπαιρνε μαζί της στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία ή και σε άλλα κοντινά εκκλησάκια που είχαν λειτουργία από τις επτά το πρωί. Μετά κάναμε έναν μικρό περίπατο στα στενά σοκάκια του χωριού και πίναμε πορτοκαλάδα στο καφενείο του Nίκου Μανιάτη. Πάντα μας ρωτούσε "Θέλετε ποτήρι ή καλαμάκι;" κι εμείς γνέφαμε ότι, θέλουμε απλώς μία παγωμένη πορτοκαλάδα. Ω, ήταν τόσο όμορφα!

Νηστεύαμε πάντα κατά τη Σαρακοστή. Στο τραπέζι υπήρχε καθημερινά το ψωμί και οι ελιές θρούμπες. Για τυρί φέτα ή βούτυρο αγελάδας ούτε κουβέντα να γίνεται. Και όταν νιώθαμε λιγούρες για κάτι γλυκό η μητέρα πήγαινε με μια δρασκελιά στο μπακάλικο του Κούτσα και μας έφερνε χαλβά με φιστίκι ή αμύγδαλο. Τα κελαιδίσματα των πουλιών μπερδεύονταν με τους ψαλμούς και τα Ευαγγέλια. Προπάντων τα Ευαγγέλια με συγκινούσαν και μου προσέφεραν μία κατάνυξη. Το Σάββατο του Λαζάρου έβγαιναν ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και λουλούδια στο κεφάλι οι Λαζαρίνες. Νεαρά κορίτσια που διαμήνυαν τον ερχομό της εβδομάδας των Παθών. Και μετά η Κυριακή των Βαΐων. Ο Ιησούς έμπαινε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα. Μόνο τότε διακόπταμε τη μακρόσυρτη νηστεία και τρώγαμε μπακαλιάρο ή συναγρίδα. Ο παπά Θεοφάνης – πολύ γραμματιζούμενος – μέσα στα ράσα διάβαζε το Τροπάριο της Κασσιανής κι εμείς σταυροκοπιόμασταν. Καθαρά και σταράτα λέξη προς λέξη. Στην εκκλησία πήγαιναν χωρικοί, αγρότες, μυλωνάδες και κάποιοι άλλοι ακόμη από το διπλανό χωριό. Τα νερά τρέχανε από τις υπαίθριες βρύσες και γεμίζανε τις γούρνες. Με την μυρωδιά του τσουρεκιού στον αέρα που ψήνεται στον φούρνο να μπαίνει στα ρουθούνια.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω την Μεγάλη Παρασκευή. Τι κι ήταν Άνοιξη. Ο ήλιος έσβηνε ξαφνικά. Πνιγότανε στα σύννεφα και γρήγορα άρχιζαν οι βροντές. "Σημάδι του Θεού” μονολογούσε η κυρά Διαλεχτή πλέκοντας σοσόνια για το δισέγγονο που ήταν ακόμα στην κοιλιά. Η θεία Ζαμπακιά ευθυτενής και συγκινημένη τραγουδούσε μπροστά στις εικόνες των Αγίων "Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα...”. Και τα δάκρυα των πιστών γεμίζανε τα μαντήλια. Ο Επιτάφιος με το χρυσοκέντητο σεντόνι του νεκρού Κυρίου και το ακάνθινο στεφάνι στην κορυφή. Η περιφορά του από την μία άκρη ως την άλλη της κοινότητας με τις καμπάνες να χτυπούνε πένθιμα. Τόσο πένθιμα που μία πρόκα σου τρυπούσε την καρδιά.

Ώσπου με τη χαραυγή όλα άλλαζαν. Μεγάλο Σάββατο πια και οι ηλιαχτίδες έκαναν τον ουρανό να λαμπυρίζει. Οι προετοιμασίες για την μαγειρίτσα και τα βαμμένα αυγά στο τραπέζι της κουζίνας.

"Xριστός Aνέστη εκ νεκρών" έψαλλε το βράδυ ο παπά – Θεοφάνης και ο ουρανός αυτή τη φορά φωτίζονταν από τα βεγγαλικά. Τόση χαρά δεν ένιωσα ποτέ. Μου φαινότανε σαν μία νίκη ή ένας μεγάλος θρίαμβος. Εκείνου που μετά τον Μυστικό Δείπνο μαστιγώθηκε και καρφώθηκε στον σταυρό. Πεθαίνοντας μαρτυρικά σαν άνθρωπος κι τώρα έβγαινε ζωντανός από τον τάφο και ανέβαινε ψηλά. Δίπλα στον επουράνιο Πατέρα του.

Έτσι έμαθα ότι, για να έρθει η Ανάσταση, πρέπει να προηγηθεί το Πάθος. Τότε που μόλις γνώριζα τη ζωή. Την αληθινή χαρά δηλαδή την κατακτούμε μόνο ύστερα από τον κόπο και την λύπη. Και αφού πρώτα λάβουμε το "φιλί του Ιούδα" σε κάποιο σύγχρονο κήπο της Γεσθημανής.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: "Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης",Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:"Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) "Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), "Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, "Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη Θεσσαλονίκη.

Read Next

18 Μαϊ 2024

Γιώργος Λάνθιμος: Το θερμό πεντάλεπτο χειροκρότημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε στο πλευρό του την λαμπερή πρωταγωνίστριά του, Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και άλλους συντελεστές της ταινίας.

Περισσότερα από

News

18 Μαϊ 2024

Η Έλενα Κρίστενσεν στα 55 της χρόνια είναι μια ageless θεά

Το θρυλικό μοντέλο των 90s εντυπωσίασε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών.

18 Μαϊ 2024

Ο 74χρονος Ρίτσαρντ Γκιρ έδειξε (και) στις Κάννες πόσο ερωτευμένος είναι με την Αλεχάντρα Σίλβα

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Oh, Canada", είχε δίπλα του την 41 ετών σύζυγό του, τον γιο του και βέβαια την συμπρωταγωνίστριά του, Ούμα Θέρμαν.

17 Μαϊ 2024

Τι διαβάζουμε τώρα: 4 μυθιστορήματα που θα πάρεις και στις ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η άνοιξη μας χαρίζει νέα φρέσκα βιβλία για να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις βαλίτσες του καλοκαιριού.

17 Μαϊ 2024

Μαριάννα Κιμούλη: Ο Άντονι Χόπκινς, ήταν απίστευτα γενναιόδωρος, ήταν ένας από... εμάς"

Η Μαριάννα Κιμούλη μμίλησε για τους διάσημους γονείς της, για τις "Ψυχοκόρες", αλλά και για την την άγνωστη συνεργασία της με τον Άντονι Χόπκινς

17 Μαϊ 2024

Maestro: Πρεμιέρα χτες για τη 2η σεζόν- αποθεώθηκαν Γουλιώτη, Καβογιάννη, Αλεξίου στο twitter

"Δώστε ενα όσκαρ στη θεάρα" έγραψε τηλεθεατής για τη Μαρία Κακογιάννη στο Twitter.

17 Μαϊ 2024

Ο δισεκατομμυριούχος της Hermès που δίνει την περιουσία στον κηπουρό του

11 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάρει ο τυχερός Μαροκινός κηπουρός του.

17 Μαϊ 2024

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Κυνικός και αμετανόητος ο δράστης μετά το καρτέρι θανάτου - "Της είχα πει ότι θα τη σκότωνα"

"Σκότωσα την γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω" λέει ο δράστης για την 40χρονη πρώην σύζυγό του. Την μαχαίρωσε 17 φορές.

17 Μαϊ 2024

Σούρι Κρουζ: Άλλαξε το επίθετό της κόβοντας κάθε σχέση με τον αδιάφορο πατέρα της

Σκυθρωπή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η κόρη του Τομ Κρουζ μετά την αλλαγή του ονόματός της