ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

Ποτέ δεν ήμουν σπουδαία στον αθλητισμό: λίγο μπάσκετ, περπάτημα, γυμναστήριο προσφάτως πιλάτες. Αλλά ας μην γελιόμαστε όλα είναι θέμα κινήτρου. Και ναι το φαγητό είναι σπουδαίο κίνητρο, πόσο μάλλον όταν οι Γάλλοι σεφ προετοιμάζουν πυρετωδώς το μενού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Το εξαιρετικό φαγητό είναι trademark για τους Γάλλους. Η Γαλλική Κουζίνα είναι άλλωστε αναγνωρισμένη και επίσημα ως άυλο πολιτισμικό αγαθό από την UNESCO, ενώ όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το αντικείμενο, θα γνωρίζουν ότι στον σύγχρονο πολιτισμό η μεγάλη επανάσταση της γαστρονομίας έγινε εδώ.

H Γαλλία είναι η μόνη χώρα που μετρά 29 τριάστερα εστιατόρια (η ανώτατη αναγνώριση για ένα εστιατόριο), ενώ ο ίδιος ο κόσμος είναι πρότυπο για το πώς πρέπει να τρώει κανείς και να απολαμβάνει τη ζωή. Οι Γάλλοι τρώνε με μέτρο, αλλά απ' όλα, ακόμα και ένα μικρό επιδόρπιο προβλέπεται στο μενού της ημέρας. Επιπλέον, αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο. Η ώρα του μεσημεριανού είναι ιερό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα. Έτσι, οι μπρασερί, τα εστιατόρια και τα καφέ γεμίζουν εκείνη την ώρα από ανθρώπους που θα απολαύσουν πραγματικά το φαγητό τους και όχι μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Για τι να πρωτομιλήσω χωρίς να λιποθυμήσω; Για μια ζεστούτσικη μπουγιαμπέσα, για το πρώτο κρακ της μπαγκέτας, μια μηλόπιτα, εκλέρ, κρουασάν, όστρακα, κρεμμυδόσουπα, κις λορέν, τάρτα φράουλας; Ωχ, ως εδώ.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως το φαγητό είναι μια από τις διπλωματικές υπεδυνάμεις της χώρας. Ναι, γιατί εντάσσεται στα soft politics της χώρας. Μια χώρα με σπουδαία γαστρονομία αποδεικνύει πως είναι και μια σπουδαία χώρα εν γένει. Τώρα, η Γαλλία έχει την ευκαιρία να το βροντοφωνάξει στρώνοντας το καλύτερο τραπέζι για τους αθλητές και τους καλεσμένους της.

Περίπου 40.000 γεύματα αναμένεται να σερβίρονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των Αγώνων στους περισσότερους από 15.000 αθλητές από 200 διαφορετικές χώρες που θα στεγάζονται στο Ολυμπιακό χωριό. Οι επισκέπτες, επίσης, θα μπορούν να απολαύσουν κάποια ειδικά δημιουργημένα σνακ στους διάφορους χώρους.

Τι θα έχει λοιπόν το μενού; Καταρχήν φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι, επιλεγμένα (εκπληκτικά) γαλλικά τυριά και λαχανικά και βέβαια γκουρμέ πιάτα που δημιούργησαν ειδικά για την περίσταση σεφ, όπως ο Alexandre Mazzia που έχει 3 αστέρια Michelin.

Η γαλλική εταιρεία Sodexo Live! θα επιβλέπει την τροφοδοσία στο χωριό των αθλητών και σε 14 χώρους των Αγώνων του Παρισιού. Οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι έχει δημιουργήσει συνολικά 500 συνταγές, οι οποίες θα προσφέρονται κυρίως στο εστιατόριο για έως και 3.500 αθλητές στο χωριό, το οποίο προορίζεται να είναι το "μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου".

"Φυσικά, θα υπάρξουν κάποια κλασικά για τους αθλητές, όπως τα ζυμαρικά", δήλωσε η Nathalie Bellon-Szabo, παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος της Sodexo Live! Αλλά το φαγητό θα έχει μια "πολύ γαλλική πινελιά".

Οι αθλητές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε περίπτερα γρήγορου φαγητού, συμπεριλαμβανομένου ενός που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη γαλλική κουζίνα όπου θα μαγειρεύουν οι σεφ.

Η διάσημη Γαλλίδα σεφ Amandine Chaignot, η οποία διατηρεί εστιατόριο και καφέ-μπιστρό στο Παρίσι, παρουσίασε μάλιστα μία από τις συνταγές της που βασίζονται στο εμβληματικό κρουασάν. "Ήθελα η συνταγή που πρότεινα να είναι αντιπροσωπευτική του γαλλικού terroir, αλλά ταυτόχρονα ήθελα οι αθλητές να την απολαμβάνουν", δήλωσε στο Associated Press. "Ήταν αρκετά προφανές για μένα να φτιάξω ένα κρουασάν που θα μπορούσα να αλλάξω. Έτσι, έχεις λίγο πουρέ αγκινάρας, ένα αυγό ποσέ, λίγη τρούφα και λίγο τυρί. Είναι χορτοφαγικό και ταυτόχρονα λαχταριστό".

Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια των Αγώνων από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ένας κορυφαίος σεφ - μεταξύ των οποίων και κάποιοι βραβευμένοι με αστέρια Michelin - θα μαγειρεύει μπροστά στους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό, "ώστε να μπορούν να συνομιλούν και να κατανοούν καλύτερα τη γαλλική κουζίνα - και να κατανοούν και λίγο από τον πολιτισμό μας", δήλωσε η Chaignot.

Οι καθημερινές σπεσιαλιτέ θα συνοδεύονται από μια ευρεία γκάμα σαλατών, ζυμαρικών, ψητών κρεάτων και σούπες. Τα τυριά θα περιλαμβάνουν κορυφαίας ποιότητας καμαμπέρ, μπρι και Ossau-Iraty με βάση το πρόβειο γάλα από τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Το Ολυμπιακό Χωριό θα διαθέτει επίσης ένα boulangerie που θα παράγει φρέσκες μπαγκέτες και μια ποικιλία άλλων ψωμιών.

Για τον Θεό, δεν μπορεί να με λυπηθεί κάποια Ομοσπονδία και να με πάρει μαζί; Θα κουβαλάω τις βαλίτσες των αθλητών αν χρειαστεί!

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Μαϊ 2024

H Άντζελα Γκερέκου θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Σίσσυ σε νέα παραγωγή

Η Άντζελα Γκερέκου θα παίξει στη θεατρική παράσταση "Sissy in Heaven" στην οποία θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

19 Μαϊ 2024

Χρήστος Βασιλόπουλος: "Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς, αρκεί να είναι ισορροπημένοι"

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Δύο στις 10" και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Περισσότερα από

News

18 Μαϊ 2024

Ο 74χρονος Ρίτσαρντ Γκιρ έδειξε (και) στις Κάννες πόσο ερωτευμένος είναι με την Αλεχάντρα Σίλβα

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Oh, Canada", είχε δίπλα του την 41 ετών σύζυγό του, τον γιο του και βέβαια την συμπρωταγωνίστριά του, Ούμα Θέρμαν.

18 Μαϊ 2024

Η αειθαλής Σόφη Ζαννίνου κομψή με γαλάζιο ταγιέρ

Η Σόφη Ζαννίνου στα 73 παραμένει κομψή και λαμπερή.

18 Μαϊ 2024

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Μπίλι Ζέιν σε Μάρλον Μπράντο

Όχι, δεν είναι ο Μάρλον Μπράντο που γυρίζει μια νέα ταινία. Είναι ο Μπίλι Ζέιν, που ενσαρκώνει τον μύθο του σινεμά στην επερχόμενη ταινία "Βαλς με τον Μπράντο".

18 Μαϊ 2024
18 Μαϊ 2024

Γιώργος Λάνθιμος: Το θερμό πεντάλεπτο χειροκρότημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε στο πλευρό του την λαμπερή πρωταγωνίστριά του, Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και άλλους συντελεστές της ταινίας.

18 Μαϊ 2024

Η Έλενα Κρίστενσεν στα 55 της χρόνια είναι μια ageless θεά

Το θρυλικό μοντέλο των 90s εντυπωσίασε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών.

17 Μαϊ 2024

Τι διαβάζουμε τώρα: 4 μυθιστορήματα που θα πάρεις και στις ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η άνοιξη μας χαρίζει νέα φρέσκα βιβλία για να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις βαλίτσες του καλοκαιριού.