ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φεστιβάλ Καννών 2024: Ποιος απειλεί τον Λάνθιμο για το Χρυσό Φοίνικα;

Η ταινία outsider που είναι μέχρι στιγμής το φαβορί στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Mετά βαϊων και κλάδων υποδέχθηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών τον Γιώργο Λάνθιμο και του σούπερ καστ του που έφτασε για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Ιστορίες Καλοσύνης", μετά την επιτυχία του Poor Things. Μια ταινία με την οποία επιστρέφει στο παλαιό, γνώριμο ύφος του με σενάριου του ιδίου και του στενού του συνεργάτη Ευθύμη Φιλίππου. Θα είναι όμως εκείνος που θα κρατήσει φέτος τον Χρυσό Φοίνικα;

Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Γιατί έρχεται από τη Ρουμανία η χαμηλών τόνων "Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου" του Εμανουέλ Πάρβου, ένα δράμα καταπίεσης, ομοφοβίας, συγκάλυψης και συντηρητισμού που εκτυλίσσεται σε ένα χωριό κάπου στο Δέλτα του Δούναβη.

Αυτή είναι η ιστορία του Άντι, 17 ετών που ζει με τους γονείς του, μόνο που ο πατέρας του είναι καταχρεωμένος και ο Άντι είναι γκέι σε μια άκρως συντηρητική κοινωνία πασπαλισμένη από τα χριστιανικά ήθη. Τι σημαίνει όμως πραγματικά ηθική για μια κοινωνία; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει τόσο ευθύβολα η ταινία.

Φεστιβάλ Καννών 2024: Ποιος απειλεί τον Λάνθιμο για το Χρυσό Φοίνικα;

Ένα βράδυ ο νεαρός Άντι θα αναζητήσει ερωτική συντροφιά στο πρόσωπο ενός περαστικού τουρίστα, που θα τον αφήσει σοβαρά τραυματισμένο. Οι γονείς του θα τον συνοδεύσουν στην Αστυνομία προκειμένου να δώσει κατάθεση. Εκεί ο Αστυνομικός θα αποφανθεί πως το έκαναν οι δύο γιοι του προύχοντα και τοκογλύφου της περιοχής, στον οποίο χρωστά χρήματα ο πατέρας του Άντι. Βέβαια, τώρα είναι διατεθειμένος να διαγράψει τα χρέη του, αν εκείνος με τη σειρά του αποσύρει τη μήνυση. Τι κάνει λοιπόν κανείς;

Τρία χιλιόμετρα από το τέλος του κόσμου
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Εμάνουελ Παρβού.

Reuters

Με εκτεταμένες σκηνές διαλόγου και ρυθμό που δεν εκβιάζει τα πράγματα να οδηγηθούν στη λύση η σκηνοθεσία φωτίζει την σκληρή και συνάμα σαχλή γραφειοκρατική γλώσσα της αστυνομίας και των εκκλησιαστικών αρχών- τις υπεκφυγές και τα υπονοούμενα που είναι οι πραγματικοί νόμοι των συντηρητικών κοινωνιών. Εξάλλου, οι γιοί του προύχοντα ισχυτίζονται πως το έκαναν επειδή είδαν τον Άντι να φιλάει έναν άντρα, άρα στην ουσία ήταν δική του η υπαιτιότητα.

Τρία χιλιόμετρα από το τέλος του κόσμου
Οι ηθοποιοί Ingrid Micu-Berescu και Ciprian Chiujdea που παίζουν στην ταινία.

Reuters

Τρία χιλιόμετρα από το τέλος του κόσμου
O ηθοποιός Bogdan Dumitrache.

Reuters

Στην ταινία εκτυλίσσονται παράλληλα δύο δράματα: εκείνο του Άντι που υπόκειται αυτόν τον εξευτελισμό, αλλά και του πατρέρα του που έχει υποστεί συντριβή μην μπορώντας να αποπληρώσει το χρέος του. Το γεγονός όμως ότι ο ξυλοδαρμός του Άντι αποδεικνύει την ανηθικότητα της οικογένειας του τοκογλύφου, τον κάνει να αισθάνεται ένας είδος ηθικής ανακούφισης. Η ανθρώπινη φύση και τα ηθικά διλήμματα καταγράφονται αριστοτεχνικά, ενώ μικρές λεπτομέρειες αποκαλύπτουν το ποιόν του κάθε ήρωα, ακόμα και του βοηθού του αστυνομικού.

Ένα σκληρό, "μυώδες" δράμα για μια κοινότητα που προσπαθεί να αποστρέψει το βλέμμα από τα κακώς κείμενα, τα εγκλήματά της και τις ενοχές της.

Τα "Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου" είναι η ταινία που έχει κάνει προς το παρόν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών και προπορεύεται. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα φύγει φέτος με τον Χρυσό Φοίνικα. Μια "ήσυχη" ταινία με πολύ ηχηρά ωστόσο μηνύματα, πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνείες.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

07 Σεπ 2024

Φεστιβάλ Βενείας 2024: Γιατί ο Χοακίν Φίνιξ εμφανίστκε με την μεγάλη του αδελφή και όχι με τη Ρούνι Μάρα

Ο Χοακίν Φίνιξ στην πρεμιέρα του "Joker: Folie à Deux" πόζαρε δίπλα στην αγαπημένη του αδερφή.

07 Σεπ 2024

Κάρεν Μπλίξεν: Η συναρπαστική ζωή της γυναίκας που έγραψε το "Πέρα από την Αφρική"

Η Μπλίξεν διεκδίκησε το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας της δεκαετία του '30, όταν οι γυναίκες δεν έγραφαν σχεδόν ούτε καν σε περιοδικά.

07 Σεπ 2024

Μελάνια Τραμπ: "Το βιβλίο μου είναι ένα βαθιά προσωπικό και στοχαστικό ταξίδι"

H πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, δίνει μία πρώτη γεύση από τα απομνημονεύματά της με τίτλο "Melania".

07 Σεπ 2024

Σωτήρης Κοντιζάς: Τίτλοι τέλους για τον διάσημο σεφ και κριτή

Με μια λιτή ανακοίνωση στο Instagram ο Σωτήρης Κοντιζάς, μας λέει τι συμβαίνει.

07 Σεπ 2024

H μυθιστορηματική ζωή της Λι Μίλερ: μοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Μια συναρπαστική γυναίκα με μια συναρπαστική ζωή. Τώρα αναμένουμε την ταινία για τη ζωή της με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ.

07 Σεπ 2024

Τι συμβαίνει με την Adele και απέρριψε συναυλίες 200 εκατομμυρίων;

O λόγος είναι πολύ σημαντικός για την ίδια.

06 Σεπ 2024

Η εικόνα της πριγκίπισσας της Ουαλίας να πηγαίνει τα παιδιά της στο σχολείο κάνει το γύρο του διαδικτύου

Η περιπέτεια της υγείας της Kέιτ Μίντλετον έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και εκατομμύρια θαυμαστές της εύχονται να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της και να επιστρέψει στην καθημερινότητά της.