ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σίντι Λόπερ: Πανκ είδωλο, ποπ σταρ, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, εκκεντρική με τραγούδια που ξεσηκώνουν και συγκινούν

Με το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Let The Canary Sing προ των πυλών και την ίδια να αφήνει το αποτύπωμά της κυριολεκτικά στο TCL Theatre του Λος Άντζελες, η Σίντι Λόπερ είναι και πάλι εδώ (όχι ότι έφυγε ποτέ).

"Θα πρέπει να θυμάσαι- παρά τα όσα σού έχουν πει- πως ο Θεός αγαπά όλα τα λουλούδια, ακόμα και εκείνα που μεγαλώνουν στην άκρη των αυτοκινητόδρομων" έχει πει η Σίντι Λόπερ, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που ήξερα πραγματικά να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με τη μουσική και την ψυχή της.

Με σισιλιάνικο αίμα να κυλάει στις φλέβες της (και ελβετο-γερμανικό από την πλευρά του πατέρα της) η Σίντι Αν Στέφανι Λόπερ είναι ένα εκρηκτικό κράμα που άνοιξε δρόμους τη δεκαετία του '80 όχι μόνο με τη μουσική της, αλλά και με την ακτιβιστική της δράση, πολύ πριν ο ακτιβισμός γίνει added value για έναν καλλιτέχνη.

Άλλωστε, το εμβληματικό της ποπ τραγούδι Girls Just Wanna Have Fun, ήταν ακριβώς ένας ύμνος απελευθέρωσης για τις νεαρές κοπέλες. Ποια επιτυχία της να πρωτοθυμηθούμε; Το True Colors; Το "She Bop"; Το "All Through the Night"; Όποιο και να σιγομουρμουρίσουμε (ή να αρχίσουμε να χορεύουμε ξέφρενα) σίγουρα θα πρέπει να σταθούμε στο magnum opus της, το Time After Time. "Νιώθω απίστευτα όταν τραγουδάω" έχει πει η Λόπερ. "Είναι κάτι πέρα από αυτόν τον κόσμο. Τα πόδια σου είναι αγκυροβολημένα στη γη και έπειτα ξεκινάει μια τρομερή ενέργεια να διαχέεται από τα πόδια προς το κεφάλι και ίσως κρατιέσαι χέρι με χέρι με αγγέλους ή με τ' αστέρια, δεν ξέρω".

Η Λόπερ έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.Έχει κερδίσει βραβεία στα Grammy, Emmy, Tony, Outer Critics Circle της Νέας Υόρκης, MTV Video Music Awards (VMAs), Billboard Awards και American Music Awards (AMAs) και το όνομά της βρίσκεται βέβαια στη λίστα τόσο στο Hall of Fame των τραγουδοποιών όσο και στο Hollywood Walk of Fame.

Τώρα, η Λόπερ άφησε το αποτύπωμά της κυριολεκτικά στο TCL Theatre του Λος Άντζελες, ενώ παρευρέθηκε στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Let The Canary Sing, μια αναδρομή στην καριέρα της και όλα όσα κατόρθωσε. Ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε ανέκαθεν φεμινίστρια, ενώ προασπιζόταν ανέκαθεν την LGBTQ κοινότητα.

Σίντι Λόπερ: Πανκ είδωλο, ποπ σταρ, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, εκκεντρική με τραγούδια που ξεσηκώνουν και συγκινούνReuters

Σίντι Λόπερ: Πανκ είδωλο, ποπ σταρ, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, εκκεντρική με τραγούδια που ξεσηκώνουν και συγκινούνReuters

Μια απίστευτη διαδρομή

Γεννημένη στις 22 Ιουνίου 1953 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, η Σίνθα Αν Στέφανι Λόπερ μεγάλωσε στο Ozone Park ακούγοντας καλλιτέχνες όπως οι Beatles, η Ella Fitzgerald, η Judy Garland και η Billie Holiday και άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια και να παίζει ακουστική κιθάρα σε ηλικία 12 ετών. Διαμόρφωσε από νωρίς το δικό της, μοναδικό στιλ μέσω της γκαρνταρόμπας της και της αλλαγής του χρώματος των μαλλιών της που δεν σταμάτησε ποτέ. Στα 17 της έφυγε από το σπίτι λόγω του βίαιου πατριού της (του δεύτερου συζύγου της μητέρας της) και άφησε και το λύκειο.

Η Λόπερ τραγουδούσε σε συγκροτήματα στις αρχές της δεκαετίας του '70 και το 1978 δημιούργησε το συγκρότημα Blue Angel, το οποίο κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ το 1980. Κερδίζοντας αναγνώριση για το εύρος των τεσσάρων οκτάβων της και το μοναδικό τραγουδιστικό της στυλ, υπέγραψε σόλο συμβόλαιο με την εταιρεία Portrait της Epic Records και το 1983 κυκλοφόρησε το "She's So Unusual" (με τον τόσο εύστοχο τίτλο), το οποίο έγινε το πρώτο γυναικείο ντεμπούτο άλμπουμ που είχε τέσσερα Top 5 singles, μεταξύ των οποίων το "Time After Time", το τραγούδι της χρονιάς στα Grammy, και το "She Bop", καθώς και την χαρακτηριστική της επιτυχία "Girls Just Want to Have Fun", για την οποία τροποποίησε τους στίχους ως ύμνο για τις νεαρές γυναίκες, και το "All Through the Night". Η τεράστια επιτυχία της έφερε επίσης το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

Η Λόπερ έγραψε επίσης το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου άλμπουμ της True Colors, συμπεριλαμβανομένου και του hit "Change of Heart". Το 1986 τραγούδησε το "Code of Silence" για το οποίο είχε γράψει τους στίχους - με τον Billy Joel στο άλμπουμ του The Bridge. Τα δικά της τραγούδια πήραν μια πιο σκοτεινή τροπή σε άλμπουμ όπως το Hat Full of Stars (1993) και το Sisters of Avalon (1997): Για παράδειγμα, το "Say a Prayer" γράφτηκε για έναν φίλο που πέθανε από AIDS. Αλλά το άλμπουμ της Bring Ya To The Brink του 2008 περιείχε χορευτικά κομμάτια που συνυπογράφτηκαν με καλλιτέχνες όπως οι Axwell, The Scumfrog, Basement Jaxx, Digital Dog, Dragonette και Kleerup- το άλμπουμ της Memphis Blues του 2010 ήταν το πιο επιτυχημένο blues άλμπουμ του Billboard εκείνη τη χρονιά.

Το 2013 η Lauper συνέθεσε τη μουσική για την επιτυχία του Broadway Kinky Boots, η οποία κέρδισε έξι βραβεία Tony. Το Tony για τη μουσική της την έκανε την πρώτη γυναίκα που κέρδισε σόλο στην κατηγορία αυτή και προστέθηκε στις άλλες διακρίσεις της, όπως δύο Grammy, ένα Emmy (το 1995, για το ρόλο της ως Marianne στο Mad About You) και πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.

Εν τω μεταξύ, η ακτιβιστική της δράση (ιδίως ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των τρανσέξουαλ) της χάρισαν μια πρόσκληση ως ειδική προσκεκλημένη να παραστεί στην ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του προέδρου Barack Obama και κυρίως της χάρισαν την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου.

"Ξέρετε όταν είσαι διαφορετικός, μπορείς να δεις όλους τους ανθρώπους" την ακούμε να λέει στο τρέιλετ του ντοκιμαντέρ που όλοι περιμένουμε να δούμε.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

18 Σεπ 2024

Μάρθα Καραγιάννη, το δικό μας ερωτικό σύμβολο

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο κινηματογραφικός θρύλος, η περήφανη γυναίκα.

Περισσότερα από

News

18 Σεπ 2024
18 Σεπ 2024

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Πότε θα δούμε το εντυπωσιακό "Φεγγάρι του Καλαμποκιού"

Κορυφώνεται την Τετάρτη 18/9 η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, γνωστή με την ονομασία "φεγγάρι του καλαμποκιού" ή "φεγγάρι του θερισμού'.

18 Σεπ 2024

Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε στο δικαστήριο - "Ζιζέλ! Μπράβο!" της φώναζε ο κόσμος

Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό της 72χρονης γυναίκας που αποφάσισε να καταγγείλει τον σύζυγό της που τη νάρκωνε και καλούσε άντρες να τη βιάζουν.

18 Σεπ 2024

Η σπάνια εμφάνιση του τελευταίου έρωτα της Μαίρης Χρονοπούλου

Ο 61 ετών ζεν πρεμιέ των ’90s, παραμένει γοητευτικός.

18 Σεπ 2024

Kinofest: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας επιστρέφει από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου

Το KinoFest δίνει μια νέα ζωή στους χώρους της ιστορικής οινοποιείας Castro Clauss στην Πάτρα και τους μετατρέπει σε ένα θερινό σινεμά!

18 Σεπ 2024

Ράνια Τζίμα: "Ο Γαβριήλ, που είναι καλούλης και γλυκούλης, μπορεί να σου κάνει… δαντέλα το νευρικό σύστημα"

H Ράνια Τζίμα βρέθηκε καλεσμένη στην παρέα του Buongiorno και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA μίλησε για όλους και για όλα.

18 Σεπ 2024

H Έλενα Τοπαλίδου ξεσκεπάζει την αγριότητά μας

Πιθανόν να μην είχε απασχολήσει ποτέ αυτούς που πλέον γνωρίζουν το όνομά της, αν δεν είχε κάνει σχέση με έναν από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, τον Νίκο Κουρή.

18 Σεπ 2024

1997: Το πρασινοκίτρινο φόρεμα του Galliano για τη Νικόλ Κίντμαν σηματοδότησε την έναρξη του Red Carpet

Μπορεί τώρα ο ερωτικός δεσμός Μόδας- Χόλιγουντ να θεωρείται δεδομένος, όμως κάποτε οι ηθοποιοί απέφευγαν να φοράνε brands φοβούμενες ότι δεν θα τις πάρουν στα σοβαρά για την Τέχνη τους.