ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ευρωεκλογές 2024: Αποχή- χαστούκι για το πολιτικό σύστημα, άνοδος της Ακροδεξιάς και τηλε-διάσημοι στην Ευρωβουλή

Ηχηρά τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου με τον λαό να στέλνει μήνυμα: "Επιτέλους αλλάξτε".

Χωρίς προηγούμενο ήταν φέτος η αποχή των Ελλήνων ψηφοφόρων από την κάλπη καθώς έφτασε σχεδόν στο 60%. Η μόνη χώρα που μας ξεπέρασε είναι η Κροατία, με την αποχή να φτάνει στο 75%. Στην ουσία στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν χθες μόλις 3,9 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 9,6 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2009 με την αποχή να φτάνει τότε το 47,5% (5,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων).

Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη Φλώρινα με 75%, στην Κεφαλονιά με 72%, στη Λακωνία με 70%, στα Δωδεκάνησα με 68%, σε Ευρυτανία, Αρκαδία, Λέσβο με 67%, στην Κέρκυρα με 66%, σε Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ζάκυνθο με 65%, στη Μεσσηνία με 64% και στην Ηλεία με 63%.

Πολλές είναι οι αναγνώσεις για την εποχή και μάλλον δεν μπορούν να εξαντληθούν στο ότι ο κόσμος "προτίμησε να πάει για μπάνιο". Αυτό θα συνιστούσε ένα απλοϊκό συμπέρασμα. Το ζήτημα είναι πως η αποχή και η "αδιαφορία" του κόσμου αποτελεί σίγουρα και μια απάντηση στον πολιτικό κόσμο συνολικά που δείχνει να μην πείθει ότι πράγματι ενδιαφέρεται και δουλεύει για το συμφέρον του λαού. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν πως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και πως υπάρχουν ακόμη ονόματα ψηφόρων που δεν βρίσκονται εν ζωή, πάντως σίγουρα δεν είναι αυτός ο κυρίαρχος λόγος της αποχής.

Επιπλέον, αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα για το πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες σχετικά με την επίδραση που έχουν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους. Οι νόμοι της Ευρωβουλής ρυθμίζουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών άμεσα, ενώ αποτελεί ένα πολιτικό θαύμα το γεγονός πως σήμερα μπορούμε να ψηφίζουμε απευθείας τους εκπροσώπους μας για το Ευρωκοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση σήμερα κανένα κόμμα δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τα ποσoστά του, με το 60% των Ελλήνων να γυρίζει την πλάτη στην εκλογική διαδικασία.

Η άλλη ανησυχητική διάσταση είναι η ξεκάθαρη άνοδος της Ακροδεξιάς με τα κόμματα που την εκπροσωπούν να έχουν επιτύχει αθροιστικά το 16,71% (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής), με τα τρία κόμματα να έχουν εξασφαλίσει έδρανα στην Ευρωβουλή. Η σκιά της ακροδεξιάς έχει εξάλλου απλωθεί πάνω από την Ευρώπη για τα καλά, με τη Γαλλία να οδηγείται τώρα στις κάλπες.

"Τον έχω δει στην τηλεόραση, τον ψηφίζω"

Εντύπωση προκαλούν επιπλέον τα αποτελέσματα όσον αφορά τα πρόσωπα, αφού φαίνεται ότι ο κόσμος δίνει την ψήφο του σε προσωπικότητες που γνωρίζει κυρίως από την τηλεόραση. Έτσι, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς βρέθηκε στην πρώτη θέση της ΝΔ (με 305.422 ψήφους), ενώ έδρανο εξασφάλισε και η παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη με 170.642 ψήφους.

Ο παρουσιαστής δελτίων καιρού Σάκης Αρναούτογλου εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ με 90.579 ψήφους. Το ίδιο και ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης που εκλέχτηκε με 41.372 ψήφους με το κόμμα της ΝΙΚΗΣ.

Δεν μπορούμε όμως να μην υπογραμμίσουμε πως είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης του κάθε ψηφοφόρου να κάνει την έρευνά του πριν φτάσει στις κάλπες και να έχει δει τα βιογραφικά και τις ιδιότητες των υποψήφιων του κόμματος που προτιμά, ώστε να επιλέξει τους καταλληλότερους, αφού θα είναι εκείνοι που θα ψηφίζουν Νόμους, Νόμους που πρόκειται να επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την πραγματικότητά του.

Και το "γυαλί" δεν αρκεί πάντα. Κάποιες φορές οι υποψήφιοι είναι άξιοι για μια τέτοια θέση ευθύνης, κάποιες φορές όχι. Κάποιες φορές πάλι είναι αξιότεροι άνθρωποι που έχουν διανύσει άλλη επαγγελματική διαδρομή, μακριά από την τηλεόραση. Πάντως δεν αρκεί ως κριτήριο να μας θυμίζει κάτι ένα όνομα, έτσι γενικώς και αορίστως.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

17 Οκτ 2024
17 Οκτ 2024

Η κόρη του Τσε Γκεβάρα σε συναυλία στον Λυκαβηττό

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη γυναίκα που είχε πατέρα μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα.

Περισσότερα από

News

17 Οκτ 2024

Λίαμ Πέιν: Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο

Μια ώρα πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του, ο Λίαμ Πέιν είχε αναρτήσει ένα βίντεο στα social media.

17 Οκτ 2024

Grey's Anatomy: Η σεναριογράφος της σειράς που προσποιούνταν επί σειρά ετών ότι είχε καρκίνο - Η ιστορία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Anatomy of Lies" αφορά την σοκαριστική ιστορία της σεναριογράφου του Grey’s Anatomy που προσποιούνταν ότι είχε καρκίνο.

17 Οκτ 2024

Νίκολα Κόκλαν: "Έχω πλούσιο στήθος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα γενναίο σε αυτό"

Η πρωταγωνίστρια του Bridgerton έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό "TIME" και μίλησε για το τι σημαίνει να σε βλέπουν ως plus-size ηρωίδα.

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Η μητέρα του Harry Styles τον αποχαιρετά με τρεις λέξεις

Liam Payne και Harry Styles υπήρξαν καλοί φίλοι όσο συνεργάζονταν στους One Direction με τη σχέση τους να διατηρείται και μετά τη διάλυση του boyband.

17 Οκτ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

17 Οκτ 2024

Πρίγκιπας William | Ο πραγματικός λόγος που δεν φοράει τη βέρα του

Ο πρίγκιπας William δεν είναι το μοναδικό μέλος βασιλικής οικογένειας που εμφανίζεται χωρίς το δαχτυλίδι του γάμου του.

17 Οκτ 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ | Κράτησε 75 χρόνια στην τσάντα της ένα δώρο από τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποδείκνυε την αφοσίωσή της στον σύζυγό της με πολλούς τρόπους.

17 Οκτ 2024

Kate Middleton | Οι μυστικοί κώδικες για να πειθαρχούν τα παιδιά της

Διακριτικό αλλά αποτελεσματικό χαρακτηρίζουν οι royal exprerts τον τρόπο που ακολουθεί η Kate Middleton.

17 Οκτ 2024

Sebastian Stan: "Ο Tom Cruise δεν είναι φυσιολογικό άτομο"

Για τον ρόλο του Donald Trump αλλά και τη νέα του ταινία μίλησε ο Sebastian Stan. Γιατί όμως αναφέρθηκε στον συνάδελφό του;

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών ο τραγουδιστής και πρώην μέλος των One Direction

Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός καλλιτέχνης.