ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η ηθοποιός Ανούκ Εμέ, σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου και η "πιο όμορφη γυναίκα από τις όμορφες"

Έφυγε από τη ζωή στα 92 της χρόνια η καλλονή ηθοποιός με τη βασιλική αύρα.

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου, έχοντας παίξει σε εμβληματικές ταινίες, όπως το "Ντόλτσε Βίτα", το "8 1/2" και το "Ένας άνδρας και μια γυναίκα".

Την είδηση έκανε γνωστή η κόρη της, Μανουέλα Παπατάκη, κόρη που απέκτησε η ηθοποιός με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Νίκο Παπατάκη.

H Ανούκ Εμέ (Anouk Aimée) γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1932 και ξεκίνησε από πολύ νωρίς την καριέρα της, καθώς και οι γονείς της ήταν ηθοποιοί. Ήταν μόλις 14 ετών παίζοντας στην ταινία La Maison sous la mer! Σπούδασε υποκριτική και χορό στα πρώτα της χρόνια παράλληλα με την κανονική της εκπαίδευση. Αν και η πλειονότητα των ταινιών της ήταν γαλλικές, γύρισε επίσης ταινίες στην Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, μαζί με κάποιες αμερικανικές παραγωγές.

Μεταξύ των ταινιών της συγκαταλέγεται η ταινία La Dolce Vita (1960) του Federico Fellini, μετά την οποία χαρακτηρίστηκε ως "ανερχόμενο αστέρι που εξερράγη" στον κινηματογραφικό κόσμο, ενώ στη συνέχεια έπαιξε στις ταινίες 8½ του Fellini (1963), Lola (1961) του Jacques Demy, Justine (1969) του George Cukor, Tragedy of a Ridiculous Man (1981) του Bernardo Bertolucci και Prêt à Porter (1994) του Robert Altman.

Η Ανούκ Εμέ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού και το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία "Ένας άνδρας και μια γυναίκα" (1966). Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Μάρκο Μπελόκιο "Ένα άλμα στο σκοτάδι" (1980), ενώ το 2002 έλαβε τιμητικό βραβείο Σεζάρ, το εθνικό κινηματογραφικό βραβείο της Γαλλίας.

Η Εμέ ήταν γνωστή για τα "εντυπωσιακά χαρακτηριστικά" και την ομορφιά της και θεωρήθηκε "μία από τις εκατό πιο σέξι σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου", σύμφωνα το περιοδικό Empire το 1995, ενώ συχνά υποδυόταν μια μοιραία γυναίκα με μελαγχολική αύρα. Στη δεκαετία του 1960, το περιοδικό Life σχολίασε: "Η γυναίκα που είναι η πιο όμορφη από όλες τις άλλες "μετά από κάθε ταινία η αινιγματική ομορφιά της παρέμενε" στις μνήμες του κοινού της και την αποκαλούσε "την πιο όμορφη κάτοικο της αριστερής όχθης" (του Παρισιού).

Η Εμέ θα μπορούσε να γίνει θρύλος και στο Χόλιγουντ, αλλά όπως είχε πει και η ίδια "είμαι εντελώς ατάλαντη στο να πουλάω τον εαυτό μου".

Η Εμέ είχε κάνει 4 γάμους- με τον Έντουαρντ Ζίμερμαν (1949–1950),[20] τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, τον ηθοποιό και μουσικό παραγωγό Πιέρ Μπαρού και τον ηθοποιό Άλμερτ Φίνεϊ. Η Ανούκ Εμέ είχε σχέσεις όμως και με διάσημους γόηδες της εποχής, όπως τον Γουόρεν Μπίτι, τον Ράιον Ο' Νιλ, και τον Ομάρ Σαρίφ.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

07 Σεπ 2024

Φεστιβάλ Βενείας 2024: Γιατί ο Χοακίν Φίνιξ εμφανίστκε με την μεγάλη του αδελφή και όχι με τη Ρούνι Μάρα

Ο Χοακίν Φίνιξ στην πρεμιέρα του "Joker: Folie à Deux" πόζαρε δίπλα στην αγαπημένη του αδερφή.

07 Σεπ 2024

Κάρεν Μπλίξεν: Η συναρπαστική ζωή της γυναίκας που έγραψε το "Πέρα από την Αφρική"

Η Μπλίξεν διεκδίκησε το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας της δεκαετία του '30, όταν οι γυναίκες δεν έγραφαν σχεδόν ούτε καν σε περιοδικά.

07 Σεπ 2024

Μελάνια Τραμπ: "Το βιβλίο μου είναι ένα βαθιά προσωπικό και στοχαστικό ταξίδι"

H πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, δίνει μία πρώτη γεύση από τα απομνημονεύματά της με τίτλο "Melania".

07 Σεπ 2024

Σωτήρης Κοντιζάς: Τίτλοι τέλους για τον διάσημο σεφ και κριτή

Με μια λιτή ανακοίνωση στο Instagram ο Σωτήρης Κοντιζάς, μας λέει τι συμβαίνει.

07 Σεπ 2024

H μυθιστορηματική ζωή της Λι Μίλερ: μοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Μια συναρπαστική γυναίκα με μια συναρπαστική ζωή. Τώρα αναμένουμε την ταινία για τη ζωή της με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ.

07 Σεπ 2024

Τι συμβαίνει με την Adele και απέρριψε συναυλίες 200 εκατομμυρίων;

O λόγος είναι πολύ σημαντικός για την ίδια.

06 Σεπ 2024

Η εικόνα της πριγκίπισσας της Ουαλίας να πηγαίνει τα παιδιά της στο σχολείο κάνει το γύρο του διαδικτύου

Η περιπέτεια της υγείας της Kέιτ Μίντλετον έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και εκατομμύρια θαυμαστές της εύχονται να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της και να επιστρέψει στην καθημερινότητά της.