ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Role model: Η Παραστό Χακίμ έφτιαξε σχολεία για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, τα οποία οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει από την εκπαίδευση

Το 2021 ίδρυσε τα υπόγεια σχολεία "Underground Schools" SRAK και το Online πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο που παρέχει σχολική εκπαίδευση στα κορίτσια που έχουν αποκλειστεί από τη δημόσια εκπαίδευση.

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Η Παραστό Χακίμ (Parasto Hakim) γεννήθηκε ως πρόσφυγας στο Πακιστάν το 1986, όταν οι Ταλιμπάν ήταν στη χώρα της, το Αφγανιστάν. Γύρισε στην πατρίδα της, όταν ακόμη ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, όμως εκεί δεν ήταν δεκτή ως γυναίκα. Πολλές γυναίκες φυλακίστηκαν μόνο επειδή δεν ήταν άνδρες. Έτσι γνώρισε και πάλι την προσφυγιά "εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, των παγκόσμιων ηγετών και των πολιτικών", όπως είπε σήμερα, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Shipwrecked. Rethinking migration and asylum in Europe" ("Ναυαγός. Επανεξέταση της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη"), που διοργάνωσε το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ - Γραφείο Θεσσαλονίκης.

"Σήμερα είμαι σε μια κατάσταση που δεν έχω δικαίωμα να έχω δικό μου σπίτι, δεν έχω το δικαίωμα να ταξιδεύω, να εργάζομαι. Έχω χάσει την επαφή μου με τη χώρα μου. Πρέπει να ξεκινήσω τη ζωή μου από το μηδέν" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είχε τη δύναμη να ιδρύσει το 2021 τα υπόγεια σχολεία "Underground Schools" SRAK και το Online πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο που παρέχει σχολική εκπαίδευση στα κορίτσια που έχουν αποκλειστεί από τη δημόσια εκπαίδευση.

Την παρέμβαση της Παραστό Χακίμ στο διεθνές συνέδριο πλαισίωσε ένα βίντεο, στο οποίο μιλούν γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν. Η μικρή Arezo λέει ότι πηγαίνει στο σχολείο SRAK γιατί δεν μπορεί να πάει σε κανονικό σχολείο και δεν της επιτρέπεται να διαβάζει. "Είμαι πολύ χαρούμενη που έρχομαι σε αυτό το σχολείο γιατί μπορώ να μελετάω εδώ και να εξελιχθώ σε έναν θετικό άνθρωπο για την κοινωνία. Κανένα μέρος δεν μπορεί να είναι σαν το σχολείο μου, αλλά έρχομαι εδώ για να εκπαιδευτώ. Θα ήθελα στο μέλλον να γίνω μηχανικός και για να τα καταφέρω πρέπει να μορφωθώ. Ζητώ από τον κόσμο και από τους Ταλιμπάν να ανοίξουν πάλι τα σχολεία μας και να μην μας αποκλείουν από την εκπαίδευση, γιατί είμαστε ο μισός πληθυσμός και αν ο μισός πληθυσμός είναι αγράμματος, τότε το μέλλον θα είναι χειρότερο" αναφέρει.

Γυναίκες από την περιοχή ζητούν παράλληλα υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, την οποία καλούν να σκεφτεί "σαν η δική της κόρη να είχε αποκλειστεί από την εκπαίδευση και από την ελεύθερη βούληση".

"Θεωρώ τον εαυτό μου το πρόβλημα γιατί είμαι πρόσφυγας", ωστόσο "το να είμαστε μετανάστες δεν είναι η αγαπημένη μας επιλογή", είπε από την πλευρά της η Παραστό Χακίμ και πρόσθεσε: "αν αύριο η χώρα μας είναι ελεύθερη ξανά επειδή οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι πολιτικοί ηγέτες και η ηγεσία πάρουν τις σωστές αποφάσεις θα είμαι η πρώτη που θα γυρίσει πίσω. Κανείς δεν επιθυμεί να μείνει μακριά από την αγάπη της μητέρας και της οικογενειάς του".

Συνοριακή βία και νέες τεχνολογίες

Στο συνέδριο, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή 130 ειδικών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, η δικηγόρος και ανθρωπολόγος Πέτρα Μόλναρ (Petra Molnar) αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνοριακή βία και τη χρήση νέων τεχνολογιών ως αποτρεπτικό μέσο (με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, drones, αισθητήρες, εργαλεία παρακολούθησης κ.ά.). Η ίδια έκανε λόγο για μια ισχυρή παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, έθεσε ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υπογράμμισε ότι απελπισμένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνεχίσουν να μετακινούνται.

"Από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκές κανονιστικό πλαίσιο και διακυβέρνηση που θα μπορούσαν να θέσουν κάποιες γραμμές προστασίας για την τεχνολογία συνόρων" είπε. Παρουσίασε, ωστόσο, μια αισιόδοξη προοπτική επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του θέματος, στο πλαίσιο μιας πρακτικής που εφαρμόζεται ήδη στο μεταναστευτικό και εμπλέκει τα ίδια τα άτομα που μεταναστεύουν ώστε να μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Τζων Χένλεϊ (Jon Henley), ανταποκριτής Ευρώπης του Guardian μίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και επισήμανε ότι κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που υιοθετούν τις απόψεις αυτές είναι η σχέση με τη Ρωσία, ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός, ο απολυταρχισμός και η πίστη ότι οι γηγενείς ομάδες πρέπει να είναι οι αποκλειστικοί κάτοικοι ενός έθνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Λοράν Σταντάρτ (Laurent Standaert), διευθυντής του Green European Foundation, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν επισημαίνοντας ότι από το 2000 ως το 2020 υπήρξε μια πτώση της δύναμης των προοδευτικών. Για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα σχολίασε ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων υπήρξαν αλλαγές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης και τη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας. Ωστόσο εκτίμησε ότι η σημερινή είναι μια ενδιαφέρουσα εποχή και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι αντίθετα στο σλόγκαν του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν "Κάντε την Ευρώπη μεγάλη ξανά" θα μπορούσαμε να κάνουμε "την Ευρώπη ελληνική ξανά", αφού η Ελλάδα είναι το μέρος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας τους αναφέρθηκε η Πέγκα Ενταλάτιαν (Pegah Edalatian), αντιπρόεδρος της Συμμαχίας 90/Οι Πράσινοι, επισημαίνοντας ότι "στη Γερμανία ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών και τη δράση μεμονωμένων ατόμων στενεύει". Παράλληλα σημείωσε ότι μετά από επίσκεψή της σε ευρωπαϊκή οργάνωση που εδρεύει στη Λειψία και ασχολείται με την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, η ίδια ενημερώθηκε ότι δημοσιογράφοι φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ οι προϋπολογισμοί των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών περικόπτονται, γεγονός που τις αποδυναμώνει.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Μιλένα Ζάζοβιτς (Milena Zajovic), ψυχολόγος, δημοσιογράφος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ο Τιάγκο ντα Κρουζ Μπάρτόλο, (Tiago da Cruz Bartholo), πολιτικός επιστήμονας, συντονιστής της οργάνωσης "From the Sea to the City". αναφέρθηκε στο σύστημα που έχει δημιουργηθεί και δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις από μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο κατά τη μετακίνησή τους. Τέλος, ο Στέφανος Λουκόπουλος, συνιδριτής και διευθυντής της οργάνωσης Vouliwatch υπογράμμισε την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να επιστρέψει πίσω στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Πηγή: ΑΠΕ -Π. Γιούλτση

Read Next

03 Ιουλ 2024

Κατερίνα Στεφανίδη: "Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω;"

Μοιάζει σαν αστείο, αλλά δεν είναι: άντρες έσπευσαν να πουν στη Στεφανίδη (!) αν και πόσο να φάει.

Περισσότερα από

News

03 Ιουλ 2024

Η Υπουργός της Νορβηγίας, Λούμπνα Τζάφερι έδειξε το στήθος της δημόσια -και είχε λόγο

H Λούμπνα Τζάφερι μάχεται για την ισότητα όλων και απεχθάνεται τη σοβαροφάνεια.

03 Ιουλ 2024

Μεξικανός σχεδιαστής μετατρέπει τα πανό των πολιτικών σε τσάντες!

Υπολογίζεται ότι παρήχθησαν 10.000 τόνοι σκουπιδιών στις τελευταίες εκλογές στο Μεξικό!

03 Ιουλ 2024

H κόρη της Σούζαν Σάραντον, μόλις παντρεύτηκε ξανά και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν έγκυος και είχε πάρει μόλις διαζύγιο από τον πρώην σύζυγο, με τον οποίο έχει τρία παιδιά.

03 Ιουλ 2024

Μαίρη Σέλλεϋ: Μια νέα ταινία φιλοδοξεί να μας διηγηθεί την περπετειώδη ζωής της γνωστής συγγραφέως

Το όνομά της είναι συνυφασμένο με το πιο διάσημο τέρας που δημιουργήθηκε ποτέ από την πένα ενός συγγραφέα, τον Φρανκεστάιν. Όμως παρόλο που το δημιούργημά της είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η πολυδιάστατη προσωπικότητα της, παραμένει ακόμα αινιγματική για τους περισσότερους.

03 Ιουλ 2024

Αν Γουίλσον: Η τραγουδίστρια των "Ηearts" πάσχει από καρκίνο - Ακυρώνονται οι συναυλίες

Σε θεραπεία θα υποβληθεί η αμερικανίδα τραγουδίστρια, Αν Γουίλσον.

03 Ιουλ 2024

Η Νίκη Λυμπεράκη υιοθέτησε το κούρεμα που χαρίζει όγκο σε κάθε τύπο μαλλιών

Η ανανέωση των μαλλιών της λίγο πριν τις διακοπές της.

03 Ιουλ 2024

O οίκος Lanvin όρισε τον νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή: τον Πίτερ Κόπινγκ

Ο Κόπινγκ γνωρίζει καλά τον χώρο της Μόδας, έχοντας εμπειρία από εμβληματικούς οίκους όπως οι Louis Vuitton, Nina Ricci, Oscar de la Renta και Balenciaga.

03 Ιουλ 2024

Καρυστιανού κατά Γεωργιάδη: "Η χαμηλή ηθική και αναξιοπρέπεια που σας διακρίνει δεν σας επιτρέπει να ακουμπάτε το θέμα των Τεμπών"

Η οργισμένη απάντηση της Προέδρου του Συλλόγου "Τέμπη 2023" σε όσα είπε και πάλι ο Γεωργιάδης στη Βουλή.