ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Πάντα υπάρχει το αύριο": η τολμηρή ιταλική κομεντί που διαλύει την πατριαρχία γελώντας με τα στερεότυπά της

Η ταινία- φαινόμενο ξεπέρασε σε εισιτήρια τη Barbie και το Οπενχάιμερ στην Ιταλία έρχεται αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα για να μας κατακτήσει με το θάρρος, την ευφυία και το παράδοξο χιούμορ της και μ’ εκείνη την τελευταία ανατροπή! Όχι, δεν θα την μαρτυρήσουμε.

Πάντα υπάρχει το αύριο

Η Πάολα Κορτελέζι, δημιουργός της ταινίας, είναι διάσημη ηθοποιός, σκηνοθέτρια και τραγουδίστρια στην Ιταλία που επιφύλαξε στη χώρα της μια μεγάλη έκπληξη: την ταινία "Πάντα υπάρχει το αύριο". Το έργο έσπασε κυριολεκτικά τα ταμεία εξοβελίζοντας τα μεγαθήρια του Χόλιγουντ, Barbie και Οπενχάιμερ από την πρώτη θέση.

Γιατί η Κορτελέζι (σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας) έβαλε ένα επικό στοίχημα και το κέρδισε. Πώς; Παίζοντας. Παίζοντας με τα στερεότυπα που έχουμε όλοι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, παίζοντας με τη φόρμα της ταινίας καθώς αναπολεί το νεορεαλιστικό στιλ των μεγάλων Ιταλών μαιτρ για να προτείνει στο κοινό μια πολύ μοντέρνα ταινία και παίζει βέβαια αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει πως μία ιστορία ενδοοικογενειακής βίας θα μπορούσε να διακωμωδηθεί; Το "Πάντα υπάρχει το αύριο" είναι μια βαθιά αισιόδοξη ταινία που μιλάει για την ελπίδα και το δικαίωμα κάθε γυναίκας σ’ ένα καλύτερο αύριο και για τη δύναμή της να το κατακτήσει προτείνοντας μάλιστα πολύ πονηρά, τον τρόπο, στο τέλος. Εκεί που η καρδιά των θεατών κοντεύει να σπάσει από την αγωνία.

"Πάντα υπάρχει το αύριο": η τολμηρή ιταλική κομεντί που διαλύει την πατριαρχία γελώντας με τα στερεότυπά της

Βρισκόμαστε στη Ρώμη του 1946. Σε μια Ιταλία βυθισμένη στην ήττα της, μες στη φτώχεια, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους υπό την επίβλεψη των αμερικανικών δυνάμεων, νέων στρατιωτών δηλαδή που ονειρεύονται κι εκείνοι τους δικούς τους. Σε δυο κάμαρες ζει η Ντέλια και ο σύζυγός της Ιβάνο με τα τρία τους παιδιά, μια μεγαλύτερη κόρη, της "παντρειάς" και δύο μικρότερα αγόρια, αθώους εκκολαπτόμενους δυνάστες. Μαζί τους και ο άρρωστος πατέρας του Ιβάνο, ακόμη χειρότερος και από τον γιό του. Γιατί ο γιος του είναι "ο άντρας ο πολλά βαρύς". Το στερεότυπο που άντρα "παλαιάς κοπής" που απαιτεί μια δούλα στο σπίτι, για την οποία δεν έχει προφανώς ούτε έναν καλό λόγο, αντ’ αυτού την χτυπά και την υποτιμά. Το έχουμε δει στη γενιά των παππούδων μας αυτό το στιλ που σήμερα φαίνεται παρωχημένο έως και γελοίο, αλλά δυστυχώς η ειδησεογραφία μας αποδεικνύει πως καλά κρατεί. Ο Ιβάνο που "κουράζεται", όταν βλέπουμε την Ντέλια να δουλεύει τετραπλά μέσα και έξω από το σπίτι. Ο Ιβάνο που θα εισπράξει τα λεφτά από τη σύζυγο και την κόρη του για να πάει "να παίξει χαρτιά" περφουμαρισμένος από την ίδια του τη γυναίκα που οφείλει και να τον ντύσει και να τον στολίσει. Ο Ιβάνο που ορίζει τους κανόνες, ο Ιβάνο έτοιμος διαρκώς να βιαιοπραγήσει. Ο Ιβάνο που όμως δεν θα συμπαθήσει το κοινό ούτε για μια στιγμή μέσα από το βλέμμα της Κορτελέζι.

Πάντα υπάρχει το αύριο

Έπειτα, είναι η Μαρτσέλλα, η κόρη του ζευγαριού, ένα τριαντάφυλλο που ανθίζει, βαθιά ερωτευμένη με έναν νεαρό ανώτερης από τη δική τους τάξη. Ένα "θαύμα" για όλη την οικογένεια θα ήταν αυτός ο γάμος. Η Μαρτσέλλα που κακίζει τη μητέρα της για το γεγονός ότι υπομένει την άθλια συμπεριφορά του πατέρα της. Ένα κορίτσι που περιμένει διακαώς από το θηλυκό της πρότυπο να αλλάξει τον δρόμο, για να περπατήσει κι εκείνη σε αυτόν. Δεν ξέρει όμως τι είναι διατεθειμένη να κάνει η μητέρα της όταν αντιλαμβάνεται πως και ο νεαρός είναι ένας ακόμη άνδρας της εποχής που θέλει την κόρη της "δική του", "μόνο για εκείνον" (ξέρουμε καλά πια πόση βία υπόσχεται αυτή τη φράση).

Πάντα υπάρχει το αύριο

Η Ντέλια όμως μέσα της έχει λόγο να ελπίζει. Έναν παλιό παιδικό έρωτα που συναντά στον δρόμο της και της λέει: "μια στιγμή γύρισα το βλέμμα μου αλλού και σε έκλεψε εκείνος". Ένας άνδρας που μοιάζει διαφορετικός και που τώρα ετοιμάζεται να φύγει στον Βορρά να βρει μια καλύτερη δουλειά, μα δεν βρίσκει τα λόγια για να της πει όσα θέλει. "Αν δεν μπορείς να τα πεις, γράψε μου γράμμα". Κάποια στιγμή, η Ντέλια όντως θα λάβει έναν φάκελο με το δικό της όνομα και θα το φυλάξει σαν θησαυρό. Στο δικό της κουτάκι, με τα ελάχιστα χρήματα που κατορθώνει να βάζει στην άκρη κρυφά. "Μα πώς λες ότι κλέβεις χρήματα;" την ρωτάει η φίλη της (ένας υπέροχος δεύτερος χαρακτήρας στην ταινία) "αφού τα βγάζεις εσύ;". Καλό το ερώτημα.

Πάντα υπάρχει το αύριο

Η Κορτελέζι δημιουργεί ένα αυθάδικο διαμαντάκι. Τολμά όπως έχει επιτραπεί μόνο σε άνδρες σκηνοθέτες να τολμήσουν, έχει το θάρρος να αποδώσει τη σκηνή της βίας ως χορογραφία, ενώ αποδίδει συγκλονιστικά την ερωτική συνεύρεση του Ιβάνο και της Ντέλιας, μεταξύ άλλων. Χαρίζει όμως και γέλιο. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει η ίδια, "το χιούμορ μπορεί να είναι ένα όχημα για να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία που διαφορετικά θα απωθούσε τον κόσμο. Θέλαμε οι άνθρωποι να γελούν όσο είναι στον κινηματογράφο και αργότερα να σκεφτούν μετανιωμένοι "Θεέ μου, δεν έπρεπε να χαμογελάσω με αυτό”!".

Και μας χαρίζει την πιο ωραία ανατροπή που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζοντάς μας πιο είναι πραγματικά το απόλυτο όπλο των γυναικών.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

17 Οκτ 2024
17 Οκτ 2024

Η κόρη του Τσε Γκεβάρα σε συναυλία στον Λυκαβηττό

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη γυναίκα που είχε πατέρα μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα.

Περισσότερα από

News

17 Οκτ 2024

Λίαμ Πέιν: Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο

Μια ώρα πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του, ο Λίαμ Πέιν είχε αναρτήσει ένα βίντεο στα social media.

17 Οκτ 2024

Grey's Anatomy: Η σεναριογράφος της σειράς που προσποιούνταν επί σειρά ετών ότι είχε καρκίνο - Η ιστορία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Anatomy of Lies" αφορά την σοκαριστική ιστορία της σεναριογράφου του Grey’s Anatomy που προσποιούνταν ότι είχε καρκίνο.

17 Οκτ 2024

Νίκολα Κόκλαν: "Έχω πλούσιο στήθος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα γενναίο σε αυτό"

Η πρωταγωνίστρια του Bridgerton έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό "TIME" και μίλησε για το τι σημαίνει να σε βλέπουν ως plus-size ηρωίδα.

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Η μητέρα του Harry Styles τον αποχαιρετά με τρεις λέξεις

Liam Payne και Harry Styles υπήρξαν καλοί φίλοι όσο συνεργάζονταν στους One Direction με τη σχέση τους να διατηρείται και μετά τη διάλυση του boyband.

17 Οκτ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

17 Οκτ 2024

Πρίγκιπας William | Ο πραγματικός λόγος που δεν φοράει τη βέρα του

Ο πρίγκιπας William δεν είναι το μοναδικό μέλος βασιλικής οικογένειας που εμφανίζεται χωρίς το δαχτυλίδι του γάμου του.

17 Οκτ 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ | Κράτησε 75 χρόνια στην τσάντα της ένα δώρο από τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποδείκνυε την αφοσίωσή της στον σύζυγό της με πολλούς τρόπους.

17 Οκτ 2024

Kate Middleton | Οι μυστικοί κώδικες για να πειθαρχούν τα παιδιά της

Διακριτικό αλλά αποτελεσματικό χαρακτηρίζουν οι royal exprerts τον τρόπο που ακολουθεί η Kate Middleton.

17 Οκτ 2024

Sebastian Stan: "Ο Tom Cruise δεν είναι φυσιολογικό άτομο"

Για τον ρόλο του Donald Trump αλλά και τη νέα του ταινία μίλησε ο Sebastian Stan. Γιατί όμως αναφέρθηκε στον συνάδελφό του;

17 Οκτ 2024

Liam Payne | Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών ο τραγουδιστής και πρώην μέλος των One Direction

Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός καλλιτέχνης.