ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Τελειώνει με εμάς": Η συγγραφέας του best seller που έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Μπλέικ Λάιβλι μιλά για την πραγματική ιστορία του βιβλίου

Όλοι πιστεύουν πως ο κύκλος της βίας αφορά κάποιον άλλον. Ποτέ εσένα. Η ηρωίδα του βιβλίου και της κινηματογραφικής μεταφοράς του, η Λίλι είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας. Η συγγραφέας Κολίν Χούβερ μιλάει στο Womantoc για το βιβλίο-φαινόμενο και όσα κρύβονται πίσω από αυτό.

"Όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η επιλογή, σπάμε τον φαύλο κύκλο, αλλιώς ο φαύλος κύκλος θα σπάσει εμάς" ακούγεται να λέει η πρωταγωνίστρια, Λίλι Μπλουμ (Μπλέικ Λάιβλι) της ταινίας "Τελειώνει μ' εμάς" που αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους στις 29 Αυγούστου (από την Feelgood entertainment) και βασίζεται στο ομώνυμο best seller της Κολίν Χούβερ (εκδ. Διόπτρα).

Το μυθιστόρημα παρέμεινε για εβδομάδες στη λίστα των best seller στους New York Times και πούλησε 20 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ μετφράστηκε σε 20 γλώσσες και δικαίως θεωρείται φαινόμενο. Πόσο μάλλον όταν αφορά μια ακόμη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, με έναν άνδρα που φαίνεται ιδανικός, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία της Λίλι Μπλουμ που κατορθώνει να ανοίξει το δικό της ανθοπωλείο πραγματοποιώντας έτσι ένα μεγάλο της όνειρο. Η Λίλι θα εντυπωσιαστεί μια μέρα από τον κούκλο νευροχειρούργο Ράιλ Κινκέιντ που φαίνεται να τα διαθέτει όλα: εμφάνιση, περιουσία και βέβαια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω της ιατρικής. Όμως σύντομα η επιφάνεια θα ξεθωριάσει για να αποκαλύψει την πραγματικότητα: έναν βίαιο και αδίστακτο άντρα.

Ο κύκλος της βίας ξεκινάει στη ζωή της Λίλι την ίδια περίοδο κατά την οποία καλείται να διαχειριστεί την απώλεια του πατέρα της. Ενός ανθρώπου που υπήρξε και εκείνος κακοποιητικός απέναντι στη μητέρα της. Η ηρωίδα έχει τώρα να παλέψει με τα φαντάσματα του παρελθόντος και την πραγματική απειλή της ζωής της στο παρόν. Μόνο που η ιστορία είναι αληθινή, καθώς η συγγραφέας του βιβλίου είχε βιώσει την κακοποίηση και η ίδια ως παιδί. Ο πατέρας της υπήρξε επίσης βίαιος, όμως η μητέρα της κατόρθωσε να δραπετεύσει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην κόρη της. Κι εκείνη τώρα, της αφιερώνει το βιβλίο της.

Η Κολίν Χούβερ έχει γράψει συνολικά 22 μυθιστορήματα που εντάσσονται στο είδος των ψυχολογικών θρίλερ και ρομαντικών μυθιστορημάτων και μάλιστα αποτελεί φαινόμενο καθώς τα πρώτα της βιβλία αποτέλεσαν αυτοεκδόσεις, πριν της προταθούν συμβόλαια με μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Με πολύ δυναμική παρουσία στα social media η Χούβερ βρίσκεται πάντα κοντά στο κοινό της και μοιράζεται στιγμές από τη ζωή της. Ζει με την οικογένειά της στο Τέξας, ενώ είναι επίσης ιδρύτρια του "The Bookworm Box", μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης που στηρίζει πρωτοβουλίες για την παιδεία και την ανάγνωση.

-Πόσο δύσκολο ήταν για σας να παρακολουθείτε τη Λίλι καθώς έσπαγε τον κύκλο της βίας και απελευθερωνόταν από το παρελθόν της;

Μου ήταν πολύ δύσκολο να γράψω αυτό το βιβλίο, κυρίως επειδή εμπνεύστηκα από τη σχέση των γονιών μου. Χρειάστηκε αρκετές φορές να διακόψω τη συγγραφή, καθώς έπιανα τον εαυτό μου να προσπαθεί να αλλάξει την εξέλιξη των γεγονότων, έτσι ώστε η Λίλι να μη βιώσει όλα αυτά τα οποία βίωνε. Παράλληλα όμως γνώριζα ότι το βιβλίο αυτό ήταν σημαντικό τόσο για εμένα όσο και για τη μητέρα μου, επομένως συνέχιζα παρά το δύσκολο θέμα το οποίο είχα να πραγματευτώ. Η μητέρα μου παντρεύτηκε τον πατέρα μου, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν ένας κακοποιητικός σύζυγος. Τον άφησε όταν εγώ ήμουν μόλις δύο χρονών και πάντα αναρωτιόμουν πώς βρήκε τη δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο. Έγραψα λοιπόν αυτό το βιβλίο για εκείνη.

-Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία είναι πάντα επίκαιρη. Γιατί πιστεύετε ότι παραμένει τόσο ισχυρή στη σύγχρονη κοινωνία;

Πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γιατί οι γυναίκες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη υποστήριξης και οικονομικών πόρων. Επίσης πιστεύω ότι η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να υπάρχει επειδή δεν έχουμε επαρκή γνώση επί του θέματος, ενώ υστερούμε ακόμα ως προς τα μέτρα πρόληψης. Θεωρώ πως τον τελευταίο καιρό η ενδοοικογενειακή βία έχει έρθει στο προσκήνιο, επομένως ελπίζω πως η συνεχής συζήτηση και ενημέρωση γύρω από το θέμα θα βοηθήσει στην εξάλειψή του.

-Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου ώστε να απελευθερωθεί σύμφωνα με την εμπειρία σας;

Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος. Έγραψα απλώς ένα μυθιστόρημα που αφορά τη σχέση μιας γυναίκας με έναν άντρα. Θα πρότεινα σε γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχες καταστάσεις να στραφούν σε ψυχοθεραπευτές, σε ιδρύματα, σε γραμμές βοήθειας κ.λπ. Στις ΗΠΑ υπάρχει η ιστοσελίδα thehotline.org, που βοηθάει στην αναγνώριση της κακοποιητικής συμπεριφοράς και προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών για την καταπολέμησή της. Ελπίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάθε χώρα.

-Αποτελείτε φαινόμενο στον λογοτεχνικό χώρο, καθώς είχατε προχωρήσει σε αυτοέκδοση κάποιων βιβλίων σας προτού υπογράψετε συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό σας το ταξίδι;

Ξεκίνησα τη συγγραφή χωρίς να έχω καμία γνώση σχετικά με τον εκδοτικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να αυτοεκδώσω το πρώτο μου βιβλίο – θεωρούσα πως κανένας εκδότης δεν θα το ήθελε. Ένιωθα εντελώς αποκομμένη από αυτό τον χώρο και έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα απλώς για πλάκα. Αρκετούς μήνες αργότερα, από στόμα σε στόμα, έγινε best seller. Πραγματικά πιστεύω ότι στάθηκα τυχερή και ότι πέτυχα την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να εξελιχθούν όλα όπως εξελίχθηκαν. Εμφανίστηκα στον λογοτεχνικό χώρο όταν δεν κυκλοφορούσαν πολλά βιβλία σε αυτοέκδοση. Χάρη σε αυτή τη συγκυρία, στην επιμονή μου και στην τύχη όλα πήραν τον δρόμο τους. Δεν είμαι σίγουρη εάν τα βιβλία μου θα σημείωναν τόσες πωλήσεις εάν είχαν εκδοθεί σε μια διαφορετική χρονική στιγμή ή με διαφορετικό τρόπο. Είμαι απλώς ευγνώμων για τα τελευταία δέκα χρόνια της καριέρας μου.

-Τι χρειάζεται να έχει ένας συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας, ώστε να δημιουργήσει το κοινό του μέσω των social media;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτό που λειτούργησε στην περίπτωσή μου και αυτό ήταν το να είμαι αυθεντική. Δεν αντιμετωπίζω ούτε χρησιμοποιώ τα social media διαφορετικά τώρα από ό,τι την περίοδο πριν γράψω τα βιβλία μου. Κάνω αναρτήσεις για τη ζωή μου και καμιά φορά οι αναρτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τα μυθιστορήματά μου ή με την οικογένειά μου. Δεν προσπαθώ να "αποκτήσω κοινό". Αυτό συνέβη φυσιολογικά μέσα σε ένα διάστημα δέκα χρόνων, οπότε ίσως η υπομονή και η συνέπεια να έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

-Και κάτι τελευταίο: Είναι το επώνυμο της ηρωίδας σας ("Μπλουμ", σ.σ:: Bloom, ανθίζω) συμβολικό;

Ειλικρινά δεν ήταν στην αρχή. Έγραψα τη συζήτηση του Ράιλ και της Λίλι στη βεράντα με χιούμορ, ώστε να ελαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα. Σκέφτηκα ότι το να έχει η Λίλι ένα αστείο επώνυμο για το οποίο ντρέπεται θα ήταν μια γλυκιά στιγμή μεταξύ τους, μα εντέλει κατέληξε να έχει συμβολική σημασία για αυτή.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

16 Σεπ 2024

Κιάρα Μαστρογιάννι: H μοναχοκόρη δύο θρύλων του σινεμά είναι η νέα μούσα του οίκου Celine

Η 52χρονη Κιάρα Μαστρογιάννι είναι καρπός του έρωτα και μοναχοκόρη δύο θρύλων του σινεμά, της Κατρίν Ντενέβ και του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι.

Περισσότερα από

News

16 Σεπ 2024

Άβα Γαλανοπούλου: Η 57χρονη ηθοποιός χαμογελά ξανά από καιρό

Η σπάνια εμφάνιση της ηθοποιού που αγαπήσαμε μέσα από τις κωμικές σειρές της τηλεόρασης

16 Σεπ 2024
16 Σεπ 2024

Ελευθερία Ντεκώ: Ποια είναι γυναίκα,που θα "φωτίσει" σήμερα το ναό του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο;

Σήμερα πραγματοποιείται η νέα φωταγώγηση του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο παρουσία του πρωθυπουργού. Και την φωταγώγηση ανέλαβε η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος της τέχνης του φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ.

16 Σεπ 2024

Nτίνος Καρύδης: Η αδημοσίευτη φωτογραφία με την κόρη του Σμαράγδα

Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

16 Σεπ 2024
16 Σεπ 2024

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή ο Ντίνος Καρύδης- Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο Ντίνος Καρύδης.

15 Σεπ 2024

Η Mαρί Σαντάλ: Καλεσμένη σε δείπνο στο Λονδίνο - Κλασική και chic

Η Mαρί Σαντάλ μοιράζει το χρόνο ανάμεσα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα