ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Milli Vanilli- Η θεαματική άνοδος και η ακόμα πιο θεαματική πτώση του μουσικού διδύμου των 80's

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο των Milli Vanilli (αποδείχθηκε πως δεν τραγούδησαν ποτέ οι ίδιοι στον δίσκο τους) θυμόμαστε μια ιστορία που συγκλόνισε τον μουσικό κόσμο.

Όσοι ήταν έφηβοι ή νέοι στα 80's- 90's δεν μπορεί να μην έχουν τραγουδήσει το "Girl You Know It's True" ή το "Baby Don't Forget My Number" των Milli Vanilli. Ενός μουσικού διδύμου που ξεκίνησε από το Μόναχο της Γερμανίας για να κατακτήσει τον κόσμο στο άψε- σβήσε. Ο R& B ρυθμός τους και τα catchy τραγούδια τους ήταν η μία αιτία της επιτυχίας, η άλλη ήταν το στιλ του συγκροτήματος που αποτελούσε τότε μια φρέσκια πρόταση στο μουσικό γίγνεσθαι της εποχής. Κάτι που κατάλαβε από πολύ νωρίς ο μάνατζερ και παραγωγός τους, Frank Farian , ο οποίος ενορχήστρωσε μία από τις θεαματικότερες απάτες της μουσικής βιομηχανίας.

Οι Milli Vanilli έγιναν από τα πιο δημοφιλή ποπ συγκροτήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. Ωστόσο, το δίδυμο των Fab Morvan και Rob Pilatus καταβαρθρώθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως δεν τραγουδούσαν οι ίδιοι ούτε ένα από τα τραγούδια του πρώτου τους δίσκου και πως όλα βασίστηκαν σε lip-syncing, με άλλους μουσικούς να τραγουδάνε στο στούντιο. Μάλιστα, είχαν γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία που είχαν κερδίσει και Grammy στην κατηγορία του Best New Artist, το οποίο αργότερα ανακλήθηκε. Ποιος όμως γνώριζε και ποιος όχι για τη μεγάλη απάτη;

"Ο κόσμος νόμιζε ότι ήξερε την ιστορία, ήξερε τους τίτλους, αλλά κανείς δεν είχε εμβαθύνει πραγματικά στην ιστορία", δήλωσε ο Fabrice Morvan κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης για το νέο ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία τους και αποκαλύπτει με θάρρος όσους γνώριζαν για την απάτη. Ο Morvan είναι πλέον ο μόνος μάρτυρας εν ζωή, αφού ο ο Pilatus πέθανε το 1998 σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Rob Pilatus, από το Μόναχο, γνώρισε τον Fab Morvan, από το Παρίσι, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου χορού σε ένα κλαμπ στο Λος Άντζελες. Συναντήθηκαν έπειτα στο Μόναχο και συνδέθηκαν έχοντας ως κοινό το γεγονός πως μεγάλωσαν σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Pilatus είχει πει σχετικά: "Ίσως είναι επειδή είμαστε και οι δύο μαύροι που μεγαλώσαμε σε ξένες πόλεις που δεν έχουν πολλούς μαύρους".

Στο Μόναχο, προσπάθησαν να βρουν δουλειά ως τραγουδιστές, στη συνέχεια δημιούργησαν το δικό τους σχήμα και ηχογράφησαν ένα άλμπουμ για μια μικρή γερμανική δισκογραφική εταιρεία που πούλησε μερικές χιλιάδες αντίτυπα. Σύμφωνα με τον Pilatus, δυσκολεύονταν οικονομικά και ζούσαν σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών.

Ο Γερμανός μουσικός παραγωγός Frank Farian, ο οποίος στο παρελθόν είχε δημιουργήσει το ντίσκο συγκρότημα Boney M, κάλεσε τον Pilatus και τον Morvan στο στούντιό του στη Φρανκφούρτη για να ακούσουν ένα ντέμο, το "Girl You Know It's True" και εκείνοι τού απάντησαν ότι θα μπορούσαν να το τραγουδήσουν. Σύμφωνα με τον Pilatus, ο Farian τους είπε ότι θα τους έκανε εκατομμυριούχους.

Την 1 Ιανουαρίου του 1988, οι δυο τους υπέγραψαν συμβόλαιο με τον Farian για την ηχογράφηση 10 τραγουδιών το χρόνο, μόνο που το ντουέτο υπέγραψε χωρίς να καταλάβει τους όρους του συμβολαίου, καθώς ο Farian κράτησε για τον εαυτό του όλα τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών.

Το τραγούδι του ντουέτου στο στούντιο ηχογράφησης δεν εντυπωσίασε τον Farian κι έτσι η τελική μίξη του "Girl You Know It's True" ολοκληρώθηκε από άλλους ερμηνευτές -μεταξύ των οποίων οι Charles Shaw, John Davis, Brad Howell και οι δίδυμες αδελφές Jodie και Linda Rocco.

Ο Farian έδωσε στο νέο του project το όνομα "Milli Vanilli", με το "Milli" να προέρχεται από το παρατσούκλι της τότε φίλης του Ingrid Segieth και το "Vanilli" να προστίθεται για να ακούγεται σαν το βρετανικό συγκρότημα Scritti Politti.

Δυο μήνες μετά από εκείνη την πρώτη ηχογράφηση, ο Pilatus και ο Morvan περιόδευαν στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τραγουδώντας με συγχρονισμό των χειλιών τους τα προηχογραφημένα κομμάτια. Τα πλήθη που δεν είχαν καταλάβει τι γινόταν ενθουσιάζονταν με το ξεχωριστό στυλ του συγκροτήματος - σορτσάκια από σπαντέξ, μπότες μέχρι τον μηρό και εξτένσιον μαλλιών με κοτσίδες. Ο Pilatus έχει πει όμως: "Ρωτούσαμε τον Frank, "Πότε θα μας επιτραπεί να δώσουμε τραγουδήσουμε κι εμείς;”. Και μας έλεγε: "Ναι, ναι, αλλά αυτή τη στιγμή σας χρειαζόμαστε να βγείτε έξω και να κάνετε προώθηση. Φυσικά, θα μπορέσετε να το κάνετε, απλά δουλέψτε μαζί μας". Με αυτόν τον τρόπο μας έδενε."

Αφού το "Girl You Know It's True" απογειώθηκε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 1988, ο Farian έκανε την παραγωγή και έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού για το άλμπουμ All or Nothing, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 1988. "Αφού ο Frank κυκλοφόρησε το άλμπουμ, μας είπε ότι ήταν πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα", δήλωσε ο Pilatus. "Επειδή το single είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, μας είπε: 'Τώρα πρέπει να το συνεχίσετε. Θα σας καλύψω εγώ. Κανείς δεν θα το μάθει'. Είπε, 'Ορίστε, θα σας δώσω 20.000 δολάρια προκαταβολή'. Δεν είχαμε ξανακάνει επιτυχία, οπότε το δεχτήκαμε. Παίξαμε με τη φωτιά και τώρα ξέρουμε, αλλά είναι πολύ αργά".

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1988, ο Pilatus και ο Morvan είχαν και οι δύο συνειδητοποιήσει ότι καμία από τις πραγματικές φωνές τους δεν θα ακουγόταν ποτέ σε κανένα κομμάτι των Milli Vanilli. Τρία από αυτά τα πέντε singles, τα "Baby Don't Forget My Number", "Blame It on the Rain" και "Girl I'm Gonna Miss You", έφτασαν στο νούμερο ένα. Τον Ιανουάριο του 1990, το άλμπουμ Girl You Know It's True πιστοποιήθηκε 6× πλατινένιο από την RIAA αφού πέρασε επτά εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Top 200. Ακολούθησε το Grammy.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Οι δύο καλλιτέχνες όμως δεν μιλούσαν τόσο άπταιστα αγγλικά όσο ακουγόταν στον δίσκο (ας μην ξεχνάμε ότι τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική τους γλώσσα και οι ίδιοι είχαν μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές πόλεις κι είχαν ως έδρα τους τη Γερμανία). Έτσι, σε μια συνέντευξη τους στο MTV άρχισαν κάποιοι να αναρωτιούνται. Η βόμβα όμως έσκασε σε μια συναυλία του τηλεοπτικού δικτύου όταν "κόλλησε" το μουσικό αρχείο την ώρα που οι Milli Vanilli βρισκόντουσαν επί σκηνής και πλέον ήταν σαφές ότι δεν τραγουδούσαν οι ίδιοι live, αλλά με playback. To νήμα άρχισε να τραβιέται έτσι από το πουλόβερ για να αποκαλυφθεί τελικά η αλήθεια και η απάτη του μάνατζέρ τους.

Ποιός όμως γνώριζε όσα συνέβαιναν;

Τα στελέχη της δισκογραφικής εταιρίας τους Arista δεν γνώριζαν; Πολύ δύσκολο. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται να αποκαλύπτει το νέο ντοκιμαντέρ για τους Milli Vanilli. "Αντιμετωπίσαμε πολλές αντιδράσεις κατά τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο", εξήγησε ο σκηνοθέτης Λουκ Κόρεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Forbes. "Ο Μπράντλεϊ και εγώ δουλέψαμε, νομίζω περίπου 18 μήνες μόνο και μόνο για να πείσουμε τους ανθρώπους να συμφωνήσουν για να το κάνουμε". Και συνέχισε λέγοντας: "Τρία από τα έξι στελέχη τελικά μίλησαν on camera, για να είμαι όμως ειλικρινής, πραγματικά μόνο ένας μας είπε την αλήθεια”.

Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες και τον Morvan, όλοι εργάζονταν για να προστατεύσουν τον θρύλο της μουσικής βιομηχανίας Clive Davis, ο οποίος διοικούσε την Arista για χρόνια. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε καμία γνώση για το σκάνδαλο με το lip-synching -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Davis, αν και στην πραγματικότητα δεν εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ. Ο Τζάκσον διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

"Αποκαλύπτουμε σε αυτή την ταινία ότι ο Clive [γνώριζε] για έξι με επτά μήνες πριν κερδίσουν το Grammy", μοιράστηκε, προσθέτοντας ότι δύο από τους τρεις με τους οποίους μιλήσαμε δεν παραδέχονταν ότι ο Clive Davis γνώριζε ότι έκαναν lip-syncing. Αυτό ήταν το όλο θέμα: αν ο Clive δεν ήξερε. Ο Clive μπορούσε πάντα να ισχυριστεί ότι ήταν αθώος, ότι τον ξεγέλασαν".

Το 1998 το συγκρότημα ηχογράφησε το άλμπουμ "Back and in Attack" με τις πραγματικές φωνές των τραγουδιστών, όμως δυστυχώς ο Pilatus πέθανε την ίδια χρονιά και το άλμπουμ δεν κυκλόφορησε ποτέ.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

07 Σεπ 2024

Φεστιβάλ Βενείας 2024: Γιατί ο Χοακίν Φίνιξ εμφανίστκε με την μεγάλη του αδελφή και όχι με τη Ρούνι Μάρα

Ο Χοακίν Φίνιξ στην πρεμιέρα του "Joker: Folie à Deux" πόζαρε δίπλα στην αγαπημένη του αδερφή.

07 Σεπ 2024

Κάρεν Μπλίξεν: Η συναρπαστική ζωή της γυναίκας που έγραψε το "Πέρα από την Αφρική"

Η Μπλίξεν διεκδίκησε το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας της δεκαετία του '30, όταν οι γυναίκες δεν έγραφαν σχεδόν ούτε καν σε περιοδικά.

07 Σεπ 2024

Μελάνια Τραμπ: "Το βιβλίο μου είναι ένα βαθιά προσωπικό και στοχαστικό ταξίδι"

H πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, δίνει μία πρώτη γεύση από τα απομνημονεύματά της με τίτλο "Melania".

07 Σεπ 2024

Σωτήρης Κοντιζάς: Τίτλοι τέλους για τον διάσημο σεφ και κριτή

Με μια λιτή ανακοίνωση στο Instagram ο Σωτήρης Κοντιζάς, μας λέει τι συμβαίνει.

07 Σεπ 2024

H μυθιστορηματική ζωή της Λι Μίλερ: μοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Μια συναρπαστική γυναίκα με μια συναρπαστική ζωή. Τώρα αναμένουμε την ταινία για τη ζωή της με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ.

07 Σεπ 2024

Τι συμβαίνει με την Adele και απέρριψε συναυλίες 200 εκατομμυρίων;

O λόγος είναι πολύ σημαντικός για την ίδια.

06 Σεπ 2024

Η εικόνα της πριγκίπισσας της Ουαλίας να πηγαίνει τα παιδιά της στο σχολείο κάνει το γύρο του διαδικτύου

Η περιπέτεια της υγείας της Kέιτ Μίντλετον έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και εκατομμύρια θαυμαστές της εύχονται να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της και να επιστρέψει στην καθημερινότητά της.