ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τελετή Έναρξης: Το φαντασμαγορικό, μεταμοντέρνο θέαμα των Γάλλων έφερε τη γιορτή μες στην πόλη- Οι καινοτομίες και η αποθέωση της Σελίν Ντιόν

Η πιο συμπεριληπτική Τελετή Έναρξης επιφύλαξε απίστευτες εκπλήξεις στους θεατές και σκόρπισε τη χαρά σε όλο το Παρίσι μετατρέποντας το σε ένα μυθικό σκηνικό. Η ιππέας, το heavy metal της Μαρίας Αντουανέτας, το Imagine και η Σελίν ψηλά, πολύ ψηλά.

Ένα επικό, τολμηρό και εξαιρετικά μοντέρνο υπερθέαμα ξεδίπλωσε χτες η διοργάνωση Paris 2024 με κεντρική σκηνή τις όχθες του Σηκουάνα. Η γιορτή κατέβηκε στους δρόμους της Πόλης του Φωτός που χτες έζησε στους παλμούς μιας γιορτής αθλητισμού και πολιτισμού. Δεκάδες οι καινοτομίες χτες του τολμηρού σόου που δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του παρελθόντος μόνο (αν και μπορούσε), αλλά μίλησε για τη σύγχρονη ζωή, τη ζωή μας τώρα και την δίψα της ανθρωπότητας να ξαναβρεί την ελπίδα.

Η Τελετή Έναρξης στο Παρίσι ήταν η πιο συμπεριληπτική που έχουμε δει ποτέ, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο, από κάθε φυλή, φύλο, ηλικία και σεξουαλικό προσανατολισμό. Στο ντεφιλέ των νέων σχεδιαστών συμμετείχαν ...., αγάλματα κορυφαίων γυναικών του γαλλικού Πολιτισμού αναδύθηκαν από τα νερά του Σηκουάνα, τον Εθνικό Ύμνο τραγούδησε ως άλλη Μαριάν η Axelle Saint-Cirel, η ιππέας καθήλωσε τους πάντες καθώς διέσχιζε το ποτάμι πάνω στο μεταλλικό της άλογο -μια μεταμοντέρνα αντανάκλαση της Ζαν Ντ' Αρκ- ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης κράτησε τη δάδα λίγο πριν την παραλάβουν οι Τεντί Ρινέρ και Μαρί Ζοσέ Περέκ για να ανάψουν την Ολυμπιακή Φλόγα στο αερόστατο λίγο μετά τους Παραολυμπιονίκες, ενώ τα παιδιά, στην αρχή της γιορτής, όταν πήραν τη δάδα από τον Ζιζού ήταν εκείνα που έπρεπε να βρουν τη λύση όχι ως άβουλα όντα που τούς λένε οι μεγάλοι τι θα κάνουν, αλλά ως γνήσιοι πρωταγωνιστές που ωθούν τα ίδια την πλοκή! Και να πούμε κάτι ακόμη; Οι πολιτικοί δεν προσπάθησαν να καρπωθούν το μεγάλο γεγονός -o Εμανουέλ Μακρόν μίλησε 10''! Chapeau Γαλλία, Chapeau!

Υπήρξαν αδυναμίες; Προφανώς. Κυρίως στη σύνδεση τμημάτων του live σόου και του κινηματογραημένου μέρους- εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για τέτοιας διάρκειας σόου. Μπορεί όλα τα μέρη να μην ήταν ισοδύναμα ή κάποια να φάνταζαν κιτς (όπως χαρακτήρισε άδικα κατά τη γνώμη μας η Guardian τη γιορτή), όμως η γενναιότητα του εγχειρήματος και οι καινοτομίες υπερίσχυσαν. Με κορωνίδα την ιππέα Floriane Issert ως σημαιοφόρο της ελπίδας και τη Σελίν Ντιόν να στέκεται στην κορυφή της πόλης, στον Πύργο του Άιφελ και να αποδεικνύει στην πράξη τη δύναμη της ψυχής, με το κοινό να ζητωκραυγάζει από κάτω την ντίβα για τον μεγάλο άθλο της.

Τελετή Έναρξης: Το φαντασμαγορικό, μεταμοντέρνο θέαμα των Γάλλων έφερε τη γιορτή μες στην πόλη- Οι καινοτομίες και η αποθέωση της Σελίν ΝτιόνReuters

Ας θυμηθούμε μαζί τις κορυφαίες στιγμές του σόου

Οι Ολυμπιακές αποστολές παρευλαύνουν για πρώτη φορά εν πλω

Σε 85 πλοιάρια επιβιβάστηκαν οι 205 ολυμπιακές αποστολές- 6.800 δηλαδή αθλητές κρατώντας ψηλά τη σημαία της πατρίδας τους, λίγο πριν τους Αγώνες. Των αποστολών προηγήθηκε η ελληνική, ως είθισται προκειμένου να τιμηθεί η γεννέτειρα του Ολυμπιακού ιδεώδους. Συγκίνηση προκάλεσε όμως η δεύτερη αποστολή, η αποστολή των Προσφύγων, μια ξεχωριστή "άνευ συνόρων χώρα" με τον κόσμο να την καταχειροκροτεί και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach να δακρύζει.

Η Lady Gaga τιμά την παράδοση του καμπαρέ

Η Lady Gaga τραγούδησε στις όχθες του Σηκουάνα το τραγούδι "Mon Truc en Plumes” της γαλλίδας μπαλαρίνας Zizi Jeanmaire σε στιλ καμπαρέ, κατεβαίνοντας από σκάλες στις όχθες του Σηκουάνα. Με μπριο, ένεργεια και ροζ πούπουλα καλωσόρισε τον κόσμο στο Παρίσι.

Heavy Metal ως σύμβολο επανάστασης μετά τη Μαρία Ανουανέτα

Οι Γάλλοι έκαναν έναν γρήγορο πέρασμα από την ιστορία τους και επέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών τη διάσημη γαλλική heavy metal μπάντα Gojira (σε συνδυασμό με τη σοπράνο Μαρίνα Βιότι) να εμφανιστούν στο κτίριο που κάποτε λειτουργούσε ως φυλακή και να αντιδράσουν στη Μαρία Αντουανέτα που στεκόταν στο παράθυρο κρατώντας το... κεφάλι της. (Δυστυχώς η ΕΡΤ δεν μπόρεσε να μας καθοδηγήσει στο πολιτιστικό μέρος της χθεσινής διαδρομής).

Το Imagine του Τζον Λένον αντηχεί σε όλο τον κόσμο

H Juliette Armanet τραγουδά το εμβληματικό τραγούδι του Τζον Λένον για έναν κόσμο που μαστίζεται από πολέμους. Πάνω σε ένα πλοιάριο, δίπλα σε ένα πιάνο που "φλέγεται".

Η Γαλλία τιμά της γυναίκες της

Χρυσά αγάλματα σπουδαίων γυναικών της Γαλλίας αναδύονται μέσα από τον Σηκουάνα τιμώντας τη συμβολή των γυναικών στον γαλλικό πολιτισμό. Φέτος, οι Ολυμπιακοί είναι οι πρώτοι στην ιστορία καθώς συμμετέχει ίσος αριθμός αθλητών και αθλητριών.

Η γυναίκα ιππέας κόβει την ανάσα

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του χθεσινού σόου ήταν όταν μια γυναίκα αξιωματικός διέσχισε με πανοπλία τον Σηκουάνα πάνω στον αστάλινο άτι της μεταφέροντας το μήνυμα της ενότητας των λαών, καθώς κρατούσε στην πλάτη της τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν εκείνη που μετέφερε και παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία για να σηκωθεί στον γαλλικό ουρανό και στον ουρανό όλου του κόσμου.

Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, από τον Ζιζού στον Ναδάλ, τη Γουίλιαμς και την Κομανέτσι

Ο Τζουντόκα Τέντι Ρινέρ και η αθλήτρια του στίβου Ζοζέ Μαρί Περέκ ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, μετά από ενα dream team αθλητών, οι οποίοι άναψαν από κοινού τον βωμό, βάζοντας φωτιά στο αερόστατο που σηκώθηκε στον ουρανό σε ένα πολύ εντυπωσιακό εύρημα των Γάλλων, που παρά την αδιάκοπη βροχή τα κατάφεραν.

Eurodance

Διάσημα τραγούδια διάφορων δεκαετιών χόρεψαν φα-ντα-στι-κά σε πλωτές σκηνές οι χορευτές χθες αντανακλώντας μέσα από τις χορογραφίες τους το mood της κάθε δεκαετίας, για να δείξουν το άγχος και τον σημερινό πόνο στην τελευταία χορογραφία τους (και μετά να πάρει σκυτάλη το Imagine). Bravo!

LGBTQ+

Όλοι οι άνθρωποι γιόρτασαν χθες. Όλοι ισότιμοι, όλοι παρόντες. Τόσο στο κινηματογραφικό μέρος στη βιβλιοθήκη με τα νεαρά παιδιά να γιορτάζουν τον έρωτα και τη αγάπη δίνοντας βιβλία ο ένας στον άλλον, όσο και στο ντεφιλέ των νέων σχεδιαστών ο καθένας μπορεί να είναι αυτό που θέλει, να φοράει ό,τι θέλει, να είναι επιτέλους ελεύθερος.

Η Σελίν Ντιόν ενσαρκώνει την ελπίδα

Μετά τη φοβερή περιπέτεια υγείας της, η Σελίν Ντιόν στέκεται όρθια στον Πύργο του Άιφελ και ερμηνεύει το τραγούδι της Εντίθ Πιάφ, L’Hymne a l’amour, κλείνοντας τη φαντασμαγορική γιορτή με ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας.

Δείτε εδώ τις σημαντικότερες στιγμές:

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

07 Σεπ 2024

Φεστιβάλ Βενείας 2024: Γιατί ο Χοακίν Φίνιξ εμφανίστκε με την μεγάλη του αδελφή και όχι με τη Ρούνι Μάρα

Ο Χοακίν Φίνιξ στην πρεμιέρα του "Joker: Folie à Deux" πόζαρε δίπλα στην αγαπημένη του αδερφή.

07 Σεπ 2024

Κάρεν Μπλίξεν: Η συναρπαστική ζωή της γυναίκας που έγραψε το "Πέρα από την Αφρική"

Η Μπλίξεν διεκδίκησε το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας της δεκαετία του '30, όταν οι γυναίκες δεν έγραφαν σχεδόν ούτε καν σε περιοδικά.

07 Σεπ 2024

Μελάνια Τραμπ: "Το βιβλίο μου είναι ένα βαθιά προσωπικό και στοχαστικό ταξίδι"

H πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, δίνει μία πρώτη γεύση από τα απομνημονεύματά της με τίτλο "Melania".

07 Σεπ 2024

Σωτήρης Κοντιζάς: Τίτλοι τέλους για τον διάσημο σεφ και κριτή

Με μια λιτή ανακοίνωση στο Instagram ο Σωτήρης Κοντιζάς, μας λέει τι συμβαίνει.

07 Σεπ 2024

H μυθιστορηματική ζωή της Λι Μίλερ: μοντέλο, μούσα, φωτογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, ερωμένη

Μια συναρπαστική γυναίκα με μια συναρπαστική ζωή. Τώρα αναμένουμε την ταινία για τη ζωή της με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ.

07 Σεπ 2024

Τι συμβαίνει με την Adele και απέρριψε συναυλίες 200 εκατομμυρίων;

O λόγος είναι πολύ σημαντικός για την ίδια.

06 Σεπ 2024

Η εικόνα της πριγκίπισσας της Ουαλίας να πηγαίνει τα παιδιά της στο σχολείο κάνει το γύρο του διαδικτύου

Η περιπέτεια της υγείας της Kέιτ Μίντλετον έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και εκατομμύρια θαυμαστές της εύχονται να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της και να επιστρέψει στην καθημερινότητά της.