ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελευθερία Ντεκώ: Ποια είναι γυναίκα που "έδωσε φως" στο ναό του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Τη φωταγώγηση του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο ανέλαβε η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος της τέχνης του φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ.

Στη νέα φωταγώγηση του ιερού του Ποσειδώνα στο ακρωτήρι του Σουνίου, προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού στις 16 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Την επιμέλεια του φωτισμού, τόνισε με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις.

Ποια είναι όμως η καταξιωμένη καλλιτέχνις Ελευθερία Ντεκώ;

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, Παρθενώνας, Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα, Στοά Μοδιάνο, Benaki Shop, είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες "επώνυμα" projects, αλλά και οι αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις, shows, εκθέσεις, κατοικίες, κτίρια, events και τόσα άλλα ακόμα που συνθέτουν ένα portfolio διεθνών προδιαγραφών.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleftheria Deko Lighting (@eleftheriadeko_studio)

Με την ίδια να θεωρεί τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό φωτισμού τέχνη και το φως το μοναδικό και υπέροχο εργαλείο, με το οποίο μπορεί να μεταμορφώσει αντικείμενα, κτίρια, πόλεις, χώρους, ανθρώπους, ατμόσφαιρα και διαθέσεις, συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα υψηλής αισθητικής.

Η Ελευθερία Ντεκώ έχει καταγωγή από την Τήνο αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και κλασικό χορό. Στη συνέχεια, πήγε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου το lightning design μπήκε στη ζωή της σχεδόν από τύχη, σαν ένα μάθημα επιλογής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου βρισκόταν για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο χορό. Υπήρχε στο πρόγραμμα σπουδών για να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίζουν περισσότερα για το πώς πρέπει να γίνεται ο φωτισμός στις παραστάσεις τους. Εκεί, η Ελευθερία Ντεκώ ανακάλυψε πια είναι η κλίση της. Μετά το τέλος των σπουδών της εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα, όπου έχει αναλάβει το φωτισμό σε περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις.

Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκε ο τίτλος "Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2009" για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες. Το 1997, ιδρύει την εταιρία ”Lights International”, με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού, τον σχεδιασμό και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού κι εγκατάστασης θεατρικών σκηνών και συνεδριακών χώρων. Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Διαβάστε Επίσης

Read Next

18 Σεπ 2024

Μάρθα Καραγιάννη, το δικό μας ερωτικό σύμβολο

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο κινηματογραφικός θρύλος, η περήφανη γυναίκα.

Περισσότερα από

News

18 Σεπ 2024
18 Σεπ 2024

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Πότε θα δούμε το εντυπωσιακό "Φεγγάρι του Καλαμποκιού"

Κορυφώνεται την Τετάρτη 18/9 η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, γνωστή με την ονομασία "φεγγάρι του καλαμποκιού" ή "φεγγάρι του θερισμού'.

18 Σεπ 2024

Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε στο δικαστήριο - "Ζιζέλ! Μπράβο!" της φώναζε ο κόσμος

Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό της 72χρονης γυναίκας που αποφάσισε να καταγγείλει τον σύζυγό της που τη νάρκωνε και καλούσε άντρες να τη βιάζουν.

18 Σεπ 2024

Η σπάνια εμφάνιση του τελευταίου έρωτα της Μαίρης Χρονοπούλου

Ο 61 ετών ζεν πρεμιέ των ’90s, παραμένει γοητευτικός.

18 Σεπ 2024

Kinofest: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας επιστρέφει από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου

Το KinoFest δίνει μια νέα ζωή στους χώρους της ιστορικής οινοποιείας Castro Clauss στην Πάτρα και τους μετατρέπει σε ένα θερινό σινεμά!

18 Σεπ 2024

Ράνια Τζίμα: "Ο Γαβριήλ, που είναι καλούλης και γλυκούλης, μπορεί να σου κάνει… δαντέλα το νευρικό σύστημα"

H Ράνια Τζίμα βρέθηκε καλεσμένη στην παρέα του Buongiorno και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA μίλησε για όλους και για όλα.

18 Σεπ 2024

H Έλενα Τοπαλίδου ξεσκεπάζει την αγριότητά μας

Πιθανόν να μην είχε απασχολήσει ποτέ αυτούς που πλέον γνωρίζουν το όνομά της, αν δεν είχε κάνει σχέση με έναν από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, τον Νίκο Κουρή.

18 Σεπ 2024

1997: Το πρασινοκίτρινο φόρεμα του Galliano για τη Νικόλ Κίντμαν σηματοδότησε την έναρξη του Red Carpet

Μπορεί τώρα ο ερωτικός δεσμός Μόδας- Χόλιγουντ να θεωρείται δεδομένος, όμως κάποτε οι ηθοποιοί απέφευγαν να φοράνε brands φοβούμενες ότι δεν θα τις πάρουν στα σοβαρά για την Τέχνη τους.