ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μ. Βρετανία: Σοκάρουν όσα είπαν πέντε γυναίκες που κατήγγειλαν πως ο Ντόντι Αλ Φάγιεντ τις βίασε

Οι γυναίκες ήταν υπάλληλοι στην εταιρία του.

Πέντε γυναίκες βγήκαν τώρα μπροστά, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγιστάνα για να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, όσο εκείνες εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC υπάρχουν μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες, που υποστηρίζουν ότι ο Αλ Φάγιεντ τις βίασε, χωρίς η εταιρία να παρέμβει, συγκαλύπτοντας στην ουσία την υπόθεση που έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν ότι είναι "απολύτως συγκλονισμένοι" από τους ισχυρισμούς και ζητά ειλικρινή συγγνώμη από τα θύματα.

"Ο ιστός της διαφθοράς και της κακοποίησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός", λέει ο δικηγόρος Μπρους Ντάμοντ, από τη νομική ομάδα που εκπροσωπεί αρκετές από τις γυναίκες.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

"Έκανα εμφανές ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει", λέει μία από τις γυναίκες, η οποία υποστηρίζει ότι ο Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

Μια άλλη γυναίκα σοκάρει καταθέτοντας πως ήταν έφηβη όταν τη βίασε στο Mayfair. "Ο Mohamed Al Fayed ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα", λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό του Harrods ήταν "παιχνιδάκια” του.

"Ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι. Καλλιεργούσε ενεργά το φόβο. Αν έλεγε 'πηδήξτε' οι υπάλληλοι ρωτούσαν 'πόσο ψηλά'".

Το BBC πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχουν υποστεί επίθεση. Το δίκτυο αναφέρει ότι έχει ακούσει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες, πρώην υπαλλήλους, που ισχυρίζονται ότι ο δισεκατομμυριούχος, τους επιτέθηκε σεξουαλικά, ή και τις βίασε.

Η αυτοκρατορία του

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πωλούσε αναψυκτικά στους περαστικούς. Ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων τον βοήθησε να καλλιεργήσει νέες σχέσεις και να χτίσει την αυτοκρατορία του.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Αλ Φαγιέντ, του οποίου ο γιος, Ντόντι, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997.

Ο Αλ Φαγιέντ προσπαθούσε να προσεγγίσει τη βασιλική οικογένεια για χρόνια, αλλά δεν το είχε κατορθώσει αποδίδοντας την άρνησή τους στο γεγονός πως ήταν μουσουλμάνος. Μάλιστα, φημολογείται ότι είναι εκείνος που πίεσε τον γιο του να κάνει δεσμό με την Νταϊάνα, προκειμένου να πλησιάσει την οικογένεια.

Οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε το BBC τον περιγράφουν με πολύ σκοτεινά χρώματα. "Ήταν άθλιος" λέει η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του από το 1988 έως το 1991.

Η ίδια δήλωσε ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές. "Αυτό με θυμώνει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν είναι έτσι όπως φαινόταν".

Ο ιδιοκτήτης των Harrods περιόδευε τακτικά τους ορόφους του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές εργαζόμενες γυναίκες που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να δουλέψουν στα γραφεία του στον επάνω όροφο, είπαν στο BBC πρώην εργαζόμενοι.

Οι επιθέσεις γίνονταν στα γραφεία του Harrods, στο διαμέρισμα του Αλ Φαγιέντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό, συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στη βίλα Windsor, που του ανήκε.

Στο Harrods, άλλοι πρώην εργαζόμενοι είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε: "Όλοι βλέπαμε κάποιες να περνούν την πόρτα και σκεφτόμασταν "καημένη, σήμερα είναι η σειρά σου". Νιώθαμε εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε" λέει η Άλις, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα.

Η καταγγελία της "Ρέιτσελ"

Η Ρέιτσελ (που δεν είναι το πραγματικό της όνομα) εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, αφηγείται ότι την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του Αλ Φαγιέντ, στο Hyde Park. Το κτίριο προστατεύονταν από το προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχωνόταν από υπαλλήλους του Harrods.

Η Ρέιτσελ λέει ότι ο Φαγιέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε. "Θυμάμαι ότι ένιωθα το βάρος του σώματός του από πάνω μου. Μόνο που τον ακούω να κάνει αυτούς τους θορύβους. Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να γυρίσω αλλού στο κεφάλι μου. Με βίασε".

Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που λένε ότι ο Αλ Φαγιέντ τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο ίδιο διαμέρισμα. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν εφιάλτη. "Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα σπίτι για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιο" λέει.

Η Τζέμα, η οποία εργάστηκε ως προσωπικός βοηθός του Φαγιέντ από το 2007 ως το 2009, λέει ότι η συμπεριφορά του εκτροχιαζόταν κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό. Λέει ότι κορυφώθηκε με τον βιασμό της στη Villa Windsor στο Δάσος της Βουλώνης.

Η γυναίκα λέει ότι ξύπνησε ξαφνιασμένη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Φαγιέντ ήταν δίπλα στο κρεβάτι της φορώντας απλώς μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάει στο κρεβάτι μαζί της.

"Του είπα 'όχι, δεν θέλω'. Και συνέχισε απλώς να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, σε αυτό το σημείο ήταν από πάνω μου και πραγματικά δεν μπορούσα να κινηθώ. Ήμουν μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε τον εαυτό του πάνω μου".

Λέει ότι αφού τη βίασε εκείνη έκλαψε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιθετικά να πλυθεί με τον Ντετόλ. "Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του από πάνω μου" είπε.

Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Φαγιέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.

*Με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

19 Σεπ 2024

H Σοφία Λόρεν γίνεται...90 και όλη η Ρώμη θα γιορτάσει μαζί της

Με ένα μεγάλο πάρτι στα κινηματογραφικά στούντιο της Cinecittà θα την τιμήσει το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

19 Σεπ 2024

Οι Coldplay δωρίζουν μέρος των εσόδων από συναυλίες τους για την ενίσχυση μικρών συναυλιακών χώρων

Άλλωστε και οι ίδιοι ξεκίνησαν την πορεία τους από το The Laurel Tree, ένα μικρό nightclub στο Camden.

19 Σεπ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Η έκπληξη που της έκανε ο σύζυγός της στα πρώτα της γενέθλια μακριά από το σπίτι

Η Ελεονώρα Μελέτη περνά για πρώτη φορά τα γενέθλια της στο Στρασβούργο, μακριά από την οικογένειά της. Όμως, κάτι την περίμενε!

19 Σεπ 2024

Κωνσταντίνος Καβακιώτης. Ποιος είναι "ο εραστής του Τζορτζ Μάικλ" που πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του Netflix;

Ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης είναι ο Βίκινγκ του Netflix και είναι σταρ στο Λονδίνο.

19 Σεπ 2024

Ρούπερτ Έβερετ: Αναγνώρισες τον συμπρωταγωνιστή της Τζούλια Ρόμπερτς στον 4ο κύκλο του Emily in Paris;

O Ρούπερτ Έβερετ έκανε μία αξέχαστη εμφάνιση στο δεύτερο μέρος του νέου κύκλου της σειράς του Netflix.

19 Σεπ 2024

Τζίλιαν Άντερσον: "Θα μπορούσα να είμαι πιο ενεργή στη σεξουαλική μου ζωή απ' ό,τι ήμουν"

Η Τζίλιαν Άντερσον αποκάλυψε ότι θα ήθελε να είχε υπάρξει πιο ενεργή σεξουαλικά όταν ήταν ελεύθερη, μιλώντας στο The Modern Love Podcast, των New York Times.

19 Σεπ 2024

Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μάρκλ: Αποκαλύπτουν ποια θα είναι η στάση τους στις εκλογές των ΗΠΑ

Παλαιότερα είχαν "κατηγορηθεί" ότι στήριζαν τον Τζο Μπάιντεν.