ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης για τις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Όλα τα must-see του επετειακού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται 2-14/10.

Νύχτες Πρεμιέρας

Το επετειακό 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (2-14/10) ανάβει τους προβολείς του στους κινηματογράφους Άστορ, Άστυ, Δαναός 1 & 2, Cinobo Όπερα 1 & 2, αλλά και στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Παλλάς, για να υποδεχθεί τους σινεφίλ στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης. Ξεψαχνίσαμε το φετινό, πληθωρικό, πρόγραμμα προβολών και αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας.

Το πλήρωμα του χρόνου

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, οι Νύχτες Πρεμιέρας έγιναν το πρώτο φεστιβάλ παγκοσμίως το οποίο παρουσίαζε μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του σκηνοθέτη Σον Μπέικερ. Ο δημιουργός βρισκόταν ήδη στα ραντάρ όσων παρακολουθούσαν επισταμένως τα τεκταινόμενα στο αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, αφού είχε κιόλας παραδώσει τα πρώτα δείγματα μιας σπουδαίας γραφής ("Tangerine", "Starlet"). Η συνέχεια δικαίωσε τους πάντες, αφού ο Μπέικερ πρώτα έφτασε μέχρι τα Όσκαρ ("The Florida Project"), αμέσως μετά σκαρφίστηκε το οριακό "Red Rocket", το οποίο επίσης προβλήθηκε στις Νύχτες, και φέτος απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα με το "Anora". Απολύτως ταιριαστό, λοιπόν, η διοργάνωση να ξεκινήσει με τη νέα ταινία του "δικού της" παιδιού, η οποία στρέφεται γύρω από μια νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν, η οποία παντρεύεται παρορμητικά το γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ωστόσο, μόλις τα νέα διαδοθούν και φτάσουν μέχρι τη μητέρα πατρίδα, η παραμυθένια ιστορία τους απειλείται από τους γονείς του γαμπρού, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τη Νέα Υόρκη για να ακυρώσουν το γάμο. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διεύθυνση φωτογραφίας κρατά ο εξαιρετικός Ντρου Ντάνιελς, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει "φωτίσει" τη σειρά "Euphoria".

"Megalopolis" ώρα μηδέν

Η πιο αμφιλεγόμενη, αλλά και πολυαναμενόμενη, παραγωγή της χρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα. Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, αποκαλύπτεται στο αθηναϊκό κοινό το "Megalopolis" του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ακριβώς όπως παρουσιάστηκε στις Κάννες. Δηλαδή με τη συμμετοχή ενός κομβικού για τη θέαση παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί μόνο γι’ αυτή την προβολή. Δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα προς αποφυγή spoilers. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι, όσο κι αν διχάζει το φιλμ, πρέπει να το δεις για να πάρεις θέση…

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr


Read Next

27 Σεπ 2024

Τζορτζ Κλούνεϊ για Αμάλ: "Είμαι τόσο περήφανος να βρίσκομαι στο ίδιο δωμάτιο με εκείνη"

O Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ, γιορτάζουν 10 χρόνια γάμου πιο ερωτευμένοι απο ποτέ - H έκπληξη του ηθοποιού

27 Σεπ 2024

Γιάννης Μπέζος: "Δεν τρελαίνομαι για τη σάτιρα, είναι αμιγώς πολιτική"

Τους λόγους που δεν προτιμά τη σάτιρα εξέφρασε ο Γιάννης Μπέζος.

Περισσότερα από

News

27 Σεπ 2024

Έλεν Μίρεν: Η εμφάνιση της αγαπημένης 79χρονης ηθοποιού είναι ο ορισμός της κομψότητας

Η Έλεν Μίρεν για άλλη μια φορά αποδεικνύει πως είναι πρότυπο κομψότητας.

27 Σεπ 2024

Όταν έκλαψε η Ναόμι

Η Ναόμι Κάμπελ δακρύζει μιλώντας για το σκάνδαλο με το φιλανθρωπικό της ίδρυμα.

27 Σεπ 2024

Ο Τζόνι Κας έγινε ο πρώτος μουσικός με άγαλμα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Τα "αποκαλυπτήρια" του αγάλματος έγιναν την Τρίτη.

27 Σεπ 2024

Έμιλι Άσερ: "Το μόνο που έκανα ήταν να παρτάρω, μέχρι που η μικρή μου αδερφή μου ζήτησε να τη βοηθήσω να γεννήσει"

Είναι οι "απλές" καθημερινές εμπειρίες που μας αλλάζουν για πάντα. Η εικαστικός και συγγραφέας Έμιλι Άσερ εξηγεί πόσο άλλαξε τον ρου της ζωής της η γέννηση του ανιψιού της.

27 Σεπ 2024

Η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς προσφέρει ένα steamy δώρο στον Μάικλ Ντάγκλας για τα γενέθλιά του: Τον εαυτό της γυμνό

Το αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ γιορτάζει τα γενέθλια του με καυτές φωτογραφίες.

27 Σεπ 2024

Λούκας Μπράβο: Συμφωνεί με τη σκληρή κριτική που δέχεται ο ρόλος του στο Emily in Paris

Ο σεφ Γκάμπριελ, που υποδύεται ο Λούκας Μπράβο, μοιάζει πολύ διαφορετικός στον τέταρτο κύκλο από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

26 Σεπ 2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 4 εστιατόρια για κορυφαίο sushi σε ειδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για επίσκεψη σε 4 από τα καλύτερα εστιατόρια για sushi στη χώρα, με ειδικά μενού που κάνουν τις τιμές… sashimi.

26 Σεπ 2024

Λι Μίλερ: "Έπλυνα ακόμη και τη βρωμιά του Νταχάου στην μπανιέρα του Χίτλερ"

Καθώς η ταινία "Lee" παίζεται στις αίθουσες με την Κέιτ Γουίνσλετ στον πρωταγωνιστικό ρόλο θυμόμαστε 10 ρήσεις της σπουδαίας φωτογράφου.