ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πάτι Χιρστ: Η ζάμπλουτη κληρονόμος που συμμετείχε σε ληστείες τραπεζών. Από θύμα απαγωγής, αντάρτισσα πόλεων

H τραγική ιστοτία της εγγονής του μεγιστάνα Χιρστ που έζησε μια διπλή ζωή στα χέρια των απαγωγέων της.

9 Μαΐου 1978. Η Πάτι Χιρστ κόρη του Αμερικανού μεγιστάνα των media Ράντολφ Χιρστ επιστρέφει στη φυλακή, καθώς η έφεσή της απορρίπτεται. Η πάμπλουτη κληρονόμος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για ληστεία τράπεζας. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η εγκληματική της δράση ήταν το αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου που της έκαναν. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει το δικαστήριο.

Για έναν σχεδόν αιώνα, η δυναστεία του σκοτεινού κροίσου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ήταν συνώνυμο του αμερικανικού Τύπου και μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΗΠΑ. Από την ιστορία του σκανδαλοθήρα και διαπλεκόμενου μεγαλοεκδότη εμπνεύστηκε εξάλλου ο Όρσον Γουέλς τον περιβόητο "Πολίτη Κέιν" (1941) του

Η Πατρίτσια ή Πάτυ για τους φίλους ήταν η εγγονή του μεγιστάνα των εφημερίδων Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ . Για έναν σχεδόν αιώνα, η δυναστεία Χιρστ ήταν συνώνυμο του αμερικανικού Τύπου και μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΗΠΑ. Από την ιστορία του σκανδαλοθήρα και διαπλεκόμενου μεγαλοεκδότη εμπνεύστηκε εξάλλου ο Όρσον Γουέλς τον περιβόητο "Πολίτη Κέιν" (1941) .

Από τα πλούτη στο "αντάρτικο πόλεων"

Η Χιρστ μεγάλωσε μέσα στα πλούτη στην Βόρεια Καλιφόρνια. Το 1974 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, για να σπουδάσει φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης. Αλλά στις 4 Φεβρουαρίου, η ζωή της θα άλλαζε για πάντα. Τρεις ένοπλοι αντάρτες, μέλη της άγνωστης οργάνωσης "Symbionese Liberation Army" (SLA – Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός) εισβάλλουν στο διαμέρισμά της, χτυπούν τον αρραβωνιαστικό της και αρπάζουν με την βία την Πάτυ.

Τρεις ημέρες μετά, ο SLA στέλνει γράμμα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δηλώνοντας ότι κρατά την Χιρστ ως "αιχμάλωτη πολέμου". Καθώς η οικογένειά της περιμένει με αγωνία, ακολουθεί δεύτερη επιστολή, τέσσερις ημέρες μετά, όπου ο SLA απαιτεί από την οικογένειά της να μοιράσει τρόφιμα αξίας 70 δολαρίων σε κάθε κάτοικο του Όκλαντ και του Σαν Φρανσίσκο. Όταν γίνει αυτό –πράγμα πρακτικά αδύνατο- θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της ομήρου, λένε οι αντάρτες.

Στόχος της οργάνωσης είναι να στρέψει την προσοχή του κοινού στους σκοπούς της αλλά και να χρησιμοποιήσει την Χιρστ ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση μελών της που βρίσκονται στη φυλακή.

"Μαμά, μπαμπά, είναι με μία ομάδα μαχητών που έχουν αυτόματα όπλα. Θέλω να φύγω από εδώ και απλά ελπίζω ότι θα κάνετε ό,τι σας πουν", ακούγεται να λέει η νεαρή σε ηχογραφημένο μήνυμα προς την οικογένειά της.

Ο πατέρας της, μοιράζειτ α τρόφιμα αξίας 2 εκατ. δολαρίων, αλλά ο SLA λέει ότι δεν είναι αρκετά και ζητά άλλα 6 εκατ. δολάρια. Η Hearst Corporation δηλώνει ότι θα δωρίσει το επιπλέον ποσό εφόσον το κορίτσι αφεθεί ελεύθερο.

Όμως, τον Απρίλιο, η έτσι και αλλιώς παράξενη αυτή υπόθεση παίρνει μία απίστευτη τροπή. Η Πάτυ μπαίνει στην οργάνωση SLA, υιοθετεί το όνομα Τάνια και συμμετέχει στις παράνομες δράσεις της. Το κύκλωμα ασφαλείας μιας τράπεζας την καταγράφει να παίρνει μέρος σε ληστεία, κρατώντας όπλο.

Αργότερα, θα πει στις αρχές ότι μπήκε στην οργάνωση αυτοβούλως.

Θα παραμείνει στους κόλπους του SLA για έναν χρόνο, ώσπου θα συλληφθεί στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο του 1975, με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας.

Στην πολύκροτη δίκη της η ίδια να ισχυρίζεται ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου. Το δικαστήριο εξετάζει εάν στην περίπτωσή της ισχύει το λεγόμενο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου ένα θύμα απαγωγής φτάνει να ταυτίζεται με τους απαγωγείς του.

Τελικά, πάντως, ο δικαστής βρίσκει την Χιρστ ένοχη και την καταδικάζει σε επτά χρόνια φυλάκισης, το 1976.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους απελευθερώνεται με εγγύηση, καθώς οι δικηγόροι της προσπαθούν να ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Όμως η έφεσή της απορρίπτεται και έτσι, τον Μάιο του 1978 επιστρέφει στη φυλακή.

Θα εκτίσει 21 μήνες, πριν ο πρόεδρος Κάρτερ της χαρίσει το υπόλοιπο της ποινής της. Αφότου έφυγε από τη φυλακή, επέστρεψε σε μια λιγότερο επεισοδιακή ζωή και παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της. Τον Ιανουάριο του 2001, ο πρόεδρος Κλίντον της έδωσε χάρη.

Read Next

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότερα από

Stories

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024
05 Σεπ 2024

"Θέλω να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή": Ένα σπάνιο βίντεο της μητέρας του Φρέντι Μέρκιουρι

Η μητέρα του ανθρώπου που έγραψε την πιο διάσημη "ραψωδία" της παγκόσμιας μουσικής, είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό σόου με αφορμή τα 65α γενέθλια του ειδώλου.

05 Σεπ 2024

Ο Νίκος Νικολαΐδης νευρίαζε όταν τον αποκαλούσαν "οργισμένο"

Τους κινηματογραφικούς ήρωες του σπουδαίου σκηνοθέτη που έφυγε σαν σήμερα, σίγουρα τους έχεις ξανασυναντήσει στο όνειρο σου.

04 Σεπ 2024

18 χρόνια πριν: Η Ρούλα Κορομηλά με τον γιο του πρώην συζύγου της Νάσου Γαλακτερού

Η Ρούλα Κορομηλά είχε χτίσει μια πολύ τρυφερή σχέση με τον μικρό τότε Παύλο Γαλακτερό.

04 Σεπ 2024

Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ: Η τραγική ιστορία δολοφονίας της 23χρονης κόρης τους

Το δράμα του διάσημου ζευγαριού άρχισε τον Ιανουάριο του 1994.

03 Σεπ 2024

54 χρόνια πριν: Ρίκα Διαλυνά και Γιάννης Βόγλης ποζάρουν ως μοντέλα

Ο Γιάννης Βόγλης με την Ρίκα Διαλυνά σε μια υπέροχη καλοκαιρινή φωτογραφία το 1970.

03 Σεπ 2024
03 Σεπ 2024

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος των ‘90s που επινόησε τον όρο super models

"Ομορφιά είναι αυτό που σου δίνει το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου", έλεγε ο φωτογράφος που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και την αντίληψη της ομορφιάς.

02 Σεπ 2024

Μάνος Κατράκης: "Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…"

Οι τρεις γάμοι , η απώλεια των δίσυμων παιδιών του, η εξορία. Η ταραχώδης ζωή του κορυφαίου πρωταγωνιστή και θιασάρχη που έφυγε σαν σήμερα.