ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

peter-sellers

Η σειρά Ροζ Πάνθηρας είναι μια από τις πιο ανθεκτικές κωμικές σειρές, ξεκινώντας με την επιτυχία του 1963, "Ο Ροζ Πάνθηρας", μια ταινία για έναν διαβόητο κλέφτη κοσμημάτων, την προσπάθειά του να κλέψει το ανεκτίμητο διαμάντι από το οποίο πήρε το όνομά της η σειρά και την αποστολή του Κλουζό να σταματήσει τη ληστεία. Ξεκινώντας με την ταινία "A Shot in the Dark" του 1964, ο Κλουζό και οι άλλοι επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες της σειράς αποδείχθηκαν αρκετά δημοφιλείς ώστε να δημιουργήσουν οκτώ συνέχειες, με την τελευταία να κυκλοφορεί 30 χρόνια μετά την πρεμιέρα της πρωτότυπης ταινίας.

Αλλά όσο ξεκαρδιστικές και αν είναι πολλές από τις ταινίες, δεν υπήρχε πάντα πολύ γέλιο πίσω από την κάμερα. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες υπέφεραν από μοναδικές στιγμές κόπου και κόλασης για να γυριστεί ο Ροζ Πάνθηρας και οι πολλές συνέχειές του, ενώ στην καρδιά της σειράς βρισκόταν μια από τις πιο τραγικές φιγούρες του κινηματογράφου.

"Καλλιτεχνική φλέβα"

Ο Πίτερ Σέλερς γεννήθηκε το 1925 στο Σάουθσι του Πόρτσμουθ. Η οικογένειά του ήταν καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε βαριετέ με αποτέλεσμα ο μικρός Πίτερ να ασχοληθεί με τη μουσική αρχικά. Σε ηλικία 16 ετών, ο Σέλερς περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με αρκετά σύνολα τζαζ. Και συνέχισε με τη μουσική: ηχογράφησε δύο σόλο άλμπουμ με κωμικά τραγούδια για την EMI Parlophone, ενώ το 1960 ηχογράφησε ένα άλμπουμ με την διάσημη ιταλίδα Σοφία Λόρεν, (την οποία ερωτεύτηκε με πάθος) με τίτλο "Peter & Sophia". Έγινε διάσημος στην Αγγλία με τη ραδιοφωνική εκπομπή "Ray’s A Laugh" του BBC και εκτοξεύτηκε όταν συνάντησε τ’ "αδέλφια" Goons.

H κινηματογραφική πορεία προς τη δόξα

Η κινηματογραφική πορεία του αρχίζει από την "Συμμορία των Πέντε" και συνέχιζει με "Το ποντίκι που βρυχάται" και τη "Λολίτα".

Κι έρχεται το 1963 η στιγμή του Ροζ Πάνθηρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι πήρε τον ρόλο, μετά την άρνηση του Πίτερ Ουστίνοφ να συμμετάσχει στην ταινία. Δίπλα στον ανεπανάληπτο Σέλερς, οι εξαιρετικοί Ντέιβιντ Νίβεν, Καπισίν, Κλάουντια Καρντινάλε και Ρόμπερτ Βάγκνερ. Η μαγική μπαγκέτα του Μπλέικ Έντουαρτς απογειώνει την καριέρα του Σέλερς.

Η δεύτερη ταινία, τον επόμενο χρόνο, "Λαγωνικό 24 Καρατίων", θα είναι ακόμη καλύτερη, θα φτάσει το απόλυτο, με αναρχικό πνεύμα, όπου οι αυτοσχεδιασμοί του Σέλερς είναι ικανοί να γκρεμίσουν από τα γέλια τους κινηματογράφους. Στο καστ θα μπει και ο αξιαγάπητος Χέμπερτ Λομ, που ζει για να εξολοθρεύσει τον Κλουζό, καθώς και ο έμπειρος Τζορτζ Σάντερς και η σέξι και γλυκύτατη Έλκε Σόμερ. Θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις πετυχημένες ταινίες με τον Κλουζό.

Στο ενδιάμεσο, όμως, υπήρξε και το αριστούργημα της πλούσιας κινηματογραφικής πορείας του Έντουαρντς, το περίφημο "Πάρτι" (1968), όπου ο Αμερικάνος σκηνοθέτης δίνει μια περίτεχνη πλατφόρμα στην οποία ο Πίτερ Σέλερς ξεδιπλώνει, με έναν ιδιοφυή τρόπο, έναν αθάνατο χαρακτήρα.

Ο Σέλερς στο ρόλο ενός Ινδού κομπάρσου ηθοποιού, προσκαλεσμένος - κατά λάθος - στο πάρτι ενός μεγιστάνα του Χόλιγουντ, του οποίου έχει τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα το πολυέξοδο φινάλε της τελευταίας του ταινίας, θα του καταστρέψει και την άψογα οργανωμένη εκδήλωση στην υπερσύγχρονη βίλα.

Ερμηνείες για Όσκαρ

Ανεπανάληπτη και η ερμηνεία του στην ταινία " SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα" όπου για την ερμηνεία του προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Το "Να είσαι εκεί κύριε Τσανς" χαρίζει στον Σέλερς μια Χρυσή Σφαίρα και μια ακόμα υποψηφιότητά του για Όσκαρ. Το φινάλε του ήταν με "Τα σατανικά κόλπα του Φου Μαντσού", μια από τις χειρότερες ταινίες του.

Οι 4 γάμοι και η αδυναμία του στις καλλονές

Στην προσωπική του ζωή ο Πίτερ Σέλερς ήταν άνθρωπος τυλιγμένος οτη μοναξιά, ενώ ταυτόχρονα τή φοβόταν και τήν απεχθανόταν. Πάντα βρισκόταν σε ψυχική ένταση, ανήσυχος, πιστεύοντας πως κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτόν και κανείς δεν τόν αγαπά. Η ανασφάλεια του αυτή εξηγεί εν πολλοίς και τους τέσσερις γάμους του (με την Αν Χάου, την Μπριτ Έκλαντ, την Μιράντα Κουόρι και την Λιν Φρέντερικ), αν και είναι αμφίβολο αν βρήκε έστω και σε μια από τις εντυπωσιακές καλλονές κατανόηση. Απέκτησε δύο παιδιά από την πρώτη σύζυγο και ένα από την δεύτερη. Ο γάμος του μάλιστα με την Μπριτ Έκλαντ θα αφήσει εποχή.

Ο έρωτας για τη Σοφία Λόρεν

Το 1960, ο Sellers ηχογράφησε ένα άλμπουμ με την Ιταλίδα ηθοποιό Σοφία Λόρεν, με τίτλο Peter & Sophia. Μάλιστα στο δίσκο υπήρχε το τραγούδι που έγινε τρομερή επιτυχία, το "Goodness Gracious Me", το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα στα βρετανικά ποπ charts.

Με την Σοφίας Λόρεν, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στην ταινία "Η εκατομμυριούχος" και παρότι η Ιταλίδα καλλονή δεν ανταποκρίθηκε στα αισθήματά του εκείνος αποφάσισε να διαλύσει την οικογένειά του με την Αν Χάου και τα δυο τους παιδιά.

Η κόρη του Σάρα τον ρώτησε τότε:

"Μας αγαπάς ακόμα μπαμπά;"

"Ναι, παιδί μου, αλλά όχι όσο τη Σοφία!"

Αλλά δεν ήταν η πρώτη του, ήταν η 15η! Είχε ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο το 1977, αλλά και το 1964, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ "Φίλα με κουτέ" ο Σέλερς υπέστη μια σειρά από 13 καρδιακές προσβολές σε διάστημα λίγων ημερών. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε πεθάνει για ενάμιση λεπτό! Ο Σέλερς, όταν βγήκε από το νοσοκομείο, εγκατέλειψε τα γυρίσματα και επέστρεψε στην Αγγλία.

Στις 24 Ιουλίου του 1980, ο Πίτερ Σέλερς πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Read Next

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότερα από

Stories

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024
05 Σεπ 2024

"Θέλω να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή": Ένα σπάνιο βίντεο της μητέρας του Φρέντι Μέρκιουρι

Η μητέρα του ανθρώπου που έγραψε την πιο διάσημη "ραψωδία" της παγκόσμιας μουσικής, είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό σόου με αφορμή τα 65α γενέθλια του ειδώλου.

05 Σεπ 2024

Ο Νίκος Νικολαΐδης νευρίαζε όταν τον αποκαλούσαν "οργισμένο"

Τους κινηματογραφικούς ήρωες του σπουδαίου σκηνοθέτη που έφυγε σαν σήμερα, σίγουρα τους έχεις ξανασυναντήσει στο όνειρο σου.

04 Σεπ 2024

18 χρόνια πριν: Η Ρούλα Κορομηλά με τον γιο του πρώην συζύγου της Νάσου Γαλακτερού

Η Ρούλα Κορομηλά είχε χτίσει μια πολύ τρυφερή σχέση με τον μικρό τότε Παύλο Γαλακτερό.

04 Σεπ 2024

Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ: Η τραγική ιστορία δολοφονίας της 23χρονης κόρης τους

Το δράμα του διάσημου ζευγαριού άρχισε τον Ιανουάριο του 1994.

03 Σεπ 2024

54 χρόνια πριν: Ρίκα Διαλυνά και Γιάννης Βόγλης ποζάρουν ως μοντέλα

Ο Γιάννης Βόγλης με την Ρίκα Διαλυνά σε μια υπέροχη καλοκαιρινή φωτογραφία το 1970.

03 Σεπ 2024
03 Σεπ 2024

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος των ‘90s που επινόησε τον όρο super models

"Ομορφιά είναι αυτό που σου δίνει το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου", έλεγε ο φωτογράφος που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και την αντίληψη της ομορφιάς.

02 Σεπ 2024

Μάνος Κατράκης: "Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…"

Οι τρεις γάμοι , η απώλεια των δίσυμων παιδιών του, η εξορία. Η ταραχώδης ζωή του κορυφαίου πρωταγωνιστή και θιασάρχη που έφυγε σαν σήμερα.