ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κυβέλη Θεοχάρη: Η εγγονή της Κυβέλης ήταν μια σπουδαία ηθοποιός που όλοι την θυμόμαστε από μια μόνο ταινία

Οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες της εγγονής της μεγάλης πρωταγωνίστριας και οι δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη ήταν μέλος μίας από της πιο σπουδαίες ελληνικές θεατρικές οικογένειες. Ήταν εγγονή της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης. Ποια ήταν όμως η σπουδαία ηθοποιός; Ας δούμε λίγα πράγματα για τη ζωή της και το σύντομο πέρασμα της από το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Οι πρώτες εμφανίσεις

Η Κυβέλη Θεοχάρη Ζωγραφίδη γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1924 και ήταν κόρη της ηθοποιού Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη και εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο "Ταξίδι αναψυχής", το 1954. Ένα χρόνο αργότερα έλαβε συμμετοχή στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα και έπαιξε στα έργα: "Δύο άσπρα τριαντάφυλλα" και "Οι μαιτρέσσες του μπαμπά". Ταυτόχρονα, συμμετείχε στις "ποιητικές απογευματινές", τις οποίες οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο θέατρο "Κυβέλης", που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος.

Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου – Φωτόπουλου, με τον οποίο εμφανίστηκε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" και στο "Μια τσουκνίδα στις βιολέτες". Η πανέμορφη και ταλαντούχος ηθοποιός είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις από τις πρώτες εμφανίσεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συμπρωταγωνιστήσει με τόσο σπουδαία ονόματα.νΣτη συνέχεια της καριέρας της, η Κυβέλη Θεοχάρη εμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ορέστη Λάσκου "Γκόλφω", που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, παίζοντας το ρόλο της Σταυρούλας. Έπειτα, συνεργάστηκε με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-59), με τον οποίο έπαιξε στα έργα "Το τιμόνι του έρωτα" του Παναγιώτη Καγιά και "Ο Ηλίας του 16ου" των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.

Η πορεία της ηθοποιού ήταν γεμάτη επιτυχίες, καθώς στη συνέχεια έπαιξε στα έργα: "Η Άγνωστος" (1956) του Ορέστη Λάσκου, όπου έπαιξε το ρόλο της Ευτυχίας, παίζοντας μάλιστα μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, "Ο ζηλιαρόγατος" (1956) του Γιώργου Τζαβέλλα, με το Βασίλη Λογοθετίδη, παίζοντας το ρόλο της Κική Μανωλοπούλου, "Στουρνάρα 288" (1959). "Ανθισμένη αμυγδαλιά" (1959) του Χρίστου Αποστόλου, "Ο Δήμος από τα Τρίκαλα" (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου έπαιξε μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο της Λέλας και άλλες.

Αλλά όλοι την θυμόμαστε κυρίως από την ταινία "Ο Ηλίας του 16ου" (1959) του Αλέκου Σακελλάριου, όπου έπαιξε το ρόλο της Αλέκας Κωνσταντινίδου.

Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία πλέον 90 ετών, η ηθοποιός επέστρεψε μετά από δεκαετίες στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε στην ταινία docufiction του Alessandro Spiliotopulos "Οι κόρες του Χάους". Η ταινία αποτέλεσε μία συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films. Η ταινία μικρού μήκους παρουσιάζει με πρωτότυπο και αρκετά ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της σημαντικότατης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της σχέσης της οικογένειας με τα έργα του Πιραντέλο. Η ταινία είχε φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Η νέα καριέρα" ¨της Κυβέλης Θεοχάρη και οι δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου

Η Κυβέλη Θεοχάρη, παρά το γεμάτο επιτυχίες και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της αποσύρθηκε γρήγορα από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Από το 1960 και έπειτα ακολούθησε άλλους δρόμους. Εργάστηκε ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων, αλλά και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και κρουαζιέρες στην Ευρώπη. Λίγα χρόνια αργότερα, η ηθοποιός ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη στα οποία διετέλεσε πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μέχρι το έτος 1999. Πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλη στην Ερμούπολη της Σύρου, το έτος 1999.

Το Ινστιτούτο Κυβέλη αποτελεί έναν Πολιτιστικό Φορέα, ο οποίος στοχεύει στην έρευνα σχετικά με τη θεατρική ιστορία του ελληνισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονες διεργασίες στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Με αφετηρία την περιπέτεια μιας σπουδαίας οικογένειας, που σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και την τέχνη στον ελληνικό 20ο αιώνα, οργανώνει πολιτιστικές συνεργασίες και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό με άξονα το Αιγαίο.

Η Κυβέλη Θεοχάρη απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, έχοντας πλέον φτάσει σε ηλικία 92 ετών. Η ηθοποιός παντρεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο της γάμο με τον Κωνσταντινουπολίτη Γιάννη Στεφανίδη απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου, το 1943. Μετά τον πρώτο γάμο της ξαναπαντρεύτηκε τον Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Τίτο Ζωγραφίδη, που πέθανε το 1981. Στον σύνδεσμο ακολουθεί η ταίνία "Στουρνάρα 288" στην οποία εμφανίζεται η Κυβέλη:

Read Next

18 Σεπ 2024

Γκρέτα Γκάρμπο: "Μιλάω μόνη μου, στον εαυτό μου"

Η Γκρέτα Γκάρμπο μιλάει για τη ζωή με την κατάθλιψη μέσα από 36 επιστολές.

17 Σεπ 2024

40 χρόνια πριν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έδωσαν το πρώτο τους φιλί

Ένα ξεχασμένο αλλά πολύ δυνατό ειδύλλιο που κράτησε 7 χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

17 Σεπ 2024

57 χρόνια πριν: O γάμος του Διονύση Σαββόπουλου με την αγαπημένη του Άσπα ήταν λιτός και κομψός

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η σύζυγός του, Ασπασία Αραπίδου, ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας στις 28 Οκτωβρίου του 1967.

16 Σεπ 2024

Όταν η Μαρία Κάλλας ήταν 108 κιλά και έγραφε συνταγές για να νιώθει χορτασμένη

Η μάχη με τα κιλά της και οι ανελέητες δίαιτες της μεγάλης ντίβας που απεβίωσε 16 Σεπτεμβρίου 1977.

14 Σεπ 2024

Γκρέις Κέλι: Η γυναίκα που έγραψε μόνη της την κομψή τραγωδία της ζωής της

Πολλές τη μιμήθηκαν αλλά καμμιά ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει τη sui generis αρχοντιά της και το iconic στυλ της.

14 Σεπ 2024

Μαρίκα Κρεβατά -Γ ιώργος Γαβριηλίδης: Ο κρυφός έρωτας που κράτησε 40 χρόνια

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που κράτησε σχεδόν σαράντα χρόνια.

13 Σεπ 2024

Κάρολος Κουν: "Πρέπει να πιστεύεις στα θαύματα για να συμβούν θαύματα"

Η ζωή και το έργο μέσα από τα λόγια του ίδιου του Καρόλου Κουν, του "εραστή" του θεάτρου.

12 Σεπ 2024

Το εστιατόριο 3 αστεριών Michelin, "κρύβεται" σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Το Geranium βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου.

11 Σεπ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα.