ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη "Οι Πανθέοι" επέστεψε στις τηλεοπτικές μας οθόνες μετά από... 47 χρόνια μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Να σημειώσουμε πως η δραματική σειρά εποχής θα προβάλλεται από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη στις 21.00.

Τον μύθο των "Πανθέων" τον γνωρίσαμε μέσα από την μεταφορά τους σε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές τη διετία 1977 - 1979 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη που για χρόνια λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς στη μεταφορά βιβλίων στην τηλεόραση αλλά και στο επίπεδο παραγωγής που υπήρξε ξεχωριστό για την εποχή του, με πλειάδα γνωστών και αγαπητών στο κοινό ηθοποιών.

Εκτοτε, οι "Πανθέοι" ξεχάστηκαν - ακόμη και όταν κι άλλα μυθιστορήματα του Τάσου Αθανασιάδη μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση ("Οι Φρουροί της Αχαΐας", "Οι Τελευταίοι Εγγονοί"), μέχρι σήμερα που επαμέρχονται με μια "πλούσια" παραγωγή.

Η ιστορία της οικογένειας των "Πανθέων" αρχίζει την ώρα που η Ευρώπη ζει υπό την απειλή του μεγάλου πολέμου. Τραγικά γεγονότα, παράνομοι έρωτες, απάτες, εκβιασμοί και καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών να ενσαρκώνει τους ήρωες της σειράς.

"Οι Πανθέοι"  47 χρόνια πριν

screen-shot

Οι Πανθέοι: Η υπόθεση της σειράς

Η ιστορία των "Πανθέων" ξεκινά το 1939. Ενώ στην Ευρώπη τα σύννεφα του μεγάλου πολέμου βαραίνουν απειλητικά, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Πανθέων, παιδιά, νύφες και εγγόνια, συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση Πανθέου. Ο θάνατος του γηραιού Βλάση σφραγίζεται από ένα γεγονός που θα σοκάρει τα παιδιά του.

Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Τι σημαίνει αυτό; Ποιο μυστικό παίρνει μαζί του ο Βλάσης Πανθέος;

Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου τού Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει τις ισορροπίες και θα ξυπνήσει ένα απαγορευμένο πάθος με το νεότερο μέλος της οικογένειας, τον Κίτσο, έναν μποέμ ταλαντούχο ζωγράφο…

Ο καιρός περνάει… Οι Πανθέοι ερωτεύονται, ζουν παράνομα πάθη και κάποιοι μέσα στο ρευστό κλίμα της εποχής εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και στήνουν με εκβιασμούς και απάτες σχέδια γρήγορου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απλώνει τα πλοκάμια του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων.

Για τους Πανθέους, που ήταν τριλογία, ο Αθανασιάδης τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961.

Αυτό το έργο αποφάσισε η ΕΡΤ το 1977 να μεταφέρει στην τηλεόραση με τη σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο ως Μάρμω Πανθέου και Ανδρέας Πανθέου. Τώρα τους ρόλους αυτούς αναλαμβάνουν η Μελία Κράιλινγκ και ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Για να θυμούνται οι παλιοί πάντως και να μαθαίνουν οι νεότεροι ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πρώτο επεισόδιο της παλιάς εκείνης σειράς πίσω στο 1977:

Read Next

17 Οκτ 2024

25 χρόνια πριν: Μαρία Ναυπλιώτου και Σμαράγδα Καρύδη μαζί - Σα να μην πέρασε μια μέρα

Οι δύο φίλες Σμαράγδα Καρύδη και Μαρία Ναυπλιώτου έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά με διαφορά δύο μηνών. Δείτε τις το μακρινό 1999.

17 Οκτ 2024

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

Περισσότερα από

Stories

17 Οκτ 2024

Victoria’s Secret: Η μεγάλη επιστροφή μετά την πτώση - Τα σκοτεινά μυστικά του πιο λαμπερού αμερικάνικου brand

Oι "άγγελοι" επιστρέφουν και το φετινό σόου υπόσχεται να αντικατοπτρίσει τις σύγχρονες αξίες, ενώ θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που το καθιέρωσαν: Λαμπερές πασαρέλες, εμβληματικά φτερά και εντυπωσιακές μουσικές παραστάσεις.

16 Οκτ 2024

Το τρίτο στεφάνι: Όταν η Μαρία Δαμανάκη παντρεύτηκε τον Γιώργο Κιμούλη

Ήταν ο δεύτερος γάμος για τον 68χρονο σήμερα ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη και ο τρίτος για την 72 ετών σήμερα πολιτικό.

16 Οκτ 2024

H Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν φοβάται το εμπριμέ

Το ατρόμητο ενδυματολογικό στυλ μιας πολιτικού, που πάει κόντρα στην κοινωνική φαντασίωση μιας αλάνθαστης θηλυκότητας.

15 Οκτ 2024

"Ήμουν για 11 λεπτά στον παράδεισο"- Η μεταθανάτια εμπειρία της Σάρλοτ Χολμς

H Σάρλοτ Χολμς "πέθανε για 11 λεπτά" και αποκάλυψε τι είδε στην "άλλη πλευρά".

15 Οκτ 2024

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη για 2η χρονιά στο θέατρο Μεταξουργείο

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου.

15 Οκτ 2024

Ντέμι Μουρ - Μπρους Γουίλις: Μια απέραντη αγάπη που κρατάει ζωντανή 37 χρόνια

Η αληθινά αξιοζήλευτη σχέση τους τελικά αποδεικνύει πώς ούτε το διαζύγιο, ούτε ο χωρισμός φέρνει το τέλος μιας αγάπης.

15 Οκτ 2024

Βέρα Γουάνγκ: "Ποιος να πιστέψει πως ένα κορίτσι σαν εμένα που παντρεύτηκε στα 40 θα έβγαζε χρήματα σχεδιάζοντας νυφικά; "

Ξεκίνησε την καριέρα της μετά τα 40. Αλλά η περιουσία της 75χρονης Βέρας Γουάνγκ που δημιούργησε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία με νυφικά ανέρχεται σήμερα στα 270 εκατομμύρια.δολάρια.

15 Οκτ 2024

Αγρίμι (Fauve) | Η παράσταση της Λενιώς Κακλέα για την οποία έγραψαν η New York Times κάνει ντεμπούτο στο Λονδίνο

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε στην Ελλάδα το Αγρίμι (Fauve) ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

15 Οκτ 2024

Beefbar Athens | Το Beefy Brunch επιστρέφει με νέες γεύσεις και έναν ανανεωμένο χώρο

Το κυριακάτικο ραντεβού μας (και από το Νοέμβριο και το Σάββατο)!

15 Οκτ 2024

Ραλλού Μάνου: Η κορυφαία χορεύτρια που "τίμησε" την Ελλάδα και τις γυναίκες

Η σημαντική Ελληνίδα χορογράφος Ραλλού Μάνου έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτωβρίου 1988.