ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.

Η υπόθεση Σορίν Ματέι απετέλεσε μια από τις πιο πολύκρoτες υποθέσεις ομηρείας που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη το Σεπτέμβριο του 1998.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 23 Σεπτέμβρη 1998, όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε συγκλονισμένη ζωντανά στην τηλεόραση μια υπόθεση ομηρείας.

Ενας 27χρονος καταζητούμενος από τη Ρουμανία, ο Σορίν Ματέι, εισβάλλει σε διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κρατά ομήρους τους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας. Στο σπίτι βρισκόταν η κάτοικος του σπιτιού Σουλτάνα Γκινάκη, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.

Ο Ματέι, που βρισκόταν υπό την επήρεια ηρωίνης, κρατούσε μία χειροβομβίδα στο χέρι. Είχε ενημερώσει ωστόσο τους ομήρους ότι δεν σκόπευε να τους πειράξει και χρησιμοποιώντας κορδόνια παπουτσιών, έδεσε τους καρπούς της Αμαλίας.

Ο ίδιος, στη συνέχεια, τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και όλη η Ελλάδα ακούει τις δραματικές συνομιλίες και βλέπει εικόνες από το διαμέρισμα επί τέσσερις ώρες, με τον κεντρικό παρουσιαστή ειδήσεων του καναλιού, Νίκο Ευαγγελάτο, να αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση μαζί του.

Ένα μέρος από τον ανατριχιαστικό διάλογο

Νίκος Ευαγγελάτος: "Λένε για σας ότι έχετε και ψυχολογικά προβλήματα"

Σορίν Ματέι: " Τώρα έχω πιο πολλά"

Νίκος Ευαγγελατος: "Δηλαδή;"

Σορίν Ματέι: "Τώρα μου την έχει δώσει κατακέφαλα να πούμε. Με χτυπήσανε κιόλας, μου ‘ρχεται να κάνω εμετό, διάφορα να πούμε, ιδρώνω… Έχω εδώ τους ανθρώπους και κάθονται σαν μισοπεθαμένοι να πούμε, σαν κηδεία λες και είμαστε. Νιώθω σου λέω χάλια…"

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

Οι δραματικές ώρες στην οδό Νιόβης 4

Ο Ρουμάνος στη συνομιλία του τόνισε πως δεν θα έκανε κακό στους ομήρους και ζήτησε 500.000 δραχμές (1500 ευρώ περίπου), "και λίγα είναι" είπε συγκεκριμένα. Ταυτόχρονα, απαίτησε από τους αστυνομικούς να του στείλουν αμφεταμίνες για να καταφέρει να συνέλθει από την ηρωίνη.

dolofonia

eurokinissi

Εκείνοι σαν απάντηση του έστειλαν ένα κουτί με υπνωτικά χάπια, αλλά ο Ματέι το κατάλαβε και σε έξαλλη κατάσταση, διέκοψε την επικοινωνία μαζί τους απειλώντας πως θα πετάξει τη χειροβομβίδα.

Η "δυο φορές φόνισσα" Μαρία Παπαδάκη που συγκλόνισε την Ελλάδα - Κατακρεούργησε το εγγόνι της και στη συνέχεια το έβρασε

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ηρεμήσει τον Ματέι και μέσω διαπραγματεύσεων να αφήσει ελεύθερο τον γιο της οικογένειας κατά τις 8 το βράδυ, ο οποίος αντιμετώπιζε και μαθησιακές δυσκολίες.

dolofonia

eurokinissi

Η στιγμή που "έσκασε" η χειροβομβίδα

Γύρω στις 10 το βράδυ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη, διέταξε να κοπεί (μετά από 4 ώρες) η τηλεφωνική επικοινωνία του κακοποιού με τον Σκάι.

Την ώρα που οι αστυνομικοί έμπαιναν στο κτίριο, ο Ματέι είχε μόλις απελευθερώσει, όπως είχε υποσχεθεί νωρίτερα στον Νίκο Ευαγγελάτο, τη Σουλτάνα Γκινάκη. Στο διαμέρισμα, πλέον, είχε μείνει ο ίδιος και οι δύο δεμένοι όμηροι, ο Απόστολος και η Αμαλία.

Στην έφοδο συμμετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί, όταν μπήκαν στο διαμέρισμα, τράβηξαν με δύναμη τον Απόστολο Μακρινό, έκοψαν το κορδόνι και κατάφεραν να τον απελευθερώσουν.

Την ίδια στιγμή, ο Ματέι άρπαξε την κοπέλα η οποία άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη "Μη". Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η μοιραία έκρηξη που σκότωσε την άτυχη Αμαλία. Πάλεψε 17 μέρες να παραμείνει στη ζωή, όμως τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

dolofonia

eurokinissi

Επίσης, από τα θραύσματα της χειροβομβίδας τραυματίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο και ρήξη αριστερού τυμπάνου, ο υπαρχηγός της αστυνομίας και μετέπειτα αρχηγός αυτής, υποστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με σοβαρά τραύματα στο αριστερό μάτι, ο Βασίλειος Τσιατούρας, προϊστάμενος του τμήματος της περιοχής και μετέπειτα αρχηγός της αστυνομίας, ο Γιώργος Mαρκόπουλος, αστυνόμος της Ασφάλειας με ελαφρά τραύματα και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του οποίου ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας αρχικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω ακούσιας ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες το 2005.

Ο θάνατος του Σορίν Ματέι

Ο 27χρονος Σορίν Ματέι πέρασε δυο ημέρες στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί τον κρατούσαν σε καταστολή. Στη συνέχεια, μετά από εντολή του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής, που έκρινε ότι ο ασθενής δεν διέτρεχε κίνδυνο, ο Ματέι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

dolofonia

eurokinissi

Σύμφωνα με τον εκεί γιατρό υπηρεσίας Ιωάννη Κούτρα, η ποσότητα του κατασταλτικού φαρμάκου που είχε χορηγηθεί στο Ρουμάνο ήταν "για ελέφαντες", ενώ η ύπτια στάση ταυτόχρονα με το δέσιμο, ήταν λάθος.

Πριν προλάβει να κάνει κάτι ο γιατρός Κούτρας, βρήκε νεκρό τον Ματέι στο κρεβάτι του, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Μάριος Μητσάκης, ο θάνατος του κακοποιού προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram.

Read Next

17 Οκτ 2024

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

17 Οκτ 2024

Victoria’s Secret: Η μεγάλη επιστροφή μετά την πτώση - Τα σκοτεινά μυστικά του πιο λαμπερού αμερικάνικου brand

Oι "άγγελοι" επιστρέφουν και το φετινό σόου υπόσχεται να αντικατοπτρίσει τις σύγχρονες αξίες, ενώ θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που το καθιέρωσαν: Λαμπερές πασαρέλες, εμβληματικά φτερά και εντυπωσιακές μουσικές παραστάσεις.

Περισσότερα από

Stories

16 Οκτ 2024

Το τρίτο στεφάνι: Όταν η Μαρία Δαμανάκη παντρεύτηκε τον Γιώργο Κιμούλη

Ήταν ο δεύτερος γάμος για τον 68χρονο σήμερα ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη και ο τρίτος για την 72 ετών σήμερα πολιτικό.

16 Οκτ 2024

H Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν φοβάται το εμπριμέ

Το ατρόμητο ενδυματολογικό στυλ μιας πολιτικού, που πάει κόντρα στην κοινωνική φαντασίωση μιας αλάνθαστης θηλυκότητας.

15 Οκτ 2024

"Ήμουν για 11 λεπτά στον παράδεισο"- Η μεταθανάτια εμπειρία της Σάρλοτ Χολμς

H Σάρλοτ Χολμς "πέθανε για 11 λεπτά" και αποκάλυψε τι είδε στην "άλλη πλευρά".

15 Οκτ 2024

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη για 2η χρονιά στο θέατρο Μεταξουργείο

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου.

15 Οκτ 2024

Ντέμι Μουρ - Μπρους Γουίλις: Μια απέραντη αγάπη που κρατάει ζωντανή 37 χρόνια

Η αληθινά αξιοζήλευτη σχέση τους τελικά αποδεικνύει πώς ούτε το διαζύγιο, ούτε ο χωρισμός φέρνει το τέλος μιας αγάπης.

15 Οκτ 2024

Βέρα Γουάνγκ: "Ποιος να πιστέψει πως ένα κορίτσι σαν εμένα που παντρεύτηκε στα 40 θα έβγαζε χρήματα σχεδιάζοντας νυφικά; "

Ξεκίνησε την καριέρα της μετά τα 40. Αλλά η περιουσία της 75χρονης Βέρας Γουάνγκ που δημιούργησε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία με νυφικά ανέρχεται σήμερα στα 270 εκατομμύρια.δολάρια.

15 Οκτ 2024

Αγρίμι (Fauve) | Η παράσταση της Λενιώς Κακλέα για την οποία έγραψαν η New York Times κάνει ντεμπούτο στο Λονδίνο

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε στην Ελλάδα το Αγρίμι (Fauve) ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

15 Οκτ 2024

Beefbar Athens | Το Beefy Brunch επιστρέφει με νέες γεύσεις και έναν ανανεωμένο χώρο

Το κυριακάτικο ραντεβού μας (και από το Νοέμβριο και το Σάββατο)!

15 Οκτ 2024

Ραλλού Μάνου: Η κορυφαία χορεύτρια που "τίμησε" την Ελλάδα και τις γυναίκες

Η σημαντική Ελληνίδα χορογράφος Ραλλού Μάνου έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτωβρίου 1988.

15 Οκτ 2024

"Εταίρα; Το παραδέχομαι. Κατάσκοπος; Ποτέ!": Η κινηματογραφική ζωή της Μάτα Χάρι

Η απόλυτη femme fatale έχει γίνει συνώνυμο με τον αχαλίνωτο αισθησιασμό και, τελικά, τη μοιραία προδοσία.