ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γουινόνα Ράιντερ: Από λαμπερή ενζενί σε διαταραγμένη κλεπτομανή - Το Χόλιγουντ της γύρισε την πλάτη, αλλά εκείνη γνωρίζει τι θα πει επιβίωση

Το απόλυτο είδωλο των 90s επιστρέφει στα 52 της χρόνια και πρωταγωνιστεί στο σίκουελ του Τιμ Μπάρτον Beetlejuice Beetlejuice.

Μεγάλωσε σε κοινόβιο, καταδικάστηκε για κλοπή.Το παρελθόν της Γουινόνα Ράιντερ δε θυμίζει Χόλιγουντ

Η Γουινόνα Ράιντερ γεννήθηκε στη... Γουινόνα της Μινεσότα και πήρε το καλλιτεχνικό επώνυμό της από τον Μιτς Ράιντερ, τον ιστορικό ροκ μουσικό, που αγαπούσε ιδιαίτερα ο μπαμπάς της. Η ίδια μεγάλωσε σε κοινόβιο, ανάμεσα σε Γκίνσμπεργκ, Χάξλεϊ, Φίλιπ Ντικ, και Τίμοθι Λήρι. Ο τελευταίος μάλιστα ψυχολόγος, συγγραφέας και υπέρμαχος της χρήσης LSD για ψυχαγωγικούς και ιατρικούς λόγους, είναι και νονός της. Η ίδια έχει ομολογήσει για εκείνη την εποχή: "Με τα χρόνια έχω εκτιμήσει εκείνη την εποχή. Δεν είχαμε ρεύμα, οπότε ούτε τηλεόραση και διαβάζαμε πολύ. Δε νομίζω ότι θα διάβαζα τόσο πολύ διαφορετικά," θα πει η ηθοποιός σε μεταγενέστερη συνέντευξη της, λέγοντας λεπτομέρειες για την παιδική της ηλικία και για τους γονείς της που πειραματίζονταν επίσης με ναρκωτικά.

Η ίδια η Ράιντερ δηλώνει, ωστόσο, πως δεν μπήκε στον πειρασμό να δοκιμάσει όσο ήταν παιδί ή έφηβη γιατί οι δικοί της τής μιλούσαν πάντα πολύ ειλικρινά για τα ναρκωτικά. "Δεν έχει υπάρξει εξιδανίκευση. Ήξερα πως όταν παίρνεις ναρκωτικά μπορεί να ξεφύγεις, σε δημόσιο χώρο ή σε μία συναυλία".

Πριν καν κλείσει τα 21 της χρόνια, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές (κάποιες από αυτές και ενδιαφέρουσες) ταινίες που σφράγισαν κυριολεκτικά το αμερικάνικο σινεμά των '90s. Από το υπέρτατο καλτ "Heathers" δίπλα στον Κρίστιαν Σλέιτερ και το "Great Balls of Fire", δίπλα στον Τζέρι Λι Λιούις του Ντένις Κουέιντ, στον κλασικό "Ψαλιδοχέρη", τον θρυλικό "Δράκουλα" του Κόπολα, με αποκορύφωμα τον καταπληκτικό ρόλοτης στα "Χρόνια τη Αθωότητας" του Μάρτιν Σκορσέζε. Εδώ έρχεται και η υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου.

Στα 22 της είναι η απόλυτη χολιγουντιανή ενζενί - κι ως τέτοια θα εντυπωθεί αιώνια στο μυαλό της γενιάς που μεγάλωνε μαζί της.

Το 1990, ο Κόπολα την υπολόγιζε για τον ρόλο της κόρης του Μάικλ στον 3ο "Νονό" του. Ήταν όλα έτοιμα, ο ρόλος ήταν γάντι, όμως η Γουινόνα, αποσύρθηκε. Μέχρι που αρχίζει η κάτω βόλτα.

Το 2001, οι κάμερες την συλλαμβάνουν να κλέβει ρούχα από ένα μαγαζί. Η ηθοποιός δεν είναι πλέον η λαμπερή ενζενί αλλά μια φωτογραφίζεται πια σαν κλεπτομανής, γεμάτη ψυχικές διαταραχές. Πρακτικά η καριέρα ανακόπτεται σε βαθμό στάσης. Το Χόλιγουν της γυρίζει την πλάτη, αλλά εκείνη γνώριζε την τέχνη της επιβίωσης.

Η νέα αρχή με Stranger Things και Beetlejuice Beetlejuice

Στο σίκουελ της ταινίας του Τιμ Μπάρτον Beetlejuice Beetlejuice, η Γουινόνα ενσαρκώνει την Lydia είναι μια χήρα εθισμένη στα χάπια. Παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται Ghost House, χάρη στο γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει την παράξενη ικανότητα να βλέπει και να μιλά στους νεκρούς. Βγαίνει ραντεβού με τον πολύ γλοιώδη μάνατζέρ της, τον Ρόρι (τον οποίο υποδύεται ο Τζάστιν Θερού). Η έφηβη κόρη της, Astrid (Jenna Ortega), τη μισεί.

Μέρη της Λυδίας θυμίζουν στον Ράιντερ μια νεότερη εκδοχή του εαυτού της. Στην τελευταία της συνέντευξη η Γουινόνα Ράιντερ έκανε μια εξαίρεση και μίλησε για την προσωπική της ζωή στο περιοδικό Harper’s Bazaar.

Η 52χρονη ηθοποιός παραδέχτηκε ότι είχε δύο απαίσιες σχέσεις όταν ήταν νέα, προσθέτοντας "τι σκεφτόμουν;" Και μπορεί να μην κατονόμασε τους συντρόφους της, αλλά δύο από τους γνωστούς συντρόφους της ήταν ο Τζόνι Ντεπ και ο Ματ Ντέιμον.

Στα παλιά εκείνα, ωραία χρόνια η Γουινόνα είχε επίσης συνδεθεί με τους Ντέιβιντ Ντουκόβνι και τον Βλ Κίλμερ. Τα τελευταία χρόνια με τον σύντροφό της Scott Mackinlay Hahn είναι πολύ πιο ευτυχισμένη, έχοντας μαζί 14 χρόνια κοινής πορείας.

ίναι τόσο υπέροχος. Πραγματικά είναι. Είμαι πραγματικά τυχερή" σημείωσε χαρακτηριστικά για τον σύντροφό της με τον οποίο εμφανίζεται συχνά σε εκδηλώσεις του Χόλιγουντ.

Διαβάστε Επίσης

Read Next

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότερα από

Stories

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024
05 Σεπ 2024

"Θέλω να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή": Ένα σπάνιο βίντεο της μητέρας του Φρέντι Μέρκιουρι

Η μητέρα του ανθρώπου που έγραψε την πιο διάσημη "ραψωδία" της παγκόσμιας μουσικής, είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό σόου με αφορμή τα 65α γενέθλια του ειδώλου.

05 Σεπ 2024

Ο Νίκος Νικολαΐδης νευρίαζε όταν τον αποκαλούσαν "οργισμένο"

Τους κινηματογραφικούς ήρωες του σπουδαίου σκηνοθέτη που έφυγε σαν σήμερα, σίγουρα τους έχεις ξανασυναντήσει στο όνειρο σου.

04 Σεπ 2024

18 χρόνια πριν: Η Ρούλα Κορομηλά με τον γιο του πρώην συζύγου της Νάσου Γαλακτερού

Η Ρούλα Κορομηλά είχε χτίσει μια πολύ τρυφερή σχέση με τον μικρό τότε Παύλο Γαλακτερό.

04 Σεπ 2024

Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ: Η τραγική ιστορία δολοφονίας της 23χρονης κόρης τους

Το δράμα του διάσημου ζευγαριού άρχισε τον Ιανουάριο του 1994.

03 Σεπ 2024

54 χρόνια πριν: Ρίκα Διαλυνά και Γιάννης Βόγλης ποζάρουν ως μοντέλα

Ο Γιάννης Βόγλης με την Ρίκα Διαλυνά σε μια υπέροχη καλοκαιρινή φωτογραφία το 1970.

03 Σεπ 2024
03 Σεπ 2024

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος των ‘90s που επινόησε τον όρο super models

"Ομορφιά είναι αυτό που σου δίνει το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου", έλεγε ο φωτογράφος που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και την αντίληψη της ομορφιάς.

02 Σεπ 2024

Μάνος Κατράκης: "Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…"

Οι τρεις γάμοι , η απώλεια των δίσυμων παιδιών του, η εξορία. Η ταραχώδης ζωή του κορυφαίου πρωταγωνιστή και θιασάρχη που έφυγε σαν σήμερα.