ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κι όμως η Λαμπαδηδρομία καθιερώθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ

Σήμερα, η λαμπαδηδρομία συμβολίζει το μήνυμα ειρήνης ανάμεσα στα κράτη του κόσμου. Όμως, η αφετηρία της είναι πολύ σκοτεινή.

Στις 13 Μαΐου 1931, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Βέλγος κόμης Henri Baillet-Latour. Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδότησε την επιστροφή της Γερμανίας στην παγκόσμια κοινότητα μετά την ήττα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα, ο ηγέτης του Ναζιστικού Κόμματος Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας.

Για δύο εβδομάδες τον Αύγουστο του 1936, η ναζιστική δικτατορία του Αδόλφου Χίτλερ καμουφλάρισε τον ρατσιστικό, μιλιταριστικό της χαρακτήρα, ενώ φιλοξενούσε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποσιωπώντας την αντισημιτική του ατζέντα και τα σχέδιά του για εδαφική επέκταση, το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε τους Αγώνες για να θαμπώσει πολλούς ξένους θεατές και δημοσιογράφους με την εικόνα μιας ειρηνικής, ανεκτικής Γερμανίας.

Η Γερμανία προώθησε επιδέξια τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πολύχρωμες αφίσες και αφιερώματα σε περιοδικά. Οι αθλητικές εικόνες προσπάθησαν να χτίσουν μια γέφυρα ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την αρχαία Ελλάδα. Αυτές οι απεικονίσεις συμβόλιζαν τον ναζιστικό φυλετικό μύθο ότι ο ανώτερος γερμανικός πολιτισμός ήταν ο νόμιμος κληρονόμος του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας.

Οι συντονισμένες προπαγανδιστικές προσπάθειες συνεχίστηκαν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη διεθνή κυκλοφορία το 1938 της ταινίας "Olympia", του αμφιλεγόμενου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ της Leni Riefenstahl για τους Αγώνες. Σε αυτό έχει καταγραφεί και η πρώτη λαμπαδηδρομία, που καθιέρωσε το χιτλερικό καθεστώς.

Ο Tony Perrottet, στο βιβλίο του "The Naked Olympics" του 2004 - που εκδόθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 - αποτύπωσε το παράδοξο της οικειοποίησης της σκυταλοδρομίας από το ναζιστικό καθεστώς.

"Κατά ειρωνικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την αποκρουστική προέλευσή της, η λαμπαδηδρομία έχει καταλήξει να συμβολίζει σήμερα τη διεθνή αδελφοσύνη και παραμένει το κεντρικό στοιχείο των δικών μας γεμάτων λαμπρότητα Ολυμπιακών τελετών έναρξης", έγραψε ο Perrottet.

Και πρόσθεσε: "Οι Ναζί ήξεραν τι θα μπορούσε να γίνει ένα καλό προπαγανδιστικό σύμβολο".

Ο Perrottet αφηγείται το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που διήρκησε 12 ημέρες, ξεκινώντας από την Ελλάδα για να καταλήξει στο άναμμα ενός "κολοσσιαίου καμινιού στο στάδιο του Βερολίνου μπροστά στο επιδοκιμαστικό βλέμμα του Φύρερ". Κάθε πυρσός έφερε το λογότυπο της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Krupp, γράφει ο Perrottet.

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1936 ήταν ο Έλληνας αθλητής Κωνσταντίνος Κονδύλης. Η δάδα διέσχισε την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Τσεχοσλοβακία και τη Γερμανία με κάθε δρομέα να καλύπτει ένα χιλιόμετρο.

Ο Perrottet έγραψε ότι ο Χίτλερ θαύμαζε τις εικόνες των ελληνικών θεών και θεανθρώπων και ήθελε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να προωθήσουν την ιδέα του για την υπεροχή, την τελειότητα, του γερμανικού έθνους.

"Ο Χίτλερ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το τελετουργικό και άντλησε κεφάλαια για την προώθησή του: Η ναζιστική μηχανή προπαγάνδας κάλυψε δουλοπρεπώς τη λαμπαδηδρομία, μετέδωσε ραδιοφωνικά ρεπορτάζ από κάθε βήμα της διαδρομής και γέμισε τους Αγώνες με την εικονογραφία του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού" σημειώνει ο συγγραφέας.

"Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την Ολυμπιακή Φλόγα του 1928 και του 1932, αλλά ξέρουμε ότι ανάβουν επί τόπου και όχι στην Ολυμπία", δήλωσε ο Δρ Bill Mallon, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορικών Ολυμπιακών Αγώνων,στο Associated Press.

Μέχρι το 1936 δεν υπήρχε λαμπαδηδρομία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (το Τόκιο επρόκειτο να διοργανώσει τους Αγώνες του 1940) και συνεχίστηκαν στο Λονδίνο το 1948. Στην πορεία υπήρξαν τροποποιήσεις.

Η φλόγα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες άναβε πάντα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, αλλά οι δάδες των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων δεν άναβαν πάντα εκεί. Για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 και του 1960, η φλόγα άναψε στο Μόργκενταλ της Νορβηγίας. Για τους Χειμερινούς Αγώνες του 1956, άναψε στη Ρώμη.

Πιο πρόσφατα, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας, η δάδα άναψε στην Ελλάδα και μια δεύτερη δάδα άναψε στη Νορβηγία. Η ύπαρξη δύο εστιών φλόγας δεν άρεσε στους Έλληνες.

Η λαμπαδηδρομία εμπορευματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, όταν ο χορηγός της της AT&T πούλησε "χιλιομετρικά σκέλη" της διοργάνωσης για να επιτρέψει στους ανθρώπους να τρέξουν με τη δάδα. Η Coca-Cola έγινε χορηγός στη Βαρκελώνη το 1992.

"Η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη με την εξέλιξη του 1984 και απείλησε να μην αφήσει το Λος Άντζελες να ανάψει τη φλόγα του στην Ολυμπία", έγραψε ο Mallon. "Ήταν αρκετό μεγάλο πρόβλημα, τόσο ώστε ο Peter Ueberroth (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής) και ο Juan Antonio Samaranch (πρόεδρος της ΔΟΕ) έκαναν στην πραγματικότητα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι Έλληνες επιμείνουν στην απειλή τους. Τελικά υποχώρησαν και η φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία το 1984".

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

16 Σεπ 2024

Όταν η Μαρία Κάλλας ήταν 108 κιλά και έγραφε συνταγές για να νιώθει χορτασμένη

Η μάχη με τα κιλά της και οι ανελέητες δίαιτες της μεγάλης ντίβας που απεβίωσε σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα από

Stories

14 Σεπ 2024

Γκρέις Κέλι: Η γυναίκα που έγραψε μόνη της την κομψή τραγωδία της ζωής της

Πολλές τη μιμήθηκαν αλλά καμμιά ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει τη sui generis αρχοντιά της και το iconic στυλ της.

14 Σεπ 2024

Μαρίκα Κρεβατά-Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο κρυφός έρωτας που κράτησε 40 χρόνια

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που κράτησε σχεδόν σαράντα χρόνια.

13 Σεπ 2024

Κυβέλη Θεοχάρη: Η εγγονή της Κυβέλης ήταν μια σπουδαία ηθοποιός που όλοι την θυμόμαστε από μια μόνο ταινία

Οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες της εγγονής της μεγάλης πρωταγωνίστριας και οι δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

13 Σεπ 2024

Κάρολος Κουν: "Πρέπει να πιστεύεις στα θαύματα για να συμβούν θαύματα"

Η ζωή και το έργο μέσα από τα λόγια του ίδιου του Καρόλου Κουν, του "εραστή" του θεάτρου.

12 Σεπ 2024

Το εστιατόριο 3 αστεριών Michelin, "κρύβεται" σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Το Geranium βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου.

11 Σεπ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα.

10 Σεπ 2024

30+ χρόνια πριν: Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου σε παραλία του Πηλίου

Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου: Μια σχέση ζωής.

09 Σεπ 2024

"Έκανα μια έκφυλη πράξη και ζητώ συγγνώμη": Ο Χιου Γκραντ & η Λιζ Χάρλεϊ έζησαν έναν παράφορο έρωτα

Ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου των 90s, έζησε μια ιστορία αγάπης με απιστίες, σκάνδαλα & τρελό έρωτα

08 Σεπ 2024

Έλενα Ακρίτα: Νύφη στον πρώτο της γάμο

Κι όμως η Έλενα Ακρίτα, πριν τον Κώστα Αρζόγλου και τον Γιώργο Κυρίτση, υπήρξε παντρεμένη με τον συγκοινωνιολόγο Νάσο Κόκκινο.