ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έχασε 11 από τα 21 παιδιά του - Ο φιλάνθρωπος οραματιστής Άρθουρ Γκίνες και η τραγική του ιστορία

Η οικογένεια Γκίνες εξακολουθούσε να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πλούσιες του κόσμου, αλλά την συνοδεύει μια τραγική ιστορία.

Ο Άρθουρ Γκίνες γεννιέται το 1724 ή το 1725 (28 Σεπτεμβρίου 1725, σύμφωνα με την ίδια τη ζυθοποιία Guinness) στην ιρλανδική ύπαιθρο μέσα σε προτεσταντική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν επιστάτης στη φάρμα και άνθρωπος για όλες τις δουλειές του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, Arthur Price.

Μια από τις καθημερινές ασχολίες του πατέρα ήταν να εποπτεύει το μικρό ζυθοποιείο του αρχιεπισκόπου, ο οποίος ζύμωνε μπίρα για να ευχαριστεί τους εργάτες της φυτείας του, κι έτσι ο μικρός Άρθουρ έρχεται αμέσως σε επαφή με το αλκοολούχο προϊόν, αφού βοηθούσε τον πατέρα του από τις πρώτες στιγμές της ζωής του.

Καθοριστική στιγμή στη ζωή του ήταν το 1752, όταν πέθανε ο αρχιεπίσκοπος -νονός του και άφησε στη διαθήκη του τόσο στον πατέρα όσο και τον γιο 100 λίρες (σεβαστό ποσό για την εποχή). Ήταν η κληρονομιά που θα τα άλλαζε όλα.

Με τα χρήματα αυτά, ο Άρθουρ νοικιάζει μια μικρή ζυθοποιία στο διπλανό χωριό (Leixlip) και αρχίζει να παρασκευάζει ale, κάτι που είχε μάθει να κάνει στο υπόγειο εργαστήριο του αρχιεπισκόπου.

Οι δουλειές πάνε ικανοποιητικά και το 1759, σε ηλικία 34 ετών, αφήνει την επιχείρησή του στον μικρότερο αδερφό του έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας και μετακομίζει στην πρωτεύουσα, κυνηγώντας πια την τύχη του στο Δουβλίνο.

Το κλίμα όμως για την ιρλανδική μπίρα μόνο ευνοϊκό δεν ήταν, καθώς ο αγγλικός ζύθος είχε χαμηλότερη φορολογία από τον ντόπιο, κάτι που είχε επηρεάσει αρνητικά τον τομέα της ζυθοποιίας του Δουβλίνου. Όχι ότι αυτό θα αποθάρρυνε τον Άρθουρ, ο οποίος με τα λίγα κέρδη που είχε στην τσέπη του αποφασίζει να νοικιάσει ένα μικρό και ετοιμόρροπο αποστακτήριο στη φημισμένη σήμερα λόγω της Guinness περιοχή του Δουβλίνου St James’s Gate.

Το συμβόλαιο, το οποίο υπογράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1759, του έδινε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου για 9.000 χρόνια(!), με ετήσιο μίσθωμα στις 45 λίρες. Την 1η Δεκεμβρίου είχε βάλει εξάλλου τη γνωστή υπογραφή του (φιγουράρει έκτοτε σε κάθε συσκευασία της μαύρης μπίρας του!) στα μητρώα ζυθοποιών του Δουβλίνου.

Οχτώ χρόνια αργότερα, ήταν πια τόσο γνωστός και αξιοσέβαστος που θα υπηρετούσε στο σωματείο των ζυθοποιών από τη θέση του προέδρου.

Η μετατροπή του παλιού αποστακτηρίου σε λειτουργική ζυθοποιία μόνο εύκολη δεν ήταν, τίποτα όμως δεν φαινόταν να πτοεί τον Γκίνες, ο οποίος ευχαριστούσε την καλή του τύχη για τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και βρήκε φτηνές εγκαταστάσεις για την επιχείρησή του.

Το 1761 Arthur Guinness παντρεύτηκε την Olivia Whitmore, μια κληρονόμο γνωστής οικογένειας, με την οποία απέκτησε 21 παιδιά και γέννησε έτσι τη δυναστεία των Γκίνες, η οποία θα έπαιρνε κατόπιν την ανάρπαστη τοπική μπίρα και θα την έκανε παγκόσμια μόδα.

Η κατάρα των Γκίνες

Μπορεί να μην ήταν ασυνήθιστο τον 18ο αιώνα για έναν άνδρα να χάνει τα 11 από τα 21 του παιδιά, όπως συνέβη στον Άρθουρ Γκίνες, αλλά κάπως ασυνήθιστο είναι το να γίνονται τρία εγγόνια του αλκοολικά Και αυτό δεν είναι τίποτα: μια σειρά από πρόωρους θανάτους συνοδεύει τη φαμίλια των Γκίνες. Το 1944, ο Γουόλτερ Έντουαρντ Γκίνες δολοφονήθηκε στο Κάιρο· το 1966 ο Τάρα Μπράουν, ο 21χρονος γιος του Ούνα Γκίνες, σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Λονδίνο· η αδελφή του, Τέσα, πέθανε από κρίση άσθματος σε ηλικία 14 ετών· το 1978 η Λέιντι Ενριέτα Γκίνες αυτοκτόνησε στην Ιταλία· την ίδια χρονιά ο 4χρονος Πίτερ Γκίνες σκοτώθηκε σε τροχαίο και ο ταγματάρχης Ντένις Γκίνες πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Από το ίδιο αίτιο πέθανε το 1986 και η Ολίβια Σάνον, δισέγγονη του Άρθουρ Γκίνες- δυο χρόνια αργότερα, ο τραπεζίτης Τζον Γκίνες έπεσε σε γκρεμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κληρονόμος της Guinness Κλερ Ίρμπι πέρασε από δίκη κατηγορούμενη ότι προκάλεσε, μεθυσμένη, κακό χαμό σε μια πτήση.

Ωστόσο η τραγική μοίρα της οικογένειας δεν επηρέασε την δημοφιλία του προιόντος. Η Guinness ανήκει πια στην πολυεθνική Diageo, εξακολουθεί όμως να αποτελεί την υπ΄ αριθμόν ένα μαύρη μπίρα στον κόσμο. Το 2008 είχε πωλήσεις της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 6,4% των καθαρών κερδών. Φτιάχνεται σε 35 χώρες και, παρά τη μείωση της κατανάλωσής της τα τελευταία χρόνια, παραμένει στην Ιρλανδία το αλκοολούχο ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι 5 μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσής της στον κόσμο είναι η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και το Καμερούν.

Read Next

25 Σεπ 2024

Νίκη Λινάρδου: H πρωταγωνίστρια που ζήλευε περισσότερο απ όλες η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο γάμος με τον Σακελλάριο, η κόντρα με τη Βουγιουκλάκη και το ξαφνικό τέλος της.

25 Σεπ 2024

20 χρόνια πριν, ο Τζόρτζ Κλούνει έβαλε ένα στοίχημα 10 χιλιάδων δολαρίων με τον Μπραντ Πιτ

Ο Τζόρτζ Κλούνει, το στοιχειωμένο σπίτι και το στοίχημα των 10 χιλιάδων δολαρίων με τον Μπραντ Πιτ.

Περισσότερα από

Stories

25 Σεπ 2024

Ξέρεις πώς είναι να δουλεύεις για έναν κροίσο;

Ο Μπράιαν Ντάνιελ, προσωπικός βοηθός δισεκατομμυριούχων μας αποκαλύπτει (κάποια) από τα μυστικά των κροίσων.

25 Σεπ 2024

Χέδερ Λόκλιαρ: Η τραγική ιστορία της "Αμάντα" του "Melrose Place"

Η "αγαπημένη ξανθιά" των Αμερικανών και η κατάρρευση ενός ειδώλου που σήμερα κλείνει τα 62.

25 Σεπ 2024

8 χρόνια πριν, η Ράνια Τζίμα φόρεσε το ονειρεμένο minimal νυφικό που είναι ιδανικό για τις νύφες που παντρεύονται με πολιτικό γάμο

Το εντυπωσιακό bridal look της Ράνιας Τζίμα τοι 2016 αποτελεί έμπνευση για τις σύγχρονες νύφες.

24 Σεπ 2024

Μαίρη Χελιώτη | Ο δικός της fashion κόσμος σε ένα τυπικό 24ωρο

"Οι καλές ανθρώπινες σχέσεις είναι πηγή έμπνευσης και σε συνδυασμό με τον μοναδικό παλμό της πόλης μας αποτελούν ευλογία στη ζωή μας" σημειώνει η Μαίρη Χελιώτη.

24 Σεπ 2024

21 θανάσιμες μαχαιριές: Το χρονικό της συγκλονιστικής δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου

Ήταν 4 Ιουνίου του 2008, πριν από δεκατρία χρόνια, όταν η είδηση έσκασε σαν βόμβα.

24 Σεπ 2024

"Για τη ζήλια, τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το γέλιο": Η ταραχώδης ζωή της Φρανσουάζ Σαγκάν

Αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή είχε "μια προτομή του Μολιέρου με ένα στρινγκ". Αγάπησε άντρες και γυναίκες, σημάδεψε τη σύγχρονη λογοτεχνία με άσβεστη φλόγα.

23 Σεπ 2024

Ένα θεματικό πάρκο για την Αρχαία Ελλάδα σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια

Μυθολογία, Πολιτισμός, Πόλεις-κράτη, Τέχνες, Επιστήμες, Πόλεμοι και η μοναδική ιστορία των Αρχαίων Ελλήνων έρχεται από τις 5 Οκτωβρίου.

23 Σεπ 2024

Friends | Πώς θα ήταν σήμερα η Monica Geller

Τριάντα χρόνια από την ημέρα που προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο των Friends συμπληρώθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου.

23 Σεπ 2024

30 χρόνια πριν- Όταν η Λιάνα Κανέλλη έκανε πασαρέλα για τον Μιχάλη Ασλάνη

Η Λιάνα Κανέλλη, το 1994 έκανε για χάρη του αείμνηστου σχεδιαστή, μια special guest εμφάνιση στην πασαρέλα.

23 Σεπ 2024

Το πρότυπο της μοντέρνας γυναίκας, η μούσα των υπαρξιστών, ευτυχώς υπήρξε

Η τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ, γεννήθηκε σαν σήμερα.