ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βάσω Παπανδρέου: Όταν το 1998 στο Ιράν αντί για τσαντόρ φόρεσε ένα υπέρκομψο καπέλο

Πώς η Βάσω Παπανδρέου έσπασε το 1998 το θεοκρατικό dress code του Ιράν.

vasopapandreou

Μαχητική και αποτελεσματική με στόφα πολιτικού, ήταν μερικές από τις λέξεις που περιέγραψαν τη Βάσω Παπανδρέου στη μακρόχρονη παρουσία της στα κοινά του τόπου -πρώτα στο ΠΑΚ στη συνέχεια ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ– από τη γνωριμία της με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου διέγραψε μία εντυπωσιακή καριέρα στο ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του, με κορυφαία στιγμή, ωστόσο, την επιλογή της από τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη θέση της επιτρόπου της ΕΟΚ.

Ωστόσο, η ιστορία της ξεκινά πολύ νωρίτερα, καθώς ήταν μέλος (από τα συνολικά εννέα) στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ που σχηματίσθηκε αμέσως μετά την ίδρυσή του από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν η μοναδική γυναίκα.

Το καπέλο στην Τεχεράνη και οι αγώνες για τις γυναίκες

Από το 1996 και έπειτα διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (για τον πρώτο μήνα του 1996 υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας), υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ενώ κατείχε θέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Έχει επίσης υπάρξει πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (2009-2012).

Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη που είχε κάνε στην Τεχεράνη το 1998 ως υπουργός Ανάπτυξης. Εκεί η Βάσω Παπανδρέου μετά από σχετικές παρασκηνιακές συζητήσεις περί πρωτοκόλλου πέτυχε να φορέσει καπέλο.

Το παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Λούσκος είχε περιγράψει για αυτήν την επίσκεψη πως "η κάθετη άρνηση της κ. Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στη χώρα τους, οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα".

Συνέχισε τονίζοντας πως "τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε , υποχώρησε και επέτρεψε στην υπουργό και μονό για αυτήν την είσοδο στο Ιράν, χωρίς τη σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση". Μάλιστα, η κάθετη άρνηση της κ. Βασως Παπανδρεου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος , για την είσοδο στην χωρα τους , οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Βάσω Παπανδρέου: Όταν το 1998 στο Ιράν αντί για τσαντόρ φόρεσε ένα υπέρκομψο καπέλο

vasopapandreou

Αυτή η ιστορία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των αγώνων για την ισότητα των φύλων που πραγματοποίησε η Βάσω Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Το τελευταίο αντίο στη Βάσω Παπανδρέου

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της πρώην επιτρόπου στην ΕΟΚ και υπουργού κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, Ειδικότερα, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στη Βάσω Παπανδρέου το Σάββατο στις 15:00, στον τόπο καταγωγής της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Σημειώνεται πως στην Ολομέλεια της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της μετά τα συλλυπητήρια μηνύματα των εκπροσώπων των κομμάτων.

Read Next

Περισσότερα από

Stories

19 Οκτ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

19 Οκτ 2024

Βάντα Φεραγκάμο: Η σιδηρά κυρία της ιταλικής μόδας μετέτρεψε την ιταλική εταιρεία υποδημάτων του συζύγου της σε αυτοκρατορία

Η σιδηρά κυρία της ιταλικής μόδας εκπλήρωσε το όνειρό της να ντύσει τους πελάτες της από "την κορυφή μέχρι τα νύχια"

19 Οκτ 2024

Nickelodeon: Η σκοτεινή πλευρά του πιο διάσημου εφηβικού καναλιού

Στις εφηβικές σειρές "iCarly", "Zoey 101" και "Victorious" οι πρωταγωνίστριες του Nickelodeon ζούσαν μια κακοποιητική καθημερινότητα.

18 Οκτ 2024

21 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου με μίνι νυφικό στο πλευρό του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο ξέφρενος χορός της δημοσιογράφου στο κτήμα στην Χαλκίδα καιτο ζεϊμπέκικο που αφιέρωσε στον σύζυγό της.

18 Οκτ 2024

Μελίνα Μερκούρη: "Ο πρώτος άντρας που αγάπησα ονομαζόταν Σπύρος"

Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1920 γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, η τελευταία Ελληνίδα Θεά: Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο από το βιβλίο της "Γεννήθηκα Ελληνίδα".

18 Οκτ 2024

Μέμα Σταθοπούλου: Η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό νύφη στον γάμο της - Με υπέροχο λιτό νυφικό

Μία σπάνια φωτογραφία από τον γάμο της αξέχαστης ηθοποιού Μέμας Σταθοπούλου με τον εργοστασιάρχη σύζυγό της, το 1975. Εφυγε από τη ζωή σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 56 ετών.

17 Οκτ 2024

Η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο φεγγάρι θα φοράει Prada

Την υπογραφή του οίκου Prada θα έχει η στολή που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis III της NASA.

17 Οκτ 2024

25 χρόνια πριν: Μαρία Ναυπλιώτου και Σμαράγδα Καρύδη μαζί - Σα να μην πέρασε μια μέρα

Οι δύο φίλες Σμαράγδα Καρύδη και Μαρία Ναυπλιώτου έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά με διαφορά δύο μηνών. Δείτε τις το μακρινό 1999.

17 Οκτ 2024

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.