ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατρίν Ντενέβ: O Yves Saint Laurent, το Playboy και οι αμβλώσεις

Η Κατρίν Ντενέβ αντιπροσωπεύει αυτό που ο κινηματογράφος δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να είναι: άπιαστος, τολμηρός, ασεβής. Και σήμερα η τελευταία ιέρεια της Γαλλίας κλείνει τα 81.

Συνεργάστηκε με όλους τους διάσημους σκηνοθέτες: Μπουνιουέλ, Πολάνσκι, Τρυφώ, Βαντίμ, Σαμπρόλ, Φερέρι, Ρίζι, Βαρντ σε μια τεράστια φιλμογραφία άνω των 130 ταινιών.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, η μεγαλύτερη Γαλλίδα σταρ δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, να επανεφευρίσκει τον εαυτό της, να πειραματίζεται, να τολμάει. Η Κατρίν Ντενέβ ενσαρκώνει με τον δικό της τρόπο τον πλούτο του κινηματογράφου.

H "Αποστροφή" του Πολάνσκι την βάζει στον χάρτη και δείχνει ένα κορίτσι έτοιμο για όλα, δεν μπορείς να φανταστείς άλλη στο ρόλο. Ο Μπουνιουέλ με την "Ωραία της Ημέρας" την καθιερώνει ως μια απόκοσμα σαδομαζοχιστικής ομορφιά. "Οι Ομπρέλες του Χερβούργου" αναδεικνύουν την ρομαντική της ψυχρότητα και την αναδεικνύουν σε σταρ.

"Το Τελευταίο Μετρό", ήταν η ταινία σταθμός της καρέρας της με συμπρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, είναι το δεύτερο έργο της με τον Τρυφώ. Μαζί είχαν μια μεγάλη και παράφορη σχέση. Όταν τον εγκαταλείπει, εκείνος παθαίνει νευρικό κλονισμό.

Στην προσωπική της ζωή η Ντενέβ παντρεύτηκε μόνο μια φορά, τον Άγγλο φωτογράφο Ντέιβιντ Μπέιλι, είχε όμως δεσμούς με τον Ροζέ Βαντίμ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι από τους οποίους απέκτησε έναν γιο και μια κόρη, την Κιάρα Μαστρογιάνι.

Κατρίν Ντενέβ- Yves Saint Laurent, ένας μεγάλος έρωτας

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 22 κι εκείνος 29. Η σχέση της Ντενέβ με τον διάσημο σχεδιαστή μετρούσε πάνω από 50 χρόνια, όταν άρχισε να φοράει τα μοντέλα του στην ταινία "Η Ωραία της Ημέρας". Η σχέση τους, από την αρχή σχεδόν, απέκτησε τα χαρακτηριστικά μιας βαθειάς, τρυφερής φιλίας. Και ως το 2008 που πέθανε ο κορυφαίος Γάλλος μόδιστρος, συνέχιζε να την ντύνει. Ηταν μια από τις πιο στενές και διαχρονικές φίλες του. Χρωστούσαν πολλά ο ένας στον άλλον.

Εκτός από μούσα του Σεν Λοράν υπήρξε το ίδιο και για τον Καρτιέ, το πρόσωπο του Νο 5 της Σανέλ που εκτόξευσε τις πωλήσεις στην Αμερική, της Λορεάλ ενώ εξηντάριζε , των Λουί Βιτόν και πάει λέγοντας, δεν υπήρξε άλλη ηθοποιός, της Γηραιάς Ηπείρου τουλάχιστον, τόσο παινεμένη, τόσο φωτογραφημένη.

Η Ντενέβ είναι ο αμύθητος εθνικός θησαυρός της Γαλλίας, των 14 υποψηφιοτήτων (και δύο βραβείων) Σεζάρ, με μια φιλμογραφία κάποτε αρχετυπική και σταθερά, ως προς την ίδια, σε ακαταπόνητη καλλιτεχνική περιπέτεια.

Ο Ιβ Σεν Λοράν, το Playboy και οι αμβλώσεις

Η προσωπικότητα της Ντενέβ, δεν περιορίστηκε όμως μόνο στη μεγάλη οθόνη, στα καλλιτεχνικά δρώμενα ή ακόμη και στη μόδα, που επηρέασε ως μοντέλο, όντας μούσα του Ιβ Σεν Λοράν ή ως εξώφυλλο του Playboy.

Το 1972 υπέγραψε το "Μανιφέστο των 343", για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία, κινδυνεύοντας ακόμη και με καταδίκη σε φυλάκιση, ενώ είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και ειδικά για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Το 2018, μαζί με άλλες 100 Γαλλίδες συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκούς θα υπογράψει ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, καταγγέλλοντας ότι η εν λόγω εκστρατεία έχει μεταβληθεί σε "κυνήγι μαγισσών" και πως αποτελεί μια νέα μορφή πουριτανισμού.

Διαβάστε Επίσης

Read Next

25 Οκτ 2024

Φεντερίκο Φελίνι: "Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών"

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: "Πιο πολύ μου αρέσει να βλέπω γυναίκες να τρώνε, γιατί έτσι καταλαβαίνω τη διάθεσή τους απέναντι στον αισθησιασμό. Όταν βλέπω μια γυναίκα να μασουλάει επί ώρες δυο φύλλα μαρούλι, αμέσως γίνομαι καχύποπτος"

24 Οκτ 2024

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον προληπτικό σχεδιαστή.

Περισσότερα από

Stories

24 Οκτ 2024

15 χρόνια πριν: Όταν η Ευγενία Μανωλίδου πόζαρε για τον Pierre Cardin

Η 34χρονη τότε Ευγενία Μανωλίδου με κομψό Pierre Cardin.

24 Οκτ 2024

Δύο αφετηρίες, παράλληλες διαδρομές | Στα παρασκήνια της έκθεσης που παρουσιάζεται τώρα στη Bernier / Eliades Gallery

Η Μαρία Γρηγορίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, καλλιτέχνες της έκθεσης, μάς ξεναγούν στο δικό τους δημιουργικό σύμπαν.

24 Οκτ 2024

"Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ": Όταν ο Γιώργος Σεφέρης τίμησε τη χώρα

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 ανακοινώνεται η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το βραβείο Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη.

23 Οκτ 2024

16 χρόνια πριν: Βασίλης Μπισμπίκης και Ναταλία Δραγούμη αγνώριστοι στην Επίδαυρο

Το μακρινό 2008 Όταν ο Βασίλης Μπισμπίκης υποδυόταν τον Απόλλωνα.

23 Οκτ 2024

Η ιστορία φρίκης της 14χρονης "δούλας των Αθηνών": Η νύχτα που σιδέρωσαν την Σπυριδούλα

Έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της κακοποίησης και ενέπνευσε τον Παύλο Σιδηρόπουλο να δώσει το όνομά της στο συγκρότημά του. Η σύγχρονη τραγωδία της Σπυριδούλας παρουσιάζεται μοναδικά στο Θέατρο Καρέζη.

23 Οκτ 2024

Μάνος Χατζιδάκις - Βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο: "Περιφρονώ κάθε ηλίθιο του καιρού μου"

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐας της Ελλάδα υπογράφει ένα απόλυτα σύγχρονο κείμενο δημοσιεύτηκε στο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, στη Μελβούρνη, το 1980.

22 Οκτ 2024

16 χρόνια πριν: Μαρία Ναυπλιώτου και Στεφανία Γουλιώτη αληθινά αγνώριστες

Το πρόσωπο "έκπληξη" που φωτογραφήθηκε μαζί τους.

21 Οκτ 2024

Τζόρτζιο Αρμάνι:" Όταν πέθανε ο Σέρτζιο ένα κομμάτι μου πέθανε μαζί του. Ακόμα δεν ξέρω πώς άντεξα έναν τόσο τεράστιο πόνο"

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι στα 90 του χρόνια, μίλησε στην Corriere della Sera, για τους άνδρες της ζωής του και αποκάλυψε πολλά για την σεξουαλικότητά του.

21 Οκτ 2024

"Τα σώματά μας θα χαθούν θα σβήσουν από μας θα μείνη μέχρι της συντελείας των αιώνων αυτό το "σε αγαπώ" που σου ψιθύρισα στις ώρες τις πιο κρυφές"

Στις 21 Οκτωβρίου 1907 γεννήθηκε ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο άνθρωπος που μας δίδαξε τι σημαίνει "υπερρεαλισμός". ​