ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ιστορία φρίκης της 14χρονης "δούλας των Αθηνών": Η νύχτα που σιδέρωσαν την Σπυριδούλα

Έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της κακοποίησης και ενέπνευσε τον Παύλο Σιδηρόπουλο να δώσει το όνομά της στο συγκρότημά του. Η σύγχρονη τραγωδία της Σπυριδούλας παρουσιάζεται μοναδικά στο Θέατρο Καρέζη.

Με όχημα τις ιστορίες γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες μεταξύ των δεκαετιών ’50 και 60′, και συγκεκριμένα τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας από το Αγρίνιο, οι 4Frontal παραδίδουν μία σύγχρονη τραγωδία υπεράνω εποχής.

Η ιστορία φρίκης της 14χρονης "δούλας των Αθηνών": Η νύχτα που σιδέρωσαν την Σπυριδούλα

ndp

Η Νεφέλη Μαϊστράλη υπογράφει τις "Σπυριδούλες", την παράσταση της αγαπημένης θεατρικής ομάδας 4Frontal που συ-σκηνοθέτησαν οι Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας, και η οποία, μετά από μία θριαμβευτική σειρά παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2023 έχει επιστρέψει αυτό το φθινόπωρο στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη. Με έμπνευση από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη από το Αγρίνιο και όχημα τις φωνές των γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και οικιακές εργάτριες, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι 4Frontal παραδίδουν ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο θέλοντας να ακουστεί ξανά στο σήμερα ο αγώνας τους για αυτοδιάθεση. Σήμερα. Τώρα. "Που ‘ναι τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά". Για όλες τις "Σπυριδούλες" αυτού του κόσμου.

Η αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την δεκαετία του 50

Το καλοκαίρι του 1953 η μικρή Σπυριδούλα, αφήνει το πατρικό της για ένα καλύτερο μέλλον στη πρωτεύουσα. Η οικογένεια της φτωχοί βιοπαλαιστές, που με δυσκολία μπορούσαν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Έτσι η Σπυριδούλα, αρχίζει να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών, ως οικιακή βοηθός στο σπίτι των Βεϊζαδέ. Εκεί ανακαλύπτει την άσχημη πλευρά της ζωής. Η κυρία της, όπως επιθυμούσε να την αποκαλούν η Αντιγόνη Βεϊζαδέ, της φεροτάν σκληρά και απάνθρωπα. Εργαζόταν σκληρά, όλη την ημέρα, χωρίς δικαίωμα ξεκούρασης, υποσιτιζόταν και δεχόταν σωματική και ψυχολογική βία καθημερινά.

Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν το βράδυ της 31ης Ιουλίου του 1955, όταν ο δήθεν ευυπόληπτος υπάλληλος τραπέζης (αποδείχθηκε πως ήταν τοκογλύφος και διατηρούσε σχέσεις με τη Τρούμπα), έχασε 50 δολάρια και κατηγόρησε τη μικρή Σπυριδούλα πως τα έκλεψε. Ξεκίνησαν με ξυλοδαρμούς, την έδεσαν ώστε να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έκανε. Όμως η διαστροφή τους δεν σταμάτησε εκεί. Με ένα ηλεκτρικό σίδερο την έκαψαν σε ολοκληρό το κορμί της και το πρόσωπό της. Όταν αναγκάστηκαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, τα "αφεντικά - κτήνη" ισχυρίστηκαν πως έπεσε καυτο νερό πάνω στο νεαρό κορίτσι, και πως ήταν συγκλονισμένοι με το ατύχημα.

spiridoula

Όσοι έζησαν την δίκη, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη μαρτυρία της Σπυριδούλας. Το ζεύγος Βεϊζαδέ, καταδικάστηκε μόλις σε 5 χρόνια λόγω πρότερου εντίμου βίου. Ο κόσμος προσπάθησε να τους λιντσάρει ανεπιτυχώς. Η Σπυριδούλα νοσηλεύτηκε, δεχόμενη την αγάπη από κόσμο που δεν γνώριζε. Τα σωματικά της τραύματα επουλώθηκαν αργά, τα ψυχικά τραύματα της όμως;

Δέχτηκε την αγάπη του κόσμου απλόχερα, λίγο αργά βέβαια. Συγκεντρώθηκαν χρήματα, πολλά για την εποχή, δέχτηκε προτάσεις γάμου, την επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, της Εκκλησίας. Τη ζήτησαν να πρωταγωνιστήσει σε ταινία, ενέπνευσε το Παύλο Σιδηρόπουλο να βαφτίσει το συγκρότημά του. Έγινε σύμβολο της βιοπάλης και του αγώνα κατά της κακοποίησης.

Read Next

25 Οκτ 2024

Φεντερίκο Φελίνι: "Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών"

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: "Πιο πολύ μου αρέσει να βλέπω γυναίκες να τρώνε, γιατί έτσι καταλαβαίνω τη διάθεσή τους απέναντι στον αισθησιασμό. Όταν βλέπω μια γυναίκα να μασουλάει επί ώρες δυο φύλλα μαρούλι, αμέσως γίνομαι καχύποπτος"

24 Οκτ 2024

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον προληπτικό σχεδιαστή.

Περισσότερα από

Stories

24 Οκτ 2024

15 χρόνια πριν: Όταν η Ευγενία Μανωλίδου πόζαρε για τον Pierre Cardin

Η 34χρονη τότε Ευγενία Μανωλίδου με κομψό Pierre Cardin.

24 Οκτ 2024

Δύο αφετηρίες, παράλληλες διαδρομές | Στα παρασκήνια της έκθεσης που παρουσιάζεται τώρα στη Bernier / Eliades Gallery

Η Μαρία Γρηγορίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, καλλιτέχνες της έκθεσης, μάς ξεναγούν στο δικό τους δημιουργικό σύμπαν.

24 Οκτ 2024

"Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ": Όταν ο Γιώργος Σεφέρης τίμησε τη χώρα

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 ανακοινώνεται η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το βραβείο Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη.

23 Οκτ 2024

16 χρόνια πριν: Βασίλης Μπισμπίκης και Ναταλία Δραγούμη αγνώριστοι στην Επίδαυρο

Το μακρινό 2008 Όταν ο Βασίλης Μπισμπίκης υποδυόταν τον Απόλλωνα.

23 Οκτ 2024

Μάνος Χατζιδάκις - Βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο: "Περιφρονώ κάθε ηλίθιο του καιρού μου"

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐας της Ελλάδα υπογράφει ένα απόλυτα σύγχρονο κείμενο δημοσιεύτηκε στο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, στη Μελβούρνη, το 1980.

22 Οκτ 2024

16 χρόνια πριν: Μαρία Ναυπλιώτου και Στεφανία Γουλιώτη αληθινά αγνώριστες

Το πρόσωπο "έκπληξη" που φωτογραφήθηκε μαζί τους.

22 Οκτ 2024

Κατρίν Ντενέβ: O Yves Saint Laurent, το Playboy και οι αμβλώσεις

Η Κατρίν Ντενέβ αντιπροσωπεύει αυτό που ο κινηματογράφος δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να είναι: άπιαστος, τολμηρός, ασεβής. Και σήμερα η τελευταία ιέρεια της Γαλλίας κλείνει τα 81.

21 Οκτ 2024

Τζόρτζιο Αρμάνι:" Όταν πέθανε ο Σέρτζιο ένα κομμάτι μου πέθανε μαζί του. Ακόμα δεν ξέρω πώς άντεξα έναν τόσο τεράστιο πόνο"

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι στα 90 του χρόνια, μίλησε στην Corriere della Sera, για τους άνδρες της ζωής του και αποκάλυψε πολλά για την σεξουαλικότητά του.

21 Οκτ 2024

"Τα σώματά μας θα χαθούν θα σβήσουν από μας θα μείνη μέχρι της συντελείας των αιώνων αυτό το "σε αγαπώ" που σου ψιθύρισα στις ώρες τις πιο κρυφές"

Στις 21 Οκτωβρίου 1907 γεννήθηκε ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο άνθρωπος που μας δίδαξε τι σημαίνει "υπερρεαλισμός". ​