ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζόρτζιο Αρμάνι: Ο θρύλος της Ιταλικης μόδας κλείνει τα 90

"Τα όμορφα πράγματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης", είχε πει κάποτε ο βασιλιάς Τζόρτζιο. Και αυτό το αποδεικνύει με τις υπέροχες δημιουργίες του τα τελευταία 50 χρόνια.

Στις 11 Ιουλίου 1934 γεννιέται ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι. Παρότι αρχικά αποφάσισε να σπουδάσει γιατρός, διαπίστωσε ότι η θέα του αίματος τον κάνει να ανακατεύεται και αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο στο τρίτο έτος. Ο άνθρωπος που σήμερα αποκαλείται "Βασιλιάς Τζόρτζιο" στην Ιταλία, είναι κάτι σαν προστάτης άγιος της μόδας στη γειτονική χώρα.

To παρελθόν ενός θρύλου

Τα παιδικά χρόνια στην Piacenza, οι μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (κλάδο που αποφάσισε να ακολουθήσει μετά την ανάγνωση του μυθιστορήματος "Το Κάστρο" του Σκωτσέζου γιατρού και συγγραφέα Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν), η απόφασή του να αφήσει την ιατρική, η πρώτη δουλειά στο πολυκατάστημα Rinascente στο Μιλάνο, τα πρώτα βήματα στη μόδα στο Nino Cerutti, η ατμόσφαιρα και η ενέργεια του Μιλάνου τη δεκαετία του ’60, η ίδρυση του οίκου Armani μαζί με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Sergio Galeo....όλα βρίσκονται στο "Per amore”, τη συνέχεια μιας βιογραφίας που είχε κυκλοφορήσει το 2015 από τον οίκο Rizzoli με τίτλο "Giorgio Armani”.

Σήμερα, το βιβλίο Per Amore του Giorgio Armani κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι ξεκίνησε να σπουδάζει γιατρός, αλλά μετά από δύο χρόνια σταμάτησε, αφού κατάλαβε ότι δεν είχε την απαραίτητη αφοσίωση για να ασχοληθεί με ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα. Έτσι λίγο αργότερα, το 1955, μπήκε στο στρατό. Στα δύο χρόνια της ενεργής θητείας του, ο σχεδιαστής θυμάται να φέρνει μαζί του μία μίνι γκαρνταρόμπα για όλες τις περιστάσεις, μεταξύ των αξεσουάρ της οποίας περιλαμβάνονταν μια ρακέτα του τένις, την οποία όμως οι ανώτεροι του απαίτησαν να στείλει πίσω στο σπίτι του.

Συνεχίζοντας την διήγηση του, ο σχεδιαστής μιλά για την πρώτη του δουλειά ως διακοσμητής στο κατάστημα, Λα Ρινασέντε του Μιλάνο, και φτάνει μέχρι και την ίδρυση του δικού του οίκου το 1975, που τότε σχεδίαζε ρούχα αποκλειστικά για άντρες.

Το Per Amore δεν είναι μια συμβατική αυτοβιογραφία, αλλά μια βαθιά διείσδυση στο πνεύμα και την "φιλοσοφία Αrmani". Την φιλοσοφία ενός δημιουργού που υπερασπίστηκε με πάθος το κλασικό και το διαχρονικό.

" Προσβλέπω στην τελειότητα και κάνω ό,τι χρειάζεται για να την πετύχω. Θαυμάζω τη διακριτικότητα και αντιπαθώ την επίδειξη. Αντιπαθώ την υπερβολή και τον θόρυβο, κυριολεκτικά και μεταφορικά…" αναφέρει ο σχεδιαστής που υπήρξε πάντα συνεπής και σταθερός στις ιδέες του και αγαπήθηκε για την απλότητα, την υπαινικτική πολυτέλεια και τους ουδέτερους τόνους των δημιουργιών του.

Aπό τα χαλαρά κομμάτια που σχεδίασε για τον Richard Gere στην ταινία Αmerican Gigolo το 1980, μέχρι το εμβληματικό κοστούμι της Julia Roberts στις Χρυσές Σφαίρες το 1990, και το αστραφτερό χάλκινο φόρεμα Αrmani Prive της Jessica Chastain στην 86η τελετή απονομής Όσκαρ, o Αρμάνι δεν σταματά ποτέ να αναζητά την ομορφιά στην απλότητα.

"Οι δημιουργίες μου είναι απλές, αλλά εκπέμπουν δύναμη. Για μένα, η απλότητα δεν είναι ποτέ το σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο άφιξης" σημειώνει ο σχεδιαστής.

Ο Αrmani εξομολογείται ότι ένιωθε πάντα σαν ξένος στο σύστημα της μόδας: "Η ιδέα της ριζικής ανανέωσης κάθε έξι μήνες δεν έχει αξία". Για τον υπέρμαχο του less is more, η ιδανική γκαρνταρόμπα είναι ένα απόσταγμα διαχρονικών ρούχων. "Τα όμορφα πράγματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Σήμερα στα 90 του χρόνια, ο "King Giorgio” όπως τον αποκαλούν στην Ιταλία παραμένει πάντα δραστήριος. Ο μετρ της sprezzatura (πρόκειται για το αυθόρμητα στυλάτο ντύσιμο) ήταν ο πρώτος που απάλυνε την εικόνα των ανδρών και ενδυνάμωσε εκείνη των γυναικών.

Όπως άλλωστε λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος:"Έντυσα τους άντρες με γυναικεία υφάσματα, και έκλεψα από την αντρική γκαρνταρόμπα το power suit".

Σήμερα, η εταιρία του είναι μια αυτοκρατορία με έσοδα που αγγίζουν τα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Eκτός από τα φημισμένα labels Armani Prive, Giorgio Armani και Εmporio Armani και το προσιτό A/X, ο όμιλος περιλαμβάνει έπιπλα και είδη σπιτιού (Αrmani /Casa), σοκολατάκια (Αrmani/Dolci) και λουλούδια (Αrmani/Fiori). Επίσης, πάνω από 20 εστιατόρια, café και μπαρ σε Μιλάνο, Μόναχο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκιο και Οσάκα.

Επίσης τα πολυτελή Armani Hotels & Resorts καθώς και το μουσείο Armani/Silos στο Μιλάνο που φιλοξενεί εκθέσεις σπουδαίων φωτογράφων, aρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών όπως Guy Bourdin, Tadao Anto, Peter Lindbergh, Sarah Moon.

Read Next

22 Οκτ 2024

"Μικρός Πικάσο": Ο 3χρονος από τη Γερμανία που δημιουργεί εντυπωσιακά έργα τέχνης

Ο 3χρονος Laurent Schwarz εισπράττει μέχρι και 6.500 ευρώ για κάθε έργο του.

22 Οκτ 2024

Γκουίνεθ Πάλτροου - Τιμοτέ Σαλαμέ: Το καυτό φιλί στο Central Park

Τι συμβαίνει ανάμεσα στην 52χρονη Γκουίνεθ Πάλτροου και τον 28χρονο Τιμοτέ Σαλαμέ;

Περισσότερα από

Stories

22 Οκτ 2024

Η Μαρία Ναυπλιώτου αγωνίζεται να επανέλθει στο φως

Η Μαρία Ναυπλιώτου επιστρέφει με ένα βραβευμένο έργο, πλάι στον Δημήτρη Αλεξανδρή, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιοπούλου.

22 Οκτ 2024

Choi: Η ογδοντάχρονη Κορεάτισσα που διεκδικεί τον τίτλο της Μις Υφήλιος

Η 80χρονη Choi Soon-hwa γεννήθηκε το 1952, δηλαδή πολύ πριν υπάρξει καν ο πρώτος διαγωνισμός Μις Υφήλιος.

21 Οκτ 2024

Τζόρτζιο Αρμάνι:" Όταν πέθανε ο Σέρτζιο ένα κομμάτι μου πέθανε μαζί του. Ακόμα δεν ξέρω πώς άντεξα έναν τόσο τεράστιο πόνο"

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι στα 90 του χρόνια, μίλησε στην Corriere della Sera, για τους άνδρες της ζωής του και αποκάλυψε πολλά για την σεξουαλικότητά του.

21 Οκτ 2024
21 Οκτ 2024

"Τα σώματά μας θα χαθούν θα σβήσουν από μας θα μείνη μέχρι της συντελείας των αιώνων αυτό το "σε αγαπώ" που σου ψιθύρισα στις ώρες τις πιο κρυφές"

Στις 21 Οκτωβρίου 1907 γεννήθηκε ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο άνθρωπος που μας δίδαξε τι σημαίνει "υπερρεαλισμός". ​

20 Οκτ 2024

O Andrew Garfield βρήκε έναν ασυνήθιστο τρόπο να συνοδεύσει την Florence Pugh στο κόκκινο χαλί

Με χάρτινο ομοίωμα της Φλόρενς Πίου ο Άντριου Γκάρφιλντ στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου.

20 Οκτ 2024

Πέθανε η ηθοποιός Αλέκα Τουμαζάτου

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

20 Οκτ 2024

Αντζελίνα Τζολί: "Πώς να παίξεις την Μαρία αν δεν συνδεθείς, δεν μιλήσεις με Έλληνες"

Η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε χθες στο Φεστιβάλ του Λονδίνου όπου παρουσιάστηκε η βιογραφική ταινία για την μεγάλη Ελληνίδα ντίβα της όπερας.