ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάμαλα Χάρις: Θα γίνει η πρώτη Πρόεδρος των ΗΠΑ σπάζοντας τη γυάλινη οροφή;

Η εντυπωσιακή πορεία της αποδεικνύει στην πράξη πως όλα είναι πιθανά.

Η Καμάλα Χάρις κέρδισε την "πλήρη υποστήριξη και έγκριση" του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να γίνει υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την κούρσα του 2024, την Κυριακή 21 Ιουλίου. Ωστόσο, ακούγονται τα ονόματα έξι ακόμα ανδρών πολιτικών για την προεδρία (JB Pritzker, Κυβερνήτης του Ιλινόις, Gavin Newsom, Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gretchen Whitmer, Κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Josh Shapiro, Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και Andy Beshear, Κυβερνήτης του Κεντάκι).

Τον Νοέμβριο του 2020, η 59χρονη πολιτικός έγραψε ιστορία μετά τη νίκη του Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Η Χάρις όχι μόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος, αλλά κέρδισε και τη διάκριση να γίνει ο πρώτη μαύρη γυναίκα και το πρώτο άτομο ασιατικής καταγωγής που ψηφίζεται στο αξίωμα.

Την ημέρα της ορκωμοσίας της είχε πει για τη μητέρα της: "Πρόκειται για τη γυναίκα που είναι περισσότερο υπεύθυνη για την παρουσία μου εδώ σήμερα - η μητέρα μου, Shyamala Gopalan Harris, η οποία βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Όταν ήρθε εδώ από την Ινδία σε ηλικία 19 ετών, ίσως δεν φανταζόταν ακριβώς αυτή τη στιγμή. Αλλά πίστευε τόσο βαθιά σε μια Αμερική όπου μια τέτοια στιγμή είναι δυνατή".

Και συνέχισε: "Σκέφτομαι εκείνη και όλες τις γενιές των γυναικών - μαύρων γυναικών, Ασιατισσών, λευκών, Λατίνων, όπως και των ιθαγενών. Γυναίκες που σε όλη την ιστορία του έθνους μας που άνοιξαν το δρόμο για αυτή τη στιγμή. Γυναίκες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τόσα πολλά για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων γυναικών, οι οποίες πολύ συχνά παραβλέπονται, αλλά τόσο συχνά αποδεικνύουν ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας. Τι απόδειξη του ποιος είναι ο Τζο (Μπάιντεν) το γεγονός πως είχε την τόλμη να σπάσει ένα από τα πιο ουσιαστικά εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας και να επιλέξει μια γυναίκα ως αντιπρόεδρο του. Αλλά ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες".

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις;

Η Χάρις, 59 ετών, γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα της γεννήθηκε στην Ινδία και ο πατέρα στην Τζαμάικα.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον και πήρε το πτυχίο της στη Νομική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα, προτού μεταπηδήσει στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο.

Έγινε εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003. Στη συνέχεια, εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, κατακτώντας τον κορυφαίο νομικό ρόλο της πολιτείας το 2010, ενώ επανεξελέγη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2016 και άσκησε δριμεία κριτική κατά του Τραμπ, ιδίως όσον αφορά την πολιτική του για το μεταναστευτικό.

Η Χάρις είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Νταγκ Έμχοφ, ο οποίος έγινε ο πρώτος "δεύτερος κύριος" στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του 2020. Η Χάρις και ο Έμχοφ δεν έχουν δικά τους παιδιά, αλλά η Χάρις έχει αγκαλιάσει τα παιδιά του, από τον προηγούμενό του γάμο, την Έμα και τον Κόουλ.

Εάν η Χάρις κερδίσει το προεδρικό χρίσμα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, θα προστεθεί στον κατάλογο των ιστορικών ρεκόρ της. Θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Λευκού Οίκου ενός μεγάλου κόμματος και το πρώτο άτομο με ρίζες από τη Νότια Ασία.

Θα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος σε ψηφοδέλτιο μεγάλου κόμματος μετά τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, καθώς και το πρώτο μαύρο πρόσωπο μετά τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Πώς έγινε Αντιπρόεδρος;

Η Χάρις αρχικά έβαλε υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2020, αλλά γρήγορα έχασε έδαφος στα ντιμπέιτ.

Καθώς ο Μπάιντεν εδραίωσε το προβάδισμά του το 2020, ορκίστηκε ότι θα επέλεγε μια γυναίκα ως υποψήφια σύντροφό του. Η επιλογή της Χάρις θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να προσελκύσει τους μαύρους ψηφοφόρους και να ενεργοποιήσει τη βάση του κόμματος.

Τα διαπιστευτήρια της Χάρις για την επιβολή του νόμου και η κεντρώα προσέγγισή της θεωρήθηκαν επίσης πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους μακριά από τον Τραμπ, αν και το ιστορικό της προκάλεσε επίσης αναστάτωση στην προοδευτική πτέρυγα του κόμματος.

Γιατί έγραψε ιστορία;

Η Χάρις έχει συγκεντρώσει αρκετές "πρωτιές" στην καριέρα της, καθώς έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που έχει αναλάβει σχεδόν κάθε ρόλο που έχει αναλάβει: εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, γερουσιαστής της Καλιφόρνιας και αντιπρόεδρος.

Πώς τα πήγε ως αντιπρόεδρος;

Μιλώντας στο Al Jazeera, η Τζένιφερ Βίκτορ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Mason, περιέγραψε τη Χάρις ως μια "πολύ τυπική αντιπρόεδρο". Η Χάρις έχει επιδοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές που φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις υποδομές, τη μετανάστευση, τον έλεγχο της οπλοκατοχής και τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση.

Mια δύσκολη κούρσα

Πρόκειται άραγε η Αμερική να φανεί προοδευτική και να ψηφίσει ως Πρόεδρο μια μαύρη γυναίκα ασιατικής καταγωγής όταν βλέπουμε παντού την ακροδεξιά και τους συντηρητικούς να θριαμβεύουν (με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία); Ο Τραμπ και το περιβάλλον του θεωρούν την Κάμαλα "μια εύκολη αντιπάλο". Είναι όμως;

Όπως έχει πει η Χάρις στο συνέδριο "2020 Black Girls Lead” σχετικά με την Αλλαγή και τις φιλοδοξίες των γυναικών: ""Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σας πουν: "Είναι εκτός των δυνατοτήτων σου, του ρόλου σου. Τους βαραίνει το γεγονός ότι έχουν μόνο την ικανότητα να βλέπουν πώς ήταν μέχρι τώρα τα πράγματα, αντί για όσα μπορούν να γίνουν. Αλλά μην το αφήσετε αυτό να σας βαραίνει".

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram