ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

The Bear: Το 8ο επεισόδιο της 3ης σεζόν είναι μια ωδή στη σχέση μάνας- κόρης, όσο δυσλειτουργική κι αν είναι

Η Τζέιμι Λι Κέρτις και η Άμπι Έλιοτ συγκλονίζουν με τις ερμηνείες τους στον ρόλο μάνας και κόρης, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει ο τοκετός της δεύτερης.

Βραβείο κομψότητας: Η υπέροχη εμφάνιση της 62χρονης Τζέιμι Λι Κέρτις στις Χρυσές Σφαίρες

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η μετάδοση της 3ης σεζόν της σειράς "The Bear", με τους φαν να έχουμε δει σχεδόν όλα τα επεισόδια. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τη σειρά, το πολυβραβευμένο σίριαλ "The Bear" αφηγείται την ιστορία του Κάρμι, ενός μάγειρα από το Σικάγο που αποφασίζει να κάνει stages σε μισελενάτα εστιατόρια του κόσμου με το όνειρο να γίνει κι εκείνος ένας σπουδαίος σεφ. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Μάικλ τού δίνει το έναυσμα. Είναι εκείνος που αναλαμβάνει το οικογενειακό σαντουιτσάδικο, αλλά αποτρέπει τον μικρό του αδερφό από το να ασχοληθεί κι εκείνος με αυτό.

Ο Κάρμι θα εκλάβει την κίνησή του ως απόρριψη και θα ξεκινήσει τη δική του αναζήτηση προκειμένου να του αποδείξει πως κάνει λάθος. Τόσο εκείνος, όσο ο Μάικλ και η αδερφή τους Νάταλι- Σούγκαρ έχουν μεγαλώσει πολύ δύσκολα σε ένα περιβάλλον γεμάτο βία, λόγω των θεμάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα τους (Τζέιμι Λι Κέρτις), ενώ δεν βλέπουμε πουθενά τον πατέρα της οικογένειας, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Όμως, ο Μάικλ, ο ήρωας του Κάρμι θα αυτοκτονήσει. Τότε εκείνος θα γυρίσει με το όνειρο να μετατρέψει το dinner τους στο εστιατόριο που πάντοτε ονειρευόντουσαν τα αδέρφια: το "The Bear".

Η Νάταλι, Σούγκαρ είναι το ψευδώνυμό της, είναι η πιο "ισορροπημένη" από όλους. Τώρα, αν και εγκυμονούσα έχει αναλάβει το διοικητικό μέρος της επιχείρησης, δουλεύοντας μαζί με τον αδερφό της στο εστιατόριο. Και οι δύο έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν μακριά τη μητέρα τους, τόσο από το The Bear, όσο και από τις ζωές τους διψώντας να βρουν έναν τόπο να σταθούν. Τι θα γίνει όμως όταν θα αρχίσουν οι πόνοι του τοκετού και η Νάταλι θα βρεθεί μόνη χωρίς να της απαντά κανείς στο κινητό; Θα καλέσει αναπόφευκτα, την πηγή ζωής: τη μαμά, όποια και αν είναι. Η Νάταλι δεν είχε ενημερώσει ποτέ επίσημα τη μητέρα της για αυτή την εγκυμοσύνη και σίγουρα θα ήταν το τελευταίο άτομο που θα ήθελε να είναι εκεί στη γέννα. Πόσο μάλλον όταν έχει σχεδιάσει μια ήρεμη, φυσική γέννα μακριά από καισαρικές και φάρμακα. Κι όμως, να που τώρα, ο άνθρωπος που θα σταθεί στο πλάι της είναι η μητέρα της.

Τη σκυτάλη παίρνει η Τζέιμι Λι Κέρτις, η οποία, τα τελευταία χρόνια μας δίνει tour de force ερμηνείες που αποδεικνύουν το ταλέντο της στην υποκριτική. Μετά το "Everything, everywhere all at once", για το οποίο απέσπασε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου (το πρώτο στην καριέρα της) επιστρέφει τώρα με τον ρόλο της Ντόνα, μιας γυναίκας με ευαίσθητο ψυχισμό και ροπή προς το αλκοόλ και τη βία.

Στην αρχή θα προσπαθήσει να κλέψει τα φώτα από την κόρη της, ακόμα και στη γέννα της. Θα αρχίσει να αφηγείται ιστορίες στις νοσοκόμες για το πώς ήταν τα πράγματα όταν γεννούσε εκείνη, πώς ήταν οι γιατροί, πώς πήγε η ίδια περπατώντας κάποτε στο νοσοκομείο κ.ά. Και βέβαια εν τη ρύμη του λόγου της ξεφεύγει τόσο αβίαστα πως "ήθελε απελπισμένα ένα παιδί να την αγαπήσει ακριβώς όπως τα παιδάκια στο σούπερ μάρκετ, που κοιτάζουν με λατρεία τις μαμάδες τους την ώρα που εκείνες κλείνουν τους διαδρόμους με τα καροτσάκια τους". Να ένας ευγενής σκοπός: να κάνεις παιδιά- εργαλεία, παιδιά που έρχονται να γεμίσουν τα δικά σου κενά.

Καθώς κάθονται δίπλα- δίπλα μάνα και κόρη αρχίζουν να μιλάνε. Η Νάταλι θα της πει επιτέλους πόσο πολύ την φοβόταν ως παιδί και πως πάντοτε έβαζε εκείνη πάνω από τον εαυτό της. Όμως, ακόμα και τότε η μαμά της θα της πει "τι γλυκό", αδυνατώντας να κατανοήσει πόσο άρρωστο είναι αυτό.

Οι πόνοι της γέννας ξεκινούν και είναι η μαμά της, αυτή η ανεπαρκής μάνα που θα κατορθώσει να παρηγορήσει και να βοηθήσει κάθε φορά τη Νάταλι να παίρνει τις κατάλληλες αναπνοές της και να αντέχει. Θα της φέρει παγάκια σ΄ένα ποτήρι για να τη δροσίσει. Κι έτσι όπως λιώνουν τα παγάκια στο στόμα τους, φαίνεται να λιώνει και ο πάγος μεταξύ τους. Με μία εντυπωσιακή σκηνοθεσία με παρατεταμμένα γκρο πλαν στα πρόσωπα των δύο ηρωίδων, με τα μαλλιά τους να μπλέκονται έτσι ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποια είναι της μάνας ποια είναι της κόρης (έτσι δεν γίνεται και με τα γονίδια;) και τα βλέμματα να λένε πολύ περισσότερα από τις λέξεις μητέρα και κόρη ξαφνικά "συναντιούνται". Και μέσα από αυτή την εξωλεκτική επικοινωνία που σού σφίγγει την καρδιά, η Νάταλι φαίνεται πως επιτέλους να συγχωρεί τη μητέρα της, χαρίζοντας της την ανακούφιση που περίμενε τόσα χρόνια.

Έπειτα, θα φτάσει επιτέλους ο σύζυγος της Νάταλι και η μαμά της θα βγει έξω για να τους δώσει χώρο. Όμως ακόμα και πριν τη γέννα έχει προηγηθεί μία άλλη: η συμφιλίωση.

*To The Bear είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από το Disney+

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram