ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σιμόν Μπάιλς: Το χρυσό κορίτσι της ενόργανης που χρειάστηκε να ξεπεράσει θεόρατα εμπόδια

Με 7 Ολυμπιακά μετάλλια (5 πλέον χρυσά) και 30 σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και ισχυρό δημόσιο λόγο, η Σιμόν Μπάιλς δεν είναι μόνο μια υπεραθλήτρια, αλλά ένα αληθινό πρότυπο.

Η Σιμόν Μπάιλς είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η υπεραθλήτρια επέστρεψε και πάλι στα γήπεδα, μαγεύοντας το κοινό με το πρόγραμμα που εκτέλεσε στους Αγώνες, ανεβάζοντας την πήχη ακόμα πιο ψηλά στο άθλημά της. Αποτέλεσμα; Μόλις κατέκτησε το πέμπτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της, γράφοντας ιστορία.

Η Μπάιλς είχε αποσύρει τη συμμετοχή της στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο επικαλούμενη λόγους ψυχικής υγείας. Η ίδια άνοιξε τότε μια μεγάλη συζήτηση για την ψυχολογική πίεση που δέχονται οι πρωταθλητές. Τέσσερα χρόνια μετά επιστρέφει στο γήπεδο ανανεωμένη και δυνατή.

Πρότυπο ανθεκτικότητας και δύναμης

Η Σιμόν Αριάν Μπάιλς, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1997 στο Columbus του Ohio. Oι γονείς της, Σάνον και Κέβιν αντιμετώπιζαν προβλήματα εθισμού με ουσίες. Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν οι δυο τους ήταν ακόμη έφηβοι και δεν μπόρεσαν τελικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι τα παιδιά οδηγήθηκαν σε οικοτροφείο με τη μητέρα τους να μπαινοβγαίνει από τη φυλακή, όπως θυμάται χαρακτηριστικά και η αθλήτρια. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια και δεν έχει επαφή με την κόρη του, αν και ενίοτε μιλά με τη μητέρα της και παρακολουθεί την πορεία της Σιμόν, όπως έχει παραδεχθεί η μητέρα της.

Η Μπάιλς και τα αδέλφια της πηγαινοέρχονταν σε ανάδοχες οικογένειες για να επιστρέψουν κάθε φορά πίσω στο οικοτροφείο, ως τη στιγμή που ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της, ο Ρον Μπάιλς, και η δεύτερη σύζυγός του, Νέλι Καιτάνο υιοθέτησαν αρχικά τη Σιμόν και την Άντρια, το 2003. Η θεία της Σιμόν, Χάριετ, υιοθέτησε τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της. Μόλις οι παππούδες της έγιναν οι νόμιμοι κηδεμόνες της, η Μπάιλς μετακόμισε στο Σπρινγκ του Τέξας, ένα προάστιο του Χιούστον στην κομητεία Χάρις του Τέξας.

Σιμόν Μπάιλς, Ολυμπιακοί ΠαρίσιReuters

Σιμόν Μπάιλς, Ολυμπιακοί ΠαρίσιReuters

Τα πρώτα της βήματα στην ενόργανη γυμναστική

Η Σιμόν ερωτεύτηκε για πρώτη φορά την ενόργανη σε ηλικία έξι ετών, όταν επισκέφθηκε το Bannon's Gymnastix στο Χιούστον του Τέξας, κατά τη διάρκεια μιας ημερήσιας εκδρομής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Μπάιλς μαγεύτηκε τόσο από το άθλημα, τις εγκαταστάσεις και τους εκπαιδευτές που πέρασε 11 χρόνια απορροφώντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό από την προπονήτριά της, Aimee Boorman, με την οποία άρχισε να συνεργάζεται σε ηλικία 8 ετών. Το απαράμιλλο πάθος της και η εκπληκτική προετοιμασία της στο άθλημα την ώθησαν να κατακτήσει τις αγωνιστικές κατηγορίες της δοκού ισορροπίας, του μονόζυγου, των ασκήσεων εδάφους, του άλματος και του αγωνίσματος all-around.

Αν και η Μπάιλς είχε δείξει τις ικανότητές της από νωρίς, έχει δηλώσει πως η ίδια χρειάστηκε να δουλέψει πιο σκληρά από άλλες αθλήτριες, αφού άρχισε να προπονείται μόλις στην ηλικία των 8. "Ειλικρινά, για τη γυμναστική, αυτό είναι κάπως αργά", δήλωσε κάποτε στο Vanity Fair. "Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν στα μαθήματα Mommy and Me μόλις [μπορούν] να περπατήσουν. Είχα αρκετό ταλέντο, αλλά έπρεπε να δουλέψω για όλα όσα είχα εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης".

Καθώς η Μπάιλς πορευόταν στο άθλημα είδε μια μέρα την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Σε συνέντευξή της στο Vanity Fair, θυμήθηκε: "Είδα αυτά τα κορίτσια και σκέφτηκα, θα πάω στα ίδια καμπ που πάνε κι αυτές- ίσως θα μπορούσα να το κάνω αυτό".

Άλμα στην κορυφή

Το είπε και το έκανε. Συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου η αθλήτρια κέρδισε ατομικά χρυσά μετάλλια στο σύνθετο άλμα, στο άλμα και στο έδαφος, χάλκινο στη δοκό ισορροπίας και χρυσό ως μέλος της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ονομάστηκε "Final Five".

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, η Μπάιλς ήταν το απόλυτο φαβορί. Όλοι περίμεναν ότι θα κέρδιζε ντουλάχιστον τέσσερα από τα έξι χρυσά μετάλλια του αθλήματός της, αλλά η Μπάιλς αποσύρθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του διαγωνισμού επικαλούμενη λόγους ψυχικής υγείας.

Εκτός από το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε με την ομάδα της και ένα χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας, κέρδισε την εκτίμηση του αθλητικού κόσμου, καθώς μίλησε ανοιχτά για την ασφυκτική ψυχολογική πίεση που δέχονται οι πρωταθλητές. Έκτοτε, η Σιμόν έγινε σύμβολο του δικαιώματος των αθλητών να θέτουν ως προτεραιότητα την υγεία τους. Πήρε λοιπόν τον χρόνο της μακριά από το γυμναστήριο για να φροντίσει τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει τα ψυχικά της τραύματα που είχαν προκληθεί πολύ νωρίτερα.

Η Σιμόν και το #metoo

H Σιμόν κατήγγειλε επίσης δημόσια την κακοποίηση από τον γιατρό της ομάδας ενόργανης, Larry Nassar. Με δάκρυα στα μάτια είχε καταθέσει στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας που εξέταζε την υπόθεση πως: "Δεν θέλω καμία νεαρή αθλήτρια, η ολυμπιακή αθλήτρια ή οποιονδήποτε να βιώσει τον τρόμο που έζησαν εγώ και εκατοντάδες άλλες αθλήτριες από τον Larry Nassar". Υπόλογο βρέθηκε και το FBI καθώς παρά τις καταγγελίες που δέχθηκε ήδη από το 2015 επέτρεψε στον Nassar να εργάζεται και να κουράρει αθλήτριες εώς και τον Σεπτέμβριο του 2016 πολλαπλασιάζοντας το κακό.

Διαβάστε Επίσης

O γάμος και το νέο κεφάλαιο στην καριέρα της

Το 2023 η αθλήτρια παντρεύτηκε με τον σύντροφό της Τζόναθαν Όουενς, παίκτη του NFL, ο οποίος παίζει τώρα στους Green Bay Packers. Σύμφωνα με το Harpers Bazaar, ο Όουενς έκανε πρόταση γάμου στην Μπάιλς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2022. Ο γάμος δεν άλλαξε τα σχέδια της στον αθλητισμό, αφού η Μπάιλς αποφάσισε να γυρίσει στην ενόργανη στοχεύοντας στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

Η ίδια δήλωσε στο Olympics.com τον Οκτώβριο του 2023: "Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν είσαι σύζυγος, δεν μπορείς να είσαι επαγγελματίας αθλήτρια, δεν μπορείς να είσαι γυμνάστρια, δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε... Και συνειδητοποίησα ότι, ναι, μπορώ να είμαι σύζυγος και να είμαι εκεί έξω".

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram