ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

8 κίνδυνοι υγείας για γυναίκες άνω των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον

Δεν είναι μόνον ό κίνδυνος καρδιακής προσβολής που αρχίζει να αυξάνεται στα 40. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι υγείας που καιροφυλακτούν.

Πριν από την ηλικία των 40 ετών, πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Στη συνέχεια, ξαφνικά, οι φίλοι ή οι συγγενείς μας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και συνειδητοποιούμε πόσο ευάλωτη είναι και η δική μας. Ο κίνδυνος για όλους αυξάνεται και ακόμα κι αν, όπως η Κέιτ, είσαι δραστήρια ή τρέφεσαι σωστά.

Η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον βρίσκεται ήδη στη δεκαετία όπου η φροντίδα του εαυτού της είναι σημαντική για την υγεία της. Αν είσαι και εσύ σε αυτήν τη δεκαετία τότε φρόντισε να κάνεις τακτικούς ελέγχους για τα παρακάτω.

1. Καρκίνος του μαστού

Στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό και η δεύτερη σε αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 στις 12 - παρατηρείται όμως αυξητική τάση των περιστατικών. Συνολικά μια γυναίκα σήμερα έχει πιθανότητα 12% (1 στις 8) να νοσήσει από καρκίνου του μαστού.

Μην ξεχνάς τη μαστογραφία: Μετά τα 40 πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού.

2. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ηλικίας 35 έως 44 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται μετά από μόλυνση με τον HPV.

Κάνε τεστ Παπ: Ο προληπτικός έλεγχος κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση των πρώιμων αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε καρκίνο.

3. Αρρυθμίες

Ο κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή, ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, αυξάνεται στην τέταρτη δεκαετία. Ακόμη και οι πολύ fit κινδυνεύουν.

Έλεγχε τον σφυγμό σου: Βάλε το ένα χέρι στο γραφείο σου με την παλάμη σου στραμμένη προς τα πάνω. Τοποθέτησε τα δύο δάχτυλα κατά μήκος του καρπού στη βάση του αντίχειρα, να νιώσεις την αρτηρία. Μέτρησε για 30 δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός.

4. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Τα ποσοστά αυξάνονται στα 40, με περισσότερες από 2.600 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια απότομη αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα ή την εμφάνιση. Μπορεί να εμφανίσεις ανεξήγητη απώλεια βάρους, φούσκωμα και/ή αίμα στα κόπρανα.

Κάνε μία κολονοσκόπηση: Οι κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν ότι ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή γενετική προδιάθεση πρέπει να ξεκινάει στα 50. Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος, η κολονοσκόπηση οφείλει να γίνει νωρίτερα για τον αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου. Το ίδιο οφείλει να γίνεται και στην περίπτωση ασθενών με οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή άτομα με γενετική προδιάθεση.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

Περισσότερα από

Life

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση