ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο για φαντάσματα που θα θέλαμε να ζούσαν μες στο σπίτι μας

«Στο ράφι με τη μορταδέλα/ ζει η μικρούλα Μπέλλα./Τρώει μπρι απ' τη Γαλλία./Τα πιρούνια ζούνε μεγαλεία». 

Ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο για φαντάσματα που θα θέλαμε να ζούσαν μες στο σπίτι μας

Και ποιός δεν θα ήθελε να ζει ανάμεσά τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Μπέλλα, τη Φαγού. Φίλη μας. Και το μπρι της θα φάει και τα γλυκάκα της και έχει και το πιο ωραίο δωμάτιο εδώ που τα λέμε. «Στο ράφι με τη μορταδέλα/ ζει η μικρούλα Μπέλλα./Τρώει μπρι απ' τη Γαλλία./Τα πιρούνια ζούνε μεγαλεία».

Αυτό το αρχοντικό είναι μοναδικό. Όχι μόνο γιατί εδώ ζουν τρελά φαντάσματα (τι να πει κανείς για τη Μαργκώ την κακομαθημένη ή τον Γουίλαρντ τον Φοβέρα, τον πειρατή), μα κυρίως γιατί αυτό είναι το σπίτι του Τίμου. Ενός παιδιού συνεσταλμένου, μα προικισμένου με ένα έξοχο δώρο: την ικανότητα να ακούει και να βλέπει τα φαντάσματα του αρχοντικού. Ένα θέμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, τα φαντάσματα, επέλεξε η Σοφιάννα Θεοφάνους γράφοντας μάλιστα τις ιστορίες του βιβλίου της («Αχ, Φαντάσματα!», εκδ. Μικρή Σελήνη) ως λιμπρέτα.

Ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο για φαντάσματα που θα θέλαμε να ζούσαν μες στο σπίτι μας
«H πηγή έμπνεσης για αυτό το βιβλίο ήταν η μουσική και συγκεκριμένα το «Your Ghost» της Kristin Hersch σε συνδυασμό με την ακατανίκητη επιθυμία μου να γράψω ένα ghost story για παιδιά το οποίο θα ήταν πολυεπίπεδο και αναγνωστικά ευχάριστο» λέει η Σοφιάννα Θεοφάνους.

-Τι στάθηκε πηγή έμπνευσης για αυτό το βιβλίο;

H πηγή έμπνεσης για αυτό το βιβλίο ήταν η μουσική και συγκεκριμένα το «Your Ghost» της Kristin Hersch σε συνδυασμό με την ακατανίκητη επιθυμία μου να γράψω ένα ghost story για παιδιά το οποίο θα ήταν πολυεπίπεδο και αναγνωστικά ευχάριστο.

-Ο Τίμοςαλλάζει έχοντας πλέον αυτούς τους παράδοξους φίλους;

Ο Τίμος είναι ένα «σοφό» παιδί και είναι εκείνο που αλλάζει τους παράξενους φίλους του. Ακούγοντας τους με υπομονή, ενσυναίσθηση, αγάπη και γλύκα. Αποδεχόμενος τη διαφορετικότητά τους χωρίς να τους κρίνει. Θα έλεγα απλά τους αλλάζει με το να είναι παρόν και να συμμετέχει με την επτάχρονη καρδιά του στις ιστορίες τους. Δεν ξερω ακόμα πώς θα αλλάξει ο Τίμος. Ίσως με οδηγησει ο ίδιος στη συνέχεια.

-Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο φάντασμα;

Η Μαργκώ η κακομαθημένη ασυζητητί. Νομίζω και των περισσότερων ενηλίκων για κάποιο λόγο. Ίσως οι πιο πολλοί από εμάς ταυτιζόμαστε με αυτόν τον θυμό που δεν εκφράσαμε ποτέ όταν ήμαστε παιδιά. Δεν ξέρω. Εικασίες κάνω.

-Γιατί χρησιμοποιήσατε τη φόρμα του λιμπρέτου; Πώς θα το εξηγούσατε απλά σε ένα παιδί;

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ακριβώς τη φόρμα ενός λιμπρέτου αν και δυνάμει αν έπεφτε στα χέρια κάποιου καλού συνθέτη κι ενός σκηνοθέτη της οπέρας θα μπορούσε να αποτελέσει ενα λιμπρέτο. Κυρίως χρησιμοποίησα τη φορμα των ποιημάτων που μπορούν εύκολα να γίνουν τραγούδια γιατί αποτυπώνονται πιο εύκολα στα παιδιά.Το λιμπρέτο είναι το ποιητικό κείμενο που συνοδεύει μια μουσική σύνθεση. Είναι το όχημα πάνω στο οποίο πατάει ο συνθέτης για να εμπνευστεί τις δικές του μουσικές φράσεις και να δημιουργήσει αυτό που λέμε «όπερα» ή «μιούζικαλ» με τραγουδιστές που θα το τραγουδήσουν ή και θα το προζάρουν ακόμα. Σε ένα παιδι αυτό που θα έλεγα απλά είναι μια μικρή ιστορία με μουσική και κάτι κυρίες που τραγουδάνε λίγο περίεργα αλλά έχουν πολύ πλάκα (αυτό τουλάχιστον πίστευα εγώ μέχρι και πριν ασχοληθώ με τα ποιητικά κείμενα).

-Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια που σας έχουν κάνει τα παιδιά για το βιβλίο;

Ένα σχόλιο που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν η απάντηση ενός τρίχρονου στην ερώτηση ποιος βλέπει φαντασματα. «Ο Θεός» μού απάντησε. Τα έχασα για λίγο. Τα παιδια είναι πολύ εξοικειωμένα με όλα αυτά που φοβόμαστε να τους πούμε.

Ένα θέμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, τα φαντάσματα, επέλεξε η Σοφιάννα Θεοφάνους γράφοντας μάλιστα τις ιστορίες του βιβλίου της («Αχ, Φαντάσματα!», εκδ. Μικρή Σελήνη) ως λιμπρέτα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Περισσότερα από

Life

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.