ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα εγκαταλελειμμένα βρέφη των δημόσιων μαιευτηρίων βρίσκουν επιτέλους στέγη

Mια χαρμόσυνη ανακοίνωση μεγάλης σημασίας από τα Παιδικά Χωριά SOS.

Τα εγκαταλελειμμένα βρέφη των δημόσιων μαιευτηρίων βρίσκουν επιτέλους στέγη

Η είδηση για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα δημόσια μαιευτήρια της χώρας, έναν χρόνο τώρα, μας έχει στοιχειώσει. Η σκέψη ότι αμέτρητα νεογέννητα μωρά «ζουν» παρατημένα και ανεπιθύμητα, σε συνθήκες τραγικές και εντελώς ακατάλληλες για ένα παιδί, με μοναδική φροντίδα αυτή μιας μαίας που γίνεται 20, 30 ή και 50 «κομμάτια» ταυτόχρονα, είναι δυσβάσταχτη για οποιονδήποτε, είτε είναι γονιός είτε όχι. Γι’αυτό η χθεσινή ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS μας έφερε μεγάλη χαρά. Τα μωράκια αυτά, αποκτούν πλέον μια πιο κατάλληλη στέγη και σταδιακά θα «χωθούν» σε πολλές ζεστές αγκαλιές.

Τα εγκαταλελειμμένα βρέφη των δημόσιων μαιευτηρίων βρίσκουν επιτέλους στέγη
H ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS έφερε μεγάλη χαρά και ανακούφιση.

Ο λόγος για το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και για την αποκατάστασή τους σε ανάδοχες οικογένειες που ξεκινά από τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το σημαντικό αυτό έργο είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΙΣΝ, «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας παράλληλα στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, μέσω οικογενειών αναδοχής.

Σκοπός του προγράμματος είναι να σταματήσει το φαινόμενο της παραμονής βρεφών για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δημόσια μαιευτήρια, να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και η ιδρυματοποίηση αυτών των παιδιών, ενώ συγχρόνως να δημιουργηθεί μία βάση κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Σκοπός είναι να σταματήσει το φαινόμενο της παραμονής βρεφών για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δημόσια μαιευτήρια, να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και η ιδρυματοποίηση αυτών των παιδιών.

Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης», όπου τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν δημιουργήσει ένα Ξενώνα Φιλοξενίας Βρεφών, κατάλληλα εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει ταυτόχρονα μέχρι 15 βρέφη και νήπια

Μία κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει τις ζωές εκατοντάδων μικρών παιδιών που έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε post στη σελίδα της στο Facebook η Υπεύθυνη Δωρεών Κοινωνικών Προγραμμάτων του ΙΣΝ κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου:

«1 Μαρτίου 2016: είναι η μέρα που πήγαμε στο Αλεξάνδρα να δούμε τί ακριβώς γίνεται με τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα μαιευτήρια. Είναι η μέρα που, αυτό που είδα, με σόκαρε και με στενοχώρησε όσο λίγα πράγματα έχω δει στα σχεδόν δέκα χρόνια που είμαι στο Ίδρυμα – και έχω δει αρκετά δύσκολα πράγματα.

6 Φεβρουαρίου 2017, χτες, ήμουν εκεί όταν τα πρώτα βρέφη από τα μαιευτήρια και νοσοκομεία της Αττικής μεταφέρθηκαν στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, σε ένα χώρο πανέμορφο, με ειδικευμένες βρεφονηπιοκόμους των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ που τα περίμεναν πώς και πώς.

Μέσω μιας σύμπραξης ενός ιδιωτικού κι ενός δημοσίου φορέα, αναπτύσσουμε την Αναδοχή και δίνουμε μια δεύτερη και πραγματική ευκαιρία στα μωράκια αυτά, για να λάβουν σωστή φροντίδα και για να βρεθούν γρήγορα σε μια οικογένεια.

Είμαι πολύ βαθιά συγκινημένη που ζω σήμερα μια μέρα που περίμενα να έρθει τόσο πολύ καιρό.

Υ.Γ. Μας συγκινείτε πολύ. Οι έπαινοι όμως ανήκουν όλοι στους ανθρώπους των Χωριών και του Αναρρωτηρίου που έκαναν και θα κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά.

Δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε το σημαντικό αυτό έργο, ώστε τα βρέφη που εγκαταλείπονται στα δημόσια μαιευτήρια να περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους σε πιο κατάλληλες συνθήκες, μέχρι να βρουν τελικά μια οικογένεια που θα τα αγαπήσει πραγματικά. Ελπίδα μας, μάλιστα, είναι να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι Ξενώνες Φιλοξενίας Βρεφών, προκειμένου να μην υπάρξει ξανά άλλο μωράκι παρατημένο μέσα σε ένα κρύο «πυρέξ», κάτω από μια άψυχη λάμπα.

Πηγή: mama365.gr

Read Next

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

Περισσότερα από

Life

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.