ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Hermettes": Η "μυστική" κοινότητα των γυναικών που επιλέγουν τη μοναξιά

Ένας απομονωμένος τρόπος ζωής που δεν προϋποθέτει νέους ή/και παλιούς φίλους.

Πως είναι να ζεις ολομόναχος στην πολύβουη και πολυπρόσωπη Παγκόσμια Μητρόπολη; Στην καρδιά της Νέας Υόρκης, κάπου ανάμεσα στα πολυτελή loft του εκκεντρικού Μανχάταν, η Risa Mickenberg περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας απομονωμένη στη "σπηλιά" της. Έτσι αποκαλεί πλέον το μικρό αλλά ευρύχωρο διαμέρισμα, που διακόσμησε με το δικό της μοναδικό στιλ όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Ξύλινα τηλέφωνα διακοσμούν το τραπεζάκι του σαλονιού, ενώ ένα ψεύτικο πληκτρολόγιο με τα πλήκτρα σιωπηλά, βρίσκεται επάνω στο γραφείο της.

"Κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου" παραδέχεται, αφού δεν υπάρχει καμία "έξυπνη" συσκευή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσα στον "μοναχικό" παράδεισο της.

Οι "Hermettes" είναι μια "μυστική" ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, οι οποίες λατρεύουν να ζουν είτε εντελώς μόνες, είτε σε έναν πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο.

Για την Mickenberg μοναξιά σημαίνει απελευθέρωση, για αυτό και απολαμβάνει περισσότερο από οτιδήποτε να είναι μόνη, με μοναδική παρέα τον εαυτό της. Εγκαταλείποντας μια επιτυχημένη καριέρα δύο δεκαετιών ως creative director σε μεγάλη διαφημιστή εταιρεία, η συγγραφέας του βιβλίου "The Book of Hermits (2021)" ασχολείται πια με την κοινότητα που επίλεξε να ιδρύσει με σκοπό να ενώσει, απομονώνοντας ταυτόχρονα, κάθε σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει να ζει μόνη. Οι "Hermettes" είναι μια "μυστική" ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, οι οποίες λατρεύουν να ζουν είτε εντελώς μόνες, είτε σε έναν πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο. "Η κοινωνία έχει πολλές παρεξηγήσεις απέναντι στους ερημίτες", υποστηρίζει η Rodriguez, εξηγώντας πως "οι άνθρωποι τους βλέπουν ως εγωκεντρικούς, αντικοινωνικούς, εχθρικούς, κυνικούς, φοβισμένους για τους ανθρώπους και μη συνεργάσιμους. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια".

Στην πραγματικότητα οι Hermettes πρεσβεύουν έναν νέο τρόπο ζωής, διαφοροποιημένο από εκείνο των ανδρών ερημιτών, οι οποίοι κατάφερναν πάντοτε να επιβιώνουν στο πέρας του χρόνου. Στο παρελθόν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν την μοναχικότητα καθώς αυτό συνεπάγονταν με τον εγκλεισμό σε μοναστήρι. "Ο αρσενικός ερημίτης υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά το θηλυκό ενός ερημίτη - αυτό που αποκαλώ "ερμέτ" - είναι ένας τρόπος ζωής που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα νέο γυναικείο ιδανικό, μακριά από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας" επισημαίνει η Mickenberg. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, οι γυναίκες θα πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα για να φτάσουν στην δική τους απόλυτη ευτυχία χωρίς να στηρίζονται σε δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο, κάτι που προϋποθέτει να μείνουν μόνες είτε για συγκεκριμένο διάστημα, είτε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κοινότητα των γυναικών ερημιτών της Νέας Υόρκης διαθέτει ήδη περισσότερα από 30 μέλη από όλο τον κόσμο, ενώ επιλέγουν να συναντηθούν μόνο για να ενισχύσουν την πεποίθηση τους ότι θέλουν να μείνουν εντελώς μόνες. "Απολαμβάνουμε τη συντροφιά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων εκτός κοινότητας" περιγράφει η Mickenberg, τονίζοντας πως το να είσαι ερημίτης στην πόλη και όχι στην έρημο ή γενικότερη στη φύση, είναι πολύ πιο απολαυστικό καθώς προσφέρει τη δυνατότητα της μοναξιάς, σε ένα μέρος που δεν μπορείς να είσαι ποτέ ολοκληρωτικά μόνος.

Απολαμβάνουμε τη συντροφιά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων εκτός κοινότητας

Για την Penny Arcade, μια δραστήρια θεατρική συγγραφέα και σύγχρονη "ερμέτ", η μοναχικότητα συνοδεύεται από πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά. "Ο τρόπος ζωής των ερμέτ μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός χωρίς να είναι ακριβός. Το οικονομικό σύστημα που ακολουθούμε, πρέπει να είναι σχεδιασμένο για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Ουσιαστικά ανταμείβουμε την ατομικότητα μας. Δεν στοχεύει να σε παγιδεύσει με νομικές, οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, ούτε στην επιδίωξη του κέρδους και του ανταγωνισμού" αναφέρει μεταξύ άλλων. Κάθε μέλος των Hermettes έχει την επιλογή να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, πέραν της κοινότητας, όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές καθώς κάτι τέτοιο τους αποσπά ενέργεια από την κατάκτηση της ύψιστης μοναξιάς.

Με πληροφορίες: Daily Beast

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.