ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατάθλιψη, νευρική ανορεξία και κόμπλεξ. Το να είσαι μπαλαρίνα δεν είναι όσο γκλάμορους φαίνεται

Μερικές λυπηρές, άγνωστες αλήθειες για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι επαγγελματίας χορευτής ή χορεύτρια.

Κατάθλιψη, νευρική ανορεξία και κόμπλεξ. Το να είσαι μπαλαρίνα δεν είναι όσο γκλάμορους φαίνεται

Σε όσους βρίσκονται έξω από τον σκληρό και απαιτητικό χώρο του επαγγελματικού μπαλέτου, η ζωή και η δουλειά μίας μπαλαρίνας μάλλον μοιάζει σαν κάτι εξαιρετικά γκλάμορους και λαμπερό. Θυεδώλλη χειροκροτήματα, όμορφα κοστούμια, πολλά ταξίδια, κοσμικά γεύματα μετά από κάθε παράσταση. Η εντύπωση που έχουμε για την καθημερινότητα μίας πετυχημένης μπαλαρίνας φέρνει στο νου εικόνες από κινηματογραφικές ταινίες, αλλά πόσο κοντά βρίσκεται τελικά στην πραγματικότητα;

Όσοι γνωρίζουν πώς έχουν στα αλήθεια τα πράγματα ξέρουν ότι στον κόσμο μίας μπαλαρίνας υπάρχουν αρκετά κρυμμένα μυστικά που οι επαγγελματίες του είδους θέλουν πάση θυσία να κρατήσουν για τους εαυτούς τους και πολλοί (πάρα πολλοί) αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί πιστά όποιος θέλει πραγματικά να φτάσει στην κορυφή.

Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε πως οι μπαλαρίνες φορούν συγκεκριμένα παπούτσια, τις πασίγνωστες πουέντ, αλλά λίγοι ξέρουν πόσα πολλά χρήματα στοιχίζει ένα καλό, επαγγελματικό ζευγάρι και πόσα πολλά ζευγάρια χρειάζεται να αλλάξει μία επαγγελματίας χορεύτρια ή ένας επαγγελματίας χορευτής κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ακριβή μορφή τέχνης, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας τους καθόλου ικανοποιητικούς μισθούς. Επιπλέον οι περισσότεροι επαγγελματίες χορευτές συνήθως αναγκάζονται να αποτροβηχτούν νωρίς από τη συγκεκριμένη δουλειά εξαιτίας πολλαπλών, σοβαρών τραυματισμών στα πόδια ή λόγω άλλων σημαντικών προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι καλλιέργησαν, χωρίς καν να το καταλάβουν, διατροφικές διαταραχές σε εντυπωσιακά μικρή ηλικία, στην προσπάθεια τους να μην πάρουν κιλά και να παραμείνουν σε φόρμα. Επιπλέον, η εμμονή με την τελειότητα που υπάρχει διάχυτη στον χώρο του επαγγελματικού μπαλέτου, τόσο από τους καθηγητές όσο και από άλλους επαγγελματίες στον συγκεκριμένο τομέα, οδηγεί συχνά πολλούς επίδοξους χορευτές σε ακραίες συμπεριφορές προκειμένου να δείχνουν πάντα και παντού όμορφοι και πολύ λεπτοί.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χορευτές του επαγγελματικού μπαλέτου δείχνουν να κατανοούν πλήρως το πόσο απαιτητικός είναι ο χώρος στον οποίο προσπαθούν να ανέλθουν, δηλώνουν έτοιμοι για κάθε θυσία καθώς είναι πλήρως αφοσιωμένοι και ερωτευμένοι με την δουλειά τους. Άλλωστε για να φτάσεις να χορεύεις σε επαγγελματικό επίπεδο σημαίνει ότι έχεις ήδη θυσιάσει κάθε λεπτό του προσωπικού σου χρόνου στον χορό, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις μιλάμε για ανθρώπους που ξεκίνησαν προπόνηση και μαθήματα σε τόσο μικρή ηλικία ώστε αυτή είναι η μοναδική καθημερινότητα που γνωρίζουν και που μπορούν να αντιληφθούν.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

Περισσότερα από

Stories

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.

11 Μαϊ 2024

Ο Στράτος Διονυσίου 20 ετών στον γάμο του, το 1955

Μια ρετρό φωτογραφία από το παρελθόν του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

10 Μαϊ 2024

"Σταμάτησα να μιλάω για μένα και άρχισα να την ακούω": Πώς κέρδισε ο Κερκ Ντάγκλας τη γυναίκα του

Η ιστορία αγάπης του Κερκ Ντάγκλας και της Αν Μπάιντενς κράτησε 65 χρόνια, αν και είχε αρχίσει με μια απόρριψη.

10 Μαϊ 2024

Eurovision 33 χρόνια πριν: Η Σοφία Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην Eurovision το 1991

Οι λόγοι που το (ομολογουμένως) πολύ καλό τραγούδι τους "Η Άνοιξη", δεν κέρδισε τότε.

10 Μαϊ 2024

Φρεντ Αστέρ: "Δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να τραγουδήσει. Αρχίζει να έχει φαλάκρα. Μπορεί να χορέψει λίγο...".

Ο Φρεντ Αστέρ διέψευσε τις προβλέψεις των παραγωγών του Χόλιγουντ και έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο επιδραστικότερος χορευτής του αιώνα.

10 Μαϊ 2024

Σιντ Βίσιους:"Σε παρακαλώ, μητέρα θάψε με δίπλα στο μωρό μου. Θάψε με, με το δερμάτινο σακάκι μου, το τζιν μου και τις μπότες μου. Αντίο."

Το απόλυτο είδωλο μιας μηδενιστικής γενιάς, ο μπασίστας των Sex Pistols ήταν ίσως ένα "κακό παιδί" αλλά πέρασε στην αιωνιότητα όταν πέθανε πριν κλείσει τα 22.