ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Σε αυτό το σπίτι ζούμε 25 συγγενείς. Τα κορίτσια στην ηλικία μου δεν πηγαίνουμε σχολείο»

Μια σειρά ντοκιμαντέρ της UNICEF μάς συστήνει 16 έφηβες που πέρα από την πανδημία αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναλφαβητισμό και την απειλή ενός αναγκαστικού γάμου

«Σε αυτό το σπίτι ζούμε 25 συγγενείς. Τα κορίτσια στην ηλικία μου δεν πηγαίνουμε σχολείο»

Η COVID-19 δεν κάνει κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις, ωστόσο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου τα ανήλικα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ακόμα καθημερινές απειλές, όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός, ο αναλφαβητισμός, οι γάμοι ανηλίκων και οι σεξουαλικές επιθέσεις. Η UNICEF μίλησε με δεκαέξι από αυτά, από εννέα χώρες, ζητώντας τους μάλιστα να μοιραστούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους μέσα από την οθόνη ενός κινητού.

Ανάμεσα σε αυτά, η 15χρονη Ιμόρο από την Γκάνα, που λέει πως «μας ζητούν να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι, αλλά δεν έχουμε χρήματα να αγοράζουμε σαπούνι κάθε μέρα». Ένα άλλο κορίτσι, η Σανγκαμίτρα από την Ινδία, 15 ετών, μας υποδέχεται στο σπίτι της, περιγράφοντάς το ως εξής: «Ζούμε σε ένα όμορφο σπίτι ενός δωματίου με αχυροσκεπή και είμαστε χαρούμενοι. Τα σχολεία έκλεισαν και η κυβέρνηση μας ζήτησε να μένουμε σπίτι. Μας δίνει δωρεάν μερίδες φαγητού και 1000 ρουπίες για τα απαραίτητα».

Η 13χρονη Μάντου από το Νεπάλ μας υποδέχεται κι αυτή στη ζωή της, εξηγώντας πως «σε αυτό το σπίτι ζούμε 25 συγγενείς. Τα κορίτσια στην ηλικία μου δεν επιτρέπεται να πηγαίνουμε σχολείο. Έχουμε πάρα πολλές δουλειές στο σπίτι. Μας ζητούν να πάμε στα χωράφια, να φροντίσουμε τα ζώα, αλλά όχι να πάμε σχολείο».

Αλλά ακόμα και για χώρες όπου τα νέα κορίτσια έχουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα πράγματα έχουν αρχίσει να ζορίζουν, όπως εξηγεί η Σανγκαμίτρα: «Αυτή τη στιγμή πολλοί γονείς δεν έχουν δουλειά και χρήματα για δίδακτρα και άρχισαν να σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν. Στην περίπτωση των κοριτσιών, σχεδιάζουν να τα παντρέψουν μικρά. Ο πατέρας μου τώρα κάνει μεροκάματα. Δεν έχουμε εισόδημα».

«Πολλοί γονείς δεν έχουν δουλειά και χρήματα για δίδακτρα και άρχισαν να σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν. Στην περίπτωση των κοριτσιών, σχεδιάζουν να τα παντρέψουν μικρά»

Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ επεκτείνεται σε ακόμα πιο δύσκολα και επώδυνα προβλήματα. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικές μου εδώ είναι ο γάμος σε πολύ μικρή ηλικία και ο αναγκαστικός γάμος» εξομολογείται η 15χρονη Έστα από τον πάμφτωχο Νίγηρα. «Κάποια κορίτσια αναγκάζονται να αφήσουν τις σπουδές τους. Άλλα αναγκάζονται να παντρευτούν ή βιάζονται» λέει η 15χρονη Μακαντίντια από το Μάλι. Ενώ η 15χρονη Μπιζίτα από την Ινδία εστιάζει σε ένα πρόβλημα που μπορεί να μην έχουμε καν φανταστεί: «Πολλά κορίτσια στην εφηβεία όπως εγώ υποφέρουν από αναιμία, γιατί δεν τρέφονται σωστά. Γι’ αυτό έχουν δυσκολίες και πόνο όταν αδιαθετούν».

Μια από τις πιο σοκαριστικές ιστορίες, ωστόσο, είναι η αυτή της 15χρονης Λετίσια από το Τσαντ, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών παντρεύονται ανήλικα. «Προέρχομαι από πολυγαμική οικογένεια. Με τη μικρή αδερφή μου και τη μητέρα μου ζούμε σε ένα σπίτι και οι υπόλοιποι ζουν ξεχωριστά, με τη δική τους μαμά, σε άλλο σπίτι. Ο μπαμπάς μου μάς επισκέπτεται κάποιες φορές την εβδομάδα. Το χόμπι μου είναι να φτιάχνω βεντάλιες και τραπεζομάντιλα. Το όνειρό μου για το μέλλον είναι να βοηθήσω παιδιά του δρόμου, παιδιά βοσκούς και ορφανά. Αν είναι χαρούμενα, θα είμαι κι εγώ χαρούμενη».

Δείτε το πρώτο επεισόδιο των ντοκιμαντέρ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.