ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάλληλοι σε εργοστάσιο των Zara απολύθηκαν μαζικά επειδή ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας

«Μας φέρονται σαν ζώα. Δουλεύουμε 10 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα και βγάζουμε 3 ευρώ μεροκάματο».

Υπάλληλοι σε εργοστάσιο των Zara απολύθηκαν μαζικά επειδή ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν σε δύο εργαστάσια που κατασκευάζουν ρούχα των Zara και των Primark, απολύθηκαν μαζικά μόλις λίγες ημέρες μετά την δημιουργία μίας ένωσης εργατών που είχε σαν σκοπό να ζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους δηλώνουν πως η διοίκηση, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την δημιουργία της ένωσης, απέλυσε περισσότερους από 100 εργαζόμενους, κυρίως μέλη συνδικάτων και υποστηρικτές τους. Κατηγορούν επίσης τη διοίκηση πως μετέφερε 200 μη συνδικαλιστές εργαζόμενους από διαφορετικό εργοστάσιο για να τους αντικαταστήσει, τέσσερις ημέρες μετά τις απολύσεις. Στο εργοστάσιο Rui-Ning, επιπλέον 298 μέλη της ένωσης απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020.

Όσο για την δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με τους λόγους των απολύσεων αυτές σχετίζονται με τον κορονοϊό.

«Οι απολύσεις ήρθαν με πρόσχημα την πανδημία. Το εργοστάσιο απέλυσε τα περισσότερα μέλη της ένωσης. Ανάμεσά τους και εμένα», δήλωσε ο Kyaw Thu Zaw, εργαζόμενος στο εργοστάσιο και πρόεδρος της ένωσης. «Χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της δυσκολίας στη μεταφορά προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία δυσκολία καθώς το εργοστάσιο μετέφερε ένα μεγάλο μέρος προϊόντων στις χώρες προορισμού στις 12 Μαΐου».

Επίσης τόνισε ότι οι κανονικές βάρδιες αποτελούνταν από 10ωρες εργάσιμες ημέρες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να αναμένεται να κάνουν τακτικά υπερωρίες ώστε να βγάλουν αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν περίπου 3 δολάρια την ημέρα. «Η Inditex πρέπει να επιβάλλει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου κατασκευάζουν τα ρούχα της. Κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την ισότητα και τη βιωσιμότητα, αλλά εδώ υποφέρουμε», πρόσθεσε ο Kyaw Thu Zaw.

Οι απολυθέντες εργάτες έστειλαν μια επιστολή στον ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega, τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί εργάτες σαν κι εμάς συνέχισαν να φτιάχνουν τα ρούχα σας, ακόμη και όταν η διοίκηση του εργοστασίου αρχικά απέτυχε να μας δώσει μέτρα ασφαλείας, όπως μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις ως τρόπο προστασίας. Τώρα, η διοίκηση εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια κρίση ως ευκαιρία να καταστρέψει τα συνδικάτά μας, απολύοντας μαζικά τα μέλη των συνδικάτων», έγραψαν στον Ortega οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια ένδυσης στη Μιανμάρ.

«Οι επόπτες φωνάζουν και χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα και μας συμπεριφέρονται ως ζώα», δήλωσε ο Thuzar Htwe, ένας από τους απολυμένους εργάτες που ηγήθηκαν της ένωσης. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές συνθήκες στο εργοστάσιο είναι κακές, συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, περιγράφοντας τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918.

Περισσότερα από

Stories

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.