ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι συμβαίνει με τις intersex αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τα ανδρικά χρωμοσώματα, η αμφιλεγόμενη απόφαση και οι αντιδράσεις

Θέτει η συμμετοχή τους σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των συναθλητριών τους, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα; Οι αντιδράσεις είναι έντονες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο από πλευράς χωρών.

Ένα μεγάλο δίλημμα έχει ανακύψει στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το αν θα πρέπει να επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή σε δύο αθλήτριες, την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν που αγωνίζεται στα 57 κιλά, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) τις είχε αποκλείσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.

Ποιος είναι ο λόγος; Η IBA απέδειξε με εξετάσεις χρωμοσωμάτων ότι οι δύο αθλήτριες έχουν ανδρικά χρωμοσώματα (ΧΥ) και όχι ΧΧ που είναι τα γυναικεία. Η Διεθνής Ομοσπονδία έχει θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια ως προς τα επιτρεπτά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ωστόσο, η Κελίφ είχε αγωνιστεί σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα τις προηγούμενες χρονιές και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε στις δύο αθλήτριες να συμμετάσχουν κανονικά στους Αγώνες υποστηρίζοντας πως: "όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς".

Για "εξαιρετικά επικίνδυνη" απόφαση κάνει λόγο η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκερ ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της.

"Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα", δήλωσε η Πάρκερ και πρόσθεσε ότι "μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο".

"Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο", εξήγησε.

Διαβάστε Επίσης

Αντιδράσεις από Υπουργούς της Ιταλίας

Η υπουργός Οικογένειας της Ιταλίας Eugenia Roccella και ο υπουργός Αθλητισμού Andrea Abodi σχολίασαν το γεγονός καθώς η Ιταλίδα αθλήτρια Άντζελα Καρίνι καλείται να αντιμετωπίσει την Ιμάνε Καλίφ.

"Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα, αυστηρά και ομοιόμορφα κριτήρια σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε η Roccella. Πρόσθεσε ότι είναι περίεργο "να υπάρχει υποψία, και κάτι περισσότερο από υποψία, για έναν άδικο και δυνητικά επικίνδυνο διαγωνισμό για έναν από τους διαγωνιζόμενους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια διοργάνωση που συμβολίζει την αθλητική δικαιοσύνη".

Ο Abodi στάθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η αθλήτρια της Ιταλίας. "Στη διοργάνωση που αντιπροσωπεύει τις υψηλότερες αξίες του αθλητισμού, η ασφάλεια των αθλητριών και των αθλητών πρέπει να είναι εγγυημένη, καθώς και ο σεβασμός του δίκαιου ανταγωνισμού", σχολίασε ο Abodi. "Κι αυτό δεν θα ισχύει αύριο για την Άντζελα Καρίνι".

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram