ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

break_a_stone

Θυμάμαι σαν τώρα την πρώτη φορά που αντίκρισα ένα κόσμημα Break a Stone πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν ένα δαχτυλίδι που κοσμούσε το χέρι μιας αγαπημένης φίλης και συνεργάτιδας, μάλλον με ροζ τουρμαλίνη και εντυπωσιακό μπρονζέ φινίρισμα. Έμοιαζε σα να είναι το δαχτυλίδι της γιαγιάς της που πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι να καταλήξει στον παράμεσό της, όμως όπως μου αποκρίθηκε με ενθουσιασμό όταν την ρώτησα, ήταν ένα σχέδιο της Αγγέλικας Καραλή, σχεδιάστριας κοσμημάτων και ιδρύτριας του brand Break a Stone. "Τα φτιάχνει μία φανταστική κοπέλα εδώ, στου Ψυρρή”, με κατεύθυνε η φίλη μου.

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Το εργαστήριο - showroom του Break a Stone απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην ομώνυμη οδό είναι η είσοδος σε ένα κόσμο σύγχρονων θησαυρών. Ο ενθουσιασμός και η αγωνία να αποκτήσεις οτιδήποτε βρίσκεται στις προθήκες του μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα που βιώνει κανείς σε ένα παλαιοπωλείο γεμάτο με σπάνια εύρηματα περασμένων εποχών ή με τη λαχτάρα που νιώθει κανείς να ξεχωρίσει το μοναδικό, "δικό του” μελλοντικό απόκτημα στα γοητευτικά παραφορτωμένες βιτρίνες των γιαννιώτικων κοσμηματοπωλείων. Η σύγκριση δεν είναι τυχαία.

Οι πέτρες θα πουν την ιστορία

Τα κοσμήματα της Αγγέλικας με τους ημιπολύτιμους λίθους κομψά κομμένους ή ακατέργαστους και την αριστοτεχνική τεχνοτροπία - η μεταλλοτεχνία σε χαλκό ή ασήμι 925 πολλές φορές λειτουργεί σαν το "κάδρο” τους, η πέτρα δηλαδή είναι αυτή που θα ορίσει το σχέδιο για την Αγγέλικα - φέρουν το ειδικό βάρος ενός οικογενειακού κειμηλίου, ενός αντικειμένου που έχει έρθει από άλλη εποχή και κουβαλά ιστορίες και συναισθήματα. Είτε είναι κάποιο από τα πλέον signature δαχτυλίδια του brand της, είτε ένα statement κολιέ, σκουλαρίκια εμπνευσμένα από τις φόρμες της Φύσης και τη λαϊκή παράδοση και βραχιόλια για γεννημένες boho queens.

Αυτοδίδακτη, η Αγγέλικα Καραλή ξεκίνησε το Break a Stone το 2012, αφότου σπούδασε και απασχολήθηκε στον τομέα των οικονομικών για κάποια χρόνια, καθιστώντας το έτσι ένα από τα πρώτα local brands προσιτού κοσμήματος, προπομπό της ακμάζουσας σημερινής σκηνής που αποτελείται μάλιστα ως επί το πλείστον από γυναίκες σχεδιάστριες.

Γνωρίστε τα Break a Stone και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Break a Stone;

Το brand Break a Stone δημιουργήθηκε στα τέλη του 2012. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, μέχρι τότε εργαζόμουν σε μία πολυεθνική εταιρεία με αντικείμενο την παροχή οικονομικών υπηρεσιών. Παρόλο που ένιωθα ότι δεν ήταν μια δουλειά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου, μου δίδαξε την επιμονή και την εργατικότητα, αλλά κυρίως λειτούργησε σαν καθρέφτης του εαυτού και των δυνατοτήτων μου. Μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που μου έλειπε ως τότε, να ξεκινήσω κάτι στο οποίο ένιωθα ότι μπορώ να προσφέρω παραπάνω.

Έτσι ξεκίνησε αυτοδίδακτα το ‘’Break A stone’’ το οποίο με 3 λεξούλες περιγράφει την προσπάθεια να καταρριφθούν κάποια στερεότυπα που ως τότε ένιωθα να με καταπιέζουν και να με εμποδίζουν να προχωρήσω. Με αρκετά περιορισμένη προσωπική οικονομία ξεκίνησα τότε από ένα τόσο δα μικρό εργαστήριο 8 τετραγωνικών στον πέμπτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας στην Αιόλου, με μια λίμα, σέγα, φλόγιστρο και έναν αυτοσχέδιο πάγκο. Οι πρώτοι πελάτες μου ήρθαν από το εξωτερικό, αφού χρησιμοποίησα πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή ως μέσα προώθησης και διάθεσης της δουλειάς μου.

break a stone

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Break a Stone με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Θησαυρός, λεπτομέρεια, διαχρονικότητα.

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Δεν δουλεύω με επιμέρους συλλογές γιατί τις νιώθω περιοριστικές. Η συλλογή είναι μια και είναι work in progress. Ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και θα ολοκληρωθεί όταν θα σχεδιάσω το τελευταίο μου κόσμημα. Το κάθε κομμάτι που δημιουργείται αποτελεί μέρος της συλλογής αυτής με κίνητρο πάντα αυτό που νιώθω ότι λείπει από εμένα προσωπικά, αυτό που δε θα μπορούσα εύκολα να βρω, με αστείρευτη πηγή έμπνευσης την αρχαϊκή, τη βίντατζ αισθητική, τη φύση και εικόνες που αντλώ από τη μόδα και την αρχιτεκτονική. Το όραμα δουλεύεται καθημερινά τολμώ να πω γιατί το κόσμημα είτε σαν φορέσιμο είδος είτε απλά σαν αντικείμενο τέχνης με αφορά ενστικτωδώς.

Η διαδικασία του σχεδιασμού και της δημιουργίας του κάθε κοσμήματος διαφέρει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια διαδικασία απομόνωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων συναισθήματα ενθουσιασμού και απογοήτευσης με τελικό στόχο την τεχνική και αισθητική ικανοποίησή μου. Μόνο όταν επιτευχθεί αυτή μπορώ να πω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό λόγω είτε αισθητικού ή/και τεχνικών αδιεξόδων, οπότε και το επόμενο κόσμημα είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του στη συλλογή.

break a stone

break a stone

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεξοχήν τουριστική. Οι επιμέρους τομείς της βιομηχανίας και της βιοτεχνικής παραγωγής έχουν περιοριστεί αρκετά την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι αφενός οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες κάτι που είναι περιοριστικό για τον σχεδιαστή σε εύρος επιλογών αλλά και σε επίπεδο κόστους και αφετέρου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι τεχνικά άρτιοι μπορούν ή/και θέλουν να εργαστούν στην παραγωγή είναι επίσης ακόμα πολύ περιορισμένος. Πολύ απλά τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά για τους συμμετέχοντες.

Το υψηλό κόστος και ο χρόνος που αποτελούν κύρια συστατικά στοιχεία της δευτερογενούς παραγωγής στη χώρα μας, θα πρέπει να εξισορροπηθούν από τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο και το γεγονός ότι η οικονομία μας είναι αρκετά αδύναμη και δεν διατηρεί οικονομικά εύρωστους αγοραστές, είναι εύκολα κατανοητό ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατά τη γνώμη μου δυσκολίες αλλά και προκλήσεις ενός σχεδιαστή στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.

Παρόλα αυτά, κόντρα στις δυσκολίες και με πολύ προσωπική προσπάθεια και θέληση, νέοι σχεδιαστές έχουν αρχίσει να προτείνουν την αισθητική τους στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, δημιουργούν μικρές επιχειρήσεις και αρχίζουν να δίνουν νέα πνοή τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό προϊόντων και τη βιοτεχνία για την παραγωγή αυτών. Αυτό με τη σειρά του έχει ενδυναμώσει την ιδέα, ότι ανεξαρτήτως δυσκολιών μπορείς να τα καταφέρεις ακόμα και από εδώ. Η έμπνευση στη μικρή αγορά μας είναι διάχυτη και πλέον εύκολα διακριτή. Μέσα από προσωπική παρατήρηση και όχι από επίσημα στατιστικά στοιχεία τα τελευταία 5 χρόνια έχουν πλέον δημιουργηθεί πολλά μικρά brands.

break a stone

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω η μόδα αποτελεί μία από τις βασικές πηγές έμπνευσής μου. Μπορεί να μην την ακολουθώ πάντα, σίγουρα όμως την παρακολουθώ.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;


Σταθερό κίνητρο και επιρροή, αποτέλεσε ο πατέρας μου Νίκος, που έφυγε νωρίτερα από όσο περιμέναμε και απρόσμενα από τη ζωή. Μου έμαθε με αυτό, ότι η βόλτα μας στον πλανήτη γη έχει αρχή και τέλος. Μας δίνεται μια φορά το σώμα και η καρδιά μας και καλό θα ήταν να επιλέξουμε εμείς τι όμορφο θα κάνουμε με αυτά τα δύο.

break a stone

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Δύσκολη ερώτηση να απαντήσει κανείς καθώς έχουν υπάρξει τόσοι που θαυμάζω. Αν τα κίνητρα μου ήταν αισθητικά πιθανότατα να επέλεγα τον Αlessandro Michelle, η αισθητική του οποίου καταφέρνει να παντρέψει τόσο όμορφα και αρμονικά την κομψότητα όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ με το παιχνίδισμα. Οι δημιουργίες του είναι απρόσμενες και κλασσικές και σικ ταυτόχρονα και οι αντιθέσεις αυτές με ενθουσιάζουν. Δεν μπορώ επίσης να παραβλέψω την αγάπη του για τα κοσμήματα και πώς αυτά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο και του προσωπικού του στυλ.Υποθέτω ότι θα τον προσκαλούσα στο εργαστήριό μου, στο χώρο μου στο Ψυρρή και θα κάναμε μια μεγάλη βόλτα περπατώντας στην πόλη για να του δείξω τους μικρούς της θησαυρούς που είναι διάσπαρτοι μέσα σε αυτή.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με κοσμήματα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Θα έλεγα ψέματα ότι και να απαντούσα στην ερώτηση αυτή, γιατί δυσκολεύομαι να το περιορίσω σε ένα μόνο λουκ και σε ένα μόνο πρόσωπο. Μερικά μόνο από τα ονόματα που μου έρχονται γρήγορα στο μυαλό, με εντυπωσιακές εμφανίσεις όσον αφορά το κόσμημα είναι κυρίως από το χώρο της μουσικής και είναι αυτές της Madonna, Florence Welch, Erykah Badu.

break a stone

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Αισιόδοξη είναι πάντα η ματιά μου. Μέσα στη δυσκολία, την ταχύτητα και τις συνέπειες αυτής που κατακλύζει και σοκάρει τον πλανήτη, δε μπορώ παρά να στρέψω το βλέμμα μου στις εστίες ομορφιάς, θέλησης και αγάπης για τέχνη και δημιουργία εδώ κι εκεί στη ζωή και στη βιομηχανία κατ’ επέκταση. Αν δεν εστιάσεις εκεί, δεν έχεις τίποτα να δώσεις. Ο κόσμος αγοράζει και καταναλώνει στην υπερβολή θεωρώ. Ποτέ οι ντουλάπες δεν ήταν πιο γεμάτες. Υπάρχουν όμως και τόσοι συνάνθρωποι που εστιάζουν στη διαχρονικότητα και αναγνωρίζουν και βλέπουν την ομορφιά και στη βιωσιμότητα αυτού που θα αγοράσουν και θα φορέσουν. Ο κόσμος που έχω δημιουργήσει γύρω μου, είναι προσκλητικός σε αυτήν την παρτίδα ανθρώπων και έτσι είμαι αρκετά τυχερή στο να μπορώ να περιβάλλομαι από αυτούς και πολλούς να τους γνωρίζω από κοντά.

Η αισθητική αποτελεί τόσο καλό φίλτρο! Όμως δε θα αλλάξει ποτέ ο κόσμος καθολικά. Η συνύπαρξη του καλού και του κακού, της ομορφιάς και της ασχήμιας, κάνουν τη γη να γυρίζει. Η τεχνολογία και οι αλλαγές με ενθουσιάζουν και με φοβίζουν πολλές φορές αλλά πρέπει να εμπιστευτώ ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από εμάς για εμάς και στην οποία θα καλεστούμε να επιβιώσουμε και θα τα καταφέρουμε τελικά ξεπερνώντας τις δυσκολίες και δημιουργώντας καινούργιες. Απογοητεύομαι συχνά, αλλά βαθιά μέσα μου, εμπιστεύομαι το είδος μας και προσωπικά εστιάζω στο παρόν.

Το στοίχημά μου είναι να γίνομαι η καλύτερη και ειλικρινέστερη εκδοχή του εαυτού μου συνέχεια ως άνθρωπος, καλλιτέχνης, τεχνίτης και επιχειρηματίας και γνωρίζω ότι αυτό θα ωφελήσει και εμένα και όλους όσους το θέλουν και το κατανοούν αντλώντας έμπνευση από αυτό. Κάποιες φορές τα καταφέρνω στο στοίχημα αυτό, κάποιες όχι, πάντα όμως ελπίζω, προσπαθώ και αναρωτιέμαι.

break a stone

Πού μπορούμε να βρούμε τα Break a Stone;

Τα κοσμήματά μας, μπορείτε να τα βρείτε online στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.breakastone.com, στο εργαστήριο - showroom μας στην οδό Αγ. Δημητρίου 22 στην περιοχή του Ψυρρή και σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόσφατα, ξεκινήσαμε συνεργασία και με το Μουσείο σύγχρονου Design στη Ζυρίχη. Να σημειωθεί, ότι το εργαστήριο μας λειτουργεί καθημερινά, αλλά δεν είναι ανοιχτό αυστηρά μέρες και ώρες καταστημάτων.

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.