ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

ΣΟΜΦ: Η Μαριαφλώρα Λεεκ μας δίδαξε πώς να είμαστε αναπολογητικά σέξι

Εδώ και 10 χρόνια οι Ελληνίδες φορούν τα ΣΟΜΦ πάνω τους σαν τατουάζ.

somfcover

Αν και τα τελευταία χρόνια εντοπίζουμε με ιδιαίτερη χαρά μια μετατόπιση προς το βιώσιμο, το λόκαλ και - εν τέλει - το μοναδικό, στη μόδα του 21ου αιώνα τα σκήπτρα ακόμη κρατά η γρήγορη μόδα. Πέρα από τον περιβαλλοντικό και ηθικό της αντίκτυπο, υπάρχει και ο αισθητικός, μιας που στο πραγματικό street style, δηλαδή αυτό που βλέπουμε καθημερινά στο δρόμο και όχι έξω από τα venues των μεγάλων shows στις πρωτεύουσες της μόδας, οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας σαν αντίγραφο του άλλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το να έχεις ένα brand με αισθητικό στίγμα, τόσο ξεχωριστό που να μη χρειάζεται να κοιτάξεις την ετικέτα για να επιβεβαιώσεις τι είναι, είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Το brand ΣΟΜΦ της Μαριαφλώρας Λεεκ είναι ακριβώς αυτό. Διαφάνειες ή items στο χρώμα του δέρματος (παρεμπίπτοντος, η Μαριαφλώρα το έκανε cool πριν από την Kim Kardashian) στολισμένα με tribals, δράκους, φίδια, περίπλοκα patterns από εξωτικά φυτά ή την πλέον χαρακτηριστική "μονόφθαλμη πεταλούδα”, όλα φτιαγμένα έτσι ώστε να αποθεώνουν τη γυναικεία σιλουέτα, "φωνάζουν” ότι είναι ΣΟΜΦ.

ΣΟΜΦ: Η Μαριαφλώρα Λεεκ μας δίδαξε πώς να είμαστε αναπολογητικά σέξι

somf

"Η ζωή είναι μικρή για να φοράς βαρετά ρούχα”

Η Μαριαφλώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε Αθήνα παρακολουθώντας τη μαμά και τις γιαγιάδες της να ράβουν απίστευτα κομμάτια για τις ίδιες. Γύρω στα 15 αποφάσισε να καθίσει κι εκείνη μπροστά από τη ραπτομηχανή και να ράψει το πρώτο της φόρεμα. Ήταν ένα φλοράλ με μικρά βολάν εμπνευσμένο από τις συλλογές του Tom Ford για την Gucci. Μετά το πολυκλαδικό λύκειο έπιασε αμέσως δουλειά σαν βοηθός στυλίστα στο αρχικά Votre Beaute και μετά στο Γυναίκα, για να δει αν όντως της αρέσει η δουλειά.

Δύο χρόνια μετά σπούδαζε στο Λονδίνο Fashion Design Womenswear στο Central Saint Martins και αφού αποφοίτησε εργάστηκε σαν βοηθός και δεξί χέρι του Christopher Kane. Tο Λονδίνο έγινε το σπίτι της για 10 χρόνια, μέχρι ο έρωτας με τον άντρα της να την φέρει πίσω στην Αθήνα το 2009. Εμπνευσμένη από την πόλη, τις φίλες και τους φίλους της, την μουσική και την κουλτούρα του tattoo, δημιουργεί τα ΣΟΜΦ, αλλά κυρίως τις "σομφέτες”, δηλαδή ένα φανατικό κοινό του brand της που βρήκε στα ρούχα της αυτό που αναζητούμε όλες - ένα δεύτερο δέρμα.

Γνωρίστε τα ΣΟΜΦ και την δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand ΣΟΜΦ;

Δειλά το 2013 δημιούργησα τα ΣΟΜΦ, με πολύ κόπο και αγάπη και θέλοντας να κάνω ένα brand εμπνευσμένο από τη ζωή μου, τις μουσικές που ακούω, τα ξενύχτια με φίλους σε μπαράκια και lives που τόσο αγαπώ και την κουλτούρα των tattoos. Μια δεκαετία μετά με βρίσκει στο showroom μου στο Ψυρρή με φανατικό κοινό απο "σομφέτες” που με στηρίζει όλο αυτό το διάστημα μέσω του eshop somfclothing.com αλλά και των social media καναλιών των ΣΟΜΦ.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand ΣΟΜΦ με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Bad Girls Club.

somf

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την εκάστοτε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Σχεδιάζω πάντα εμπνευσμένη από μουσική και τέχνη. Μου αρέσει πολύ να σκέφτομαι ποια από τις πελάτισσες μου θα φόραγε μια νέα δημιουργία και ποτέ δεν θα σχεδίαζα κάτι που δεν θα φόραγα και η ίδια. Θέλω τα ρούχα μου να είναι σαν μαγικοί sexy μανδύες που γεμίζουν αυτόν που τα φορά αυτοπεποίθηση και δίψα για ζωή/περιπέτεια. Η ζωή είναι τόσο μικρή για να φοράς βαρετά ρούχα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Προσπαθώ να σκεφτώ προνόμια, αλλά δεν… Οι προκλήσεις είναι αμέτρητες. Δεν έχουμε καλή ραφή στην Ελλάδα. Η μάλλον θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά δυσκολευόμαστε πολύ να την πληρώσουμε και σχεδόν πάντα δίνουμε με περισσότερη άνεση χρήματα σε ένα ξένο brand παρά ένα ελληνικό.

somf

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Είναι μια σχέση αγάπης. Είμαι της γενιάς του shopping = therapy. Εκφράζομαι μέσω του ντυσίματος μου, είναι ένα κλισέ αυτό το καταλαβαίνω αλλά είναι αλήθεια. Ένα νέο ρούχο ή παπούτσι με κάνει να αισθάνομαι καινούρια, με βαριέμαι εύκολα σαν Υδροχόος και λατρεύω να αλλάζω.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Προσωπικό στιλ για μένα σημαίνει με αγαπώ και με θαυμάζω. Σημαίνει σήμερα θα φορέσω την φορεματάρα μου και θα βγω έξω πρωινιάτικα θεάρα γιατί έτσι νιώθω, γενικά το προσωπικό στιλ για μένα δεν έχει να κάνει με τα ρούχα, αλλά με το attitude του αγαπώ τα ρούχα και τα χρησιμοποιώ για να εκφραστώ.

somf

somf

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Με εμπνέει ο θαυμαστός κόσμος των φυτών και οι μαγικές τους ιδιότητες. Έχω μιλήσει πολύ για αυτή μου την αγάπη μέσα από τα ντεσέν μου.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Υπάρχουν πολλοί που αγαπώ και αρκετοί που είχα την τύχη να γνωρίσω κιόλας, αλλά αν με ρώταγες ποια είναι η σταθερά για μένα, ψύχωση από τα μικράτα μου είναι η Miuccia Prada, αυτή θα ήθελα να προσκαλέσω στο δείπνο και θα την πήγαινα στο Pharaoh για λίγο γκλαμ, λίγο "Εξάρχειο” και πολύ καλό φαγητό.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Courtney Love, The girl with the most cake, εποχή 1995 με φόρεμα κομπινεζόν, χαλασμένο eyeliner και mary janes.

somf

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

H μόδα θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες αλλαγές για να διατηρήσει την ουσία της. Θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το fast ανήθικο fashion από την καλλιτεχνική δημιουργία και να επιλέγουμε βιώσιμα brands σε αντίθεση με μεγάλα highstreet brands που καταστρέφουν τον πλανήτη μας.

Πού μπορούμε να βρούμε τα ΣΟΜΦ;

Στο showroom Μελανθίου 10 Ψυρρή κατόπιν ραντεβού, στο site www.somfclothing.com και στο Instagram @somfclothing.

Φωτογραφίες καμπάνιας FW 23/24: Vinyl Face, Μοντελο:Hara Giavara

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.