ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Cristiano Marcheli: Η Μαίρη Χελιώτη ανακάλυψε μέσα από τη μόδα μια νέα γλώσσα έκφρασης

Η νεαρή σχεδιάστρια εμπνεύστηκε το brand της Cristiano Marcheli από το μιλανέζικο στιλ του μπαμπά της στα 70’s και το πάθος της για το σχέδιο.

christiano marcheli

Μιλάνο. 70’s. Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς την ελευθερία, τη φινέτσα που κατακτά τους δρόμους, τον πολιτιστικό οργασμό. Ένα φελινικό σκηνικό γεμάτο χρώμα και πάθος για πειραματισμό, όχι μονάχα με το στιλ, με τα πάντα. Μέσα σε αυτή την πληθώρα αναφορών, ο Cristiano, ένας άντρας με έντονη προσωπικότητα και αψεγάδιαστο στιλ περνά τα νεανικά του χρόνια.

Όταν η σημαντικότερη κληρονομιά είναι η αγάπη

Δεν φαντάζεται όμως, ότι δεκαετίες μετά, τα έργα και οι ημέρες του στη σημαντική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της μόδας θα ενέπνεαν την κόρη του Μαρία Χελιώτη και θα την εισήγαγαν στο σύμπαν της δημιουργίας μέσα από το οποίο ανακάλυψε μία νέα γλώσσα έκφρασης. Παρά την επιστημονική κατεύθυνση της οικογένειάς που αρχικά την οδήγησε να αποκτήσει δύο πτυχία στον κλάδο της υγείας, αποφάσισε να αναζητήσει την επαγγελματική της ευτυχία συνεχίζοντας τις σπουδές της στο σχέδιο και τη κατασκευή γυναικείου ενδύματος στο Istituto Marangoni στο Μιλανο και στο Central saint Martins στο Λονδίνο.

Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο πατέρας της, ο Cristiano, που την ωθούσε πάντα να ανακαλύψει την αυτοπεποίθησή της και να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία της. Που τη δίδαξε να ακολουθεί τον δικό της δρόμο χωρίς να θυσιάζει την αθωότητα και την αυθεντικότητά της. Ο χαμός του πυροδότησε μέσα στην ψυχή της Μαρίας την ανάγκη για τη δημιουργία της δικής της μοναδικής ιστορίας, η οποία όμως στον πυρήνα της έχει την αγάπη για την οικογένεια.

Το brand Cristiano Marcheli ενσωματώνει τη διαχρονική μιλανέζικη φινέτσα και το ρετρό στιλ με μία σύγχρονη προσέγγιση. Τα ρούχα της Μαρίας Χελιώτη δεν ανήκουν στο παρελθόν, αντίθετα, είναι προορισμένα για τη γυναίκα του σήμερα, του τώρα και παρά τη νοσταλγική τους αισθητική, ο σχεδιασμός τους έχει το βλέμμα στο μέλλον.

Γνωρίστε την Cristiano Marcheli και την δημιουργό της

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Cristiano Marcheli;

Η Cristiano Marcheli ιδρύθηκε το 2022, φέροντας το όνομά της από τον μπαμπά μου Cristiano, και Marcheli που προκύπτει απτά αρχικά του ονόματος και επωνύμου μου με το οποίο υπέγραφα κάθε σχέδιο ως φοιτήτρια. Έτσι δημιουργήθηκε ένα όνομα που θα έκρυβε την αγάπη για την οικογένεια μου και το πάθος μου για τον σχεδιασμό.

Σε αυτό το προσωπικό μου ταξίδι, η μόδα γίνεται ένας δικός μου λόγος. Στη γλώσσα της μόδας βρίσκω τη δυνατότητα να εκφράσω τις σκέψεις, τη δημιουργικότητα και την προσωπική μου ιστορία. Κάθε κομμάτι είναι σαν μια σελίδα που προσθέτω στο βιβλίο της ζωής μου, αναδεικνύοντας τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μου και τις στιγμές που έχουν διαμορφώσει τη συνολική μου προσωπικότητα. Σε κάθε στιλιστική επιλογή βρίσκω την ευκαιρία να αφηγηθώ μια μικρή ιστορία, να μιλήσω χωρίς λόγια και να συνεχίσω να εξερευνώ τον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας και της αυτοεκφραστικότητας.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Cristiano Marcheli µε τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Διαχρονικό στιλ, Αυθεντικότητα, υψηλής ποιότητας δημιουργίες.

christiano marcheli

Μπορείς να µας περιγράψεις το πώς οραµατίστηκες την SS24 συλλογή Modern Classics και εν τέλει τη δηµιούργησες;

Η συλλογή μας Μodern Classics συνδυάζει διαχρονικές αξίες, την αιώνια κομψότητα με τις φρέσκες ιδέες, δημιουργώντας έναν όμορφο πάντρεμα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στις χρυσαφένιες αποχρώσεις της Μεσογείου και τη διαχρονική κομψότητα της ιταλικής μόδας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις µε τις οποίες έρχεται αντιµέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόµια που απολαµβάνει;

Οι νέοι σχεδιαστές μόδας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η δημιουργία μιας ταυτότητας εταιρείας σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους, η προσαρμογή σε γρήγορα μεταβαλλόμενες τάσεις και η πλοήγηση στις πολυπλοκότητες της αλυσίδας εφοδιασμού της μόδας. Επιπλέον, η κατασκευή ενός πελατολογίου και οι προκλήσεις του μάρκετινγκ σε έναν ψηφιακά καθορισμένο τοπίο μπορούν να αποτελέσουν εμπόδια.

Όλα αυτά σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής κρίσης, που διαρκεί εδώ και χρόνια, όπου παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση προς τη χρήση μη ποιοτικών υφασμάτων και υλικών. Ο λαός, έχοντας εξαντληθεί από τις οικονομικές δυσκολίες, βρίσκεται να αντιμετωπίζει την ανάγκη για οικονομικότερες επιλογές. Επιπλέον, παρατηρούμε την εξάπλωση της ταχύτατης διαδικασίας παραγωγής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη κατασκευή προϊόντων. Αυτή η εξέλιξη λοιπόν παρ’όλο που επιταχύνει την διαδικασία κατασκευής, επιφέρει αμφισβήτηση όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων που προκύπτουν.

christiano marcheli

Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιοι προνομιούχοι παράγοντες που δίνουν την ευκαιρία στους νέους σχεδιαστές να αναδειχθούν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και κοινωνικών δικτύων, καθώς και τη δυνατότητα να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής αλλά και παγκόσμιας αγοράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι αποτελούμε κοιτίδα πολιτισμού και πηγή έμπνευσης για πολλές χώρες παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο, η αξιοποίηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μοναδικών προϊόντων, αναγνωρίσιμων διεθνώς.

Ποια είναι η σχέση σου µε τη µόδα;

Κατά τη γνώμη μου έχω κάνει μια πολύτιμη επιλογή σε σχέση με τις τάσεις της μόδας. Ναι μεν ενημερώνομαι αλλά δεν ακολουθώ τυφλά και άκριτα. Το να ακολουθείς το δικό σου στιλ και να μην υποκύπτεις στις προσωρινές τάσεις δίνει έμφαση στην αυθεντικότητα, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα σου.

Αξίζει να σκέφτεσαι πέρα από τις προσωρινές τάσεις, κάνοντας επιλογές που αντανακλούν τις δικές σου αξίες και γούστα. Αυτό δημιουργεί ένα προσωπικό στυλ αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και την αίσθηση της ευελιξίας και της ελευθερίας στον τρόπο που εκφράζεις τον εαυτό σου.

Η πίστη στη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα και τις διαχρονικές αξίες αναδεικνύει την αυτοπεποίθηση και τη δύναμή του να διαμορφώνεις το στιλ σου ανεξάρτητα από προκαθορισμένες τάσεις.

christiano marcheli

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό στυλ είναι όχι μόνο μια εξωτερική εκδήλωση αλλά και μια εσωτερική αυτοαναγνώριση. Κάθε επιλογή ρούχων αντικατοπτρίζει ίσως σε ένα πρώτο επίπεδο την αισθητική μας αλλά κυρίως την προσωπική μας εξέλιξη και ανάπτυξη. Μέσα από το στυλ μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εικόνα που αντανακλά την αυτοπεποίθησή μας και να επικοινωνούμε με τον κόσμο χωρίς λόγια. Είναι μια διαδικασία αυτοαναφοράς και δημιουργίας που εμπλουτίζει τόσο την εξωτερική μας όσο και την εσωτερική μας πραγματικότητα. Είναι μια προσωπική δήλωση που κάνει κάθε άτομο μοναδικό, αναδεικνύοντας την φύση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

christiano marcheli

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να µην έχει σχέση µε τον τοµέα της µόδας, αλλά να αποτελεί από τις µεγαλύτερες επιρροές σου;

Η οικογένειά μου είναι πηγή έμπνευσης και επιρροής για μένα. Η αγάπη για ο,τι δημιούργησαν, οι αρχές τους και η δέσμευσή τους στις αξίες αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μου και έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο που προσεγγίζω τη ζωή και το έργο μου. Τα ταξίδια μας, οι στιγμές μας, οι αγκαλιές μας, η λατρεία του ενός για τον άλλον και ο αμοιβαίος σεβασμός συνθέτουν ένα υγιές πρότυπο που με ακολουθεί σε κάθε φάσμα της ζωής μου.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Με μεγάλο σεβασμό προς όλες τις πρωτοπόρες προσωπικότητες που ανέδειξαν την μόδα και άφησαν εποχή στη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα, θα προτιμούσα να προσκαλέσω μια γυναικεία φιγούρα ή μια παρέα γυναικών. Σε ένα μαγικό μπαλκόνι με αρωματικά γιασεμιά και την Ακρόπολη ως φόντο, καλεσμένες μου τέσσερις εξαιρετικές γυναικείες προσωπικότητες της μόδας. Η Coco Chanel μοιράζεται τον δυναμισμό και την διαχρονική της κομψότητα, η Diane von Fürstenberg εμπνέει με το πνεύμα της ανεξαρτησίας, ενώ η Stella McCartney αναδεικνύει τη βιώσιμη προσέγγιση στον χώρο. Κάπου εκεί και η Tory Burch προσθέτει την δική της οραματική προοπτική για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

christiano marcheli

Θα µπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από τα εμβληματικά looks της ποπ κουλτούρας θα έλεγα αυτό του Michael Jackson τη δεκαετία του '80. Με το θρυλικό του outfit από το "Thriller," Με το κόκκινο δερμάτινο μπουφάν, τις εμβληματικές λευκές κάλτσες και τα μαύρα παπούτσια, ο Michael Jackson δημιούργησε ένα αναγνωρίσιμο και αξεπέραστο στιλ. Το εν λόγω look αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της μόδας, αποδεικνύοντας πώς οι καλλιτεχνικές εκφράσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον χώρο.

Βιωσιµότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δηµιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύµατος. Τελικά, το µέλλον της παγκόσµιας βιοµηχανίας µόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Θέλω να πιστεύω πως το μέλλον της μόδας είναι αισιόδοξο. Η στροφή προς τη βιωσιμότητα στη μόδα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή προοπτικής όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση. Η μείωση της υπερκατανάλωσης, η ανακύκλωση ρούχων, η χρήση βιώσιμων υλικών και η προώθηση της "slow fashion" που εστιάζει στην ποιότητα και αντοχή των κομματιών προωθούν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση.

Επιπλέον, η ανάδυση νέων ταλέντων στη μόδα που επιλέγουν βιώσιμες πρακτικές δείχνει ότι η βιομηχανία είναι ανοικτή σε καινοτόμες ιδέες. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επιλογές τους συμβάλλει στην αλλαγή προτιμήσεων προς τον όφελος της βιωσιμότητας. Θα χαρακτήριζα όλα τα παραπάνω ως μια θετική εξέλιξη που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της υπερκατανάλωσης και της περιβαλλοντικής επίπτωσης, ενισχύοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση του κοινού για πιο υπεύθυνες επιλογές στον χώρο της μόδας.

christiano marcheli

Πού µπορούµε να βρούµε τα Cristiano Marcheli;

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα μας τόσο στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.cristianomarcheli.com όσο και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αγαπημένα καταστήματα σε τόσο όμορφους προορισμούς όπως η γαλλική και ιταλική Ριβιέρα, το Ντουμπάι και πολλές πολιτείες της Αμερικής μας υποδέχτηκαν με αγάπη από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας μας στην αγορά.

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.