ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

agapis jewllery

Αν και ξέρω πως, στ’ αλήθεια, δεν υπάρχει "κάρμα”, στην περίπτωση της Αγάπης Σμπώκου, θέλω να πιστεύω πως το όνομα που της δώθηκε διέγραψε την πορεία της. Πως ήταν καρμικό, μόλις βρει το κάλεσμά της, να διοχετεύση σε αυτό μία τεράστια ποσότητα αγάπης - αυτό δηλαδή που κάνει με τα κοσμήματα Agapis Jewellery. Η Αγάπη μεγάλωσε στο κοσμηματοπωλείο του πατέρα της. Η κατασκευή τους, οι διάφορες επισκέψεις στα εργαστήρια τη μάγευαν ως παιδί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην εσωτερική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό χώρου στην Αγγλία, η καθηγήτριά της παρατήρησε ότι η μακέτα της έμοιαζε με σύγχρονο κόσμημα, κάτι που την έκανε να σκεφτεί σοβαρά τη μετάβαση στον χώρο του κοσμήματος.

Γεννημένη κοσμηματοποιός

Παρόλα αυτά πέρασε λίγο χρόνο αποκτόντας επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο σπουδών της στο Λονδίνο, σύντομα όμως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πορεία της στον τομέα δεν την εκφράζει πλήρως. Ότι ήταν καιρός για μια αλλαγή. "Είχα ανάγκη να εκφράζομαι με τα χέρια μου”, λέει με μία λαχτάρα που δείχνει ότι αυτή η ανάγκη δεν την έχει εγκαταλείψει. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα που την έβαλε στο χώρο του κοσμήματος. Όλα τα αλλά ήρθαν απλά φυσικά. "Ήταν σαν να το ήξερα… τι είναι συλλογή, πως πρέπει να έχει συνέχεια το ένα σχέδιο με το άλλο…”, συμπληρώνει.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2011, εμβάθυνε τη γνώση της στην κατασκευή κοσμήματος και άρχισε να μπαίνει πλέον επαγγελματικά στο χώρο με πολλές συμμετοχές σε ατομικές καλλιτεχνικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, διατηρούσε την AS Gallery στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία για περίπου 5 χρόνια. Το 2012 είχε έρθει η στιγμή για τη δημιουργία του δικού της brand, το Agapis Jewellery με εργαστήριο & showroom στην Αθήνα. Παράλληλα, συμμετείχε και σε εμπορικές εκθέσεις στο Μιλάνο και στο Παρίσι, που συνέβαλαν στη διεθνή παρουσία και αναγνώριση του δημιουργικού της τέκνου.

Agapis Jewellery

Το επόμενο κεφάλαιο για την Αγάπη Σμπώκου μόλις ξεκίνησε στην Πινδάρου 38, στο Κολωνάκι με το πρώτο κατάστημα του brand Agapis Jewellery & Gallery που επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα κοσμήματά της, καθώς και μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών άλλων καλλιτεχνών και μικρά έργα τέχνης.

Γνωρίστε τα Agapis Jewellery και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Agapis Jewellery;

Το brand Agapis Jewellery δημιουργήθηκε το 2012, όπου τα πρώτα χρονιά διένυσε μια πορεία στο χώρου του καλλιτεχνικού κοσμήματος έως το 2017. Η έμπνευση προήλθε από την επιμονή ενός πελάτη για τη δημιουργία μιας συλλογής χονδρικής, η οποία θα χρησιμοποιούνταν ως δώρο σε πελάτες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η δημιουργική παραγωγή αυτή, καθώς και το θετικό feedback με έκαναν να σκεφτώ σοβαρά την ιδέα για το δικό μου brand. Ξεκίνησα με ένα μικρό εργαστήριο στη Λέκκα στο κέντρο της Αθήνας & eshop και συνέχεια μετέφερα το εργαστήρι στο Κολωνάκι όπου λειτουργούσε παράλληλα με το showroom, που ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Agapis Jewellery

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Agapis Jewellery με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Τέχνη, αρχιτεκτονική και φύση. Είναι οι τρεις πυλώνες της έμπνευσης των συλλογών μου. Οι σπουδές μου στην αρχιτεκτονική μου παρείχαν έναν πολύτιμο βαθμό κατανόησης της δομής ενός έργου και της διαδικασίας δημιουργίας μιας ιδέας προς ένα concept, μετατρέποντας τη σε μια συλλογή με συνοχή και ενοποιημένο θέμα. Αυτή η επιρροή αποτυπώθηκε για παράδειγμα στη συλλογή μου Bau Jewels, εμπνευσμένη από τα μεγάλα κινήματα τέχνης της Bauhaus, Destij, και κυβισμού. Είναι μεγάλη μου χαρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στο πωλητήριο του Μουσείου του Πικάσο στη Βαρκελώνη, κάτι που με κάνει πολύ υπερήφανη για το έργο μου.

Από την άλλη η φύση με την αλγοριθμική γεωμετρία της με ενθουσιάζει και με εμπνέει στη δημιουργία μου. Η συλλογή μου Seastories, εμπνευσμένη από τον μικρόκοσμο της φύσης, περιλαμβάνει στοιχεία από όστρακα και άλλα κοχύλια που συναντάμε στη θάλασσα. Ο φυσικός ρυθμός και η αρμονία που παράγει η φύση είναι μια σημαντική πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες μου.

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;


Η έμπνευση μου ξεκινάει από την ανάγκη μου να φορέσω εάν απρόσμενο κόσμημα που να μοιάζει με έργο τέχνης. Κάπως έτσι ξεκίνησα να σχεδιάσω την τελευταία μου συλλογή Bau Jewels αντλώντας τις βασικές αρχές του καλλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού κινήματος Bauhaus. Η βασική θεωρία ξεκινάει με μια "ώρα μηδέν” για τον χώρο- σπίτι που ζούμε και την απλοποίηση του τρόπου ζωή μας μέσα σε αυτόν. Επίσης, τα βασικά χρώματα στα βασικά σχήματα μου έδωσαν το έναυσμα να δημιουργήσω αυτές τις φόρμες στην συλλογή αυτή.

Agapis Jewellery

Agapis Jewellery

Παράλληλα, αντλώ την έμπνευση από τον κόσμο τριγύρω μου και συνήθως η ιδέα έρχεται απροσδόκητα όταν βλέπω κάτι που με εντυπωσιάζει. Για παράδειγμα, η απόχρωση της ιριδίζουσας οξείδωσης προήλθε κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βουτιάς μου σε μια ερημική παραλία της Κρήτης. Όταν ανοίγεις τα μάτια σου στο βυθό, δεν υπάρχουν ευδιάκριτα όρια στα σχήματα και όλα φαντάζουν σαν σκιές. Αυτή η ανάμνηση ενέπνευσε τη δημιουργία της ιριδίζουσας οξείδωσης στα κοσμήματά μου, η οποία δεν έχει συγκεκριμένο χρώμα και αποπνέει μια αίσθηση μυστηρίου και αβεβαιότητας, όπως η ίδια η θάλασσα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις κατά την έναρξη της καριέρας του. Να ξεκινήσω να αριθμώ… Aπό την παιδεία και την εκπαίδευση που υπάρχει στη χώρα μας στον τομέα του κοσμήματος. Οι σχολές κοσμήματος δεν ανήκουν στην ανώτερη εκπαίδευση. Από τη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα μας για την έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας. Κάποιες από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό σε έναν σχετικά μικρό και ανεπτυγμένο τομέα, τη δυσκολία να καταξιωθεί στην αγορά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών, καθώς και την ανάγκη για διαρκή καινοτομία και διαφοροποίηση για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, όμως υπάρχουν και προνόμια. Αυτά περιλαμβάνουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την έμπνευση που προσφέρει η ελληνική ιστορία και παράδοση, καθώς και την ευκαιρία για επιτυχή προβολή και εμπορική ανάπτυξη, ειδικά μέσω του τουρισμού και των τοπικών εκθέσεων και αγορών.

Agapis Jewellery

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η μόδα αποτελεί μια σημαντική πηγή έμπνευσης για μένα. Ακολουθώ προσεκτικά τις τάσεις στα μεγέθη και τα σχήματα των κοσμημάτων που παρουσιάζονται στις πασαρέλες. Αλλά σίγουρα και οι σχεδιαστές μόδας έχουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τι θα φορεθεί και πώς. Είναι ένας δημιουργικός διάλογος που με τροφοδοτεί πάντα με ιδέες και με ενθαρρύνει να ξεκινήσω νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό μου.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό στιλ είναι πραγματικά μοναδικό για κάθε γυναίκα και αποτελεί μια έκφραση της προσωπικής της ταυτότητας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται άνετα με αυτό που φοράει, καθώς και να νιώθει μοναδική και αυθεντική. Ο τρόπος ντυσίματος και οι επιλογές σε αξεσουάρ αντανακλούν την προσωπική γοητεία και την αισθητική της. Συχνά, τα στοιχεία που επιλέγουμε να φορέσουμε γίνονται αναγνωρίσιμα σημεία του προσωπικού μας στιλ. Για παράδειγμα, έχω μια φίλη που πάντα φοράει καπέλο (σχεδόν πάντα) και έχει γίνει κομμάτι του στιλ της. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα κοσμήματα, τα οποία μπορούν να προσδώσουν μια ξεχωριστή λάμψη και ένταση στο στιλ ενός ατόμου.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Όπως έχω αναφέρει πιο πριν οι κυρίες εμπνεύσεις μου είναι η φύση, η αρχιτεκτονική, η τέχνη ο κόσμος γύρω μου. Αντλώ έμπνευση από τα μοτίβα, τις γραμμές και τα χρώματα που βλέπω στο περιβάλλον μου και τα μετατρέπω σε κοσμήματα που αντικατοπτρίζουν την προσωπική μου αισθητική και φιλοσοφία. Για μένα, τα κοσμήματα δεν είναι απλά διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά φέρουν συμβολισμούς και σημασίες. Μπορεί να είναι ένα φυλαχτό που με συνδέει με την ενέργεια της φύσης, ένα statement κόσμημα που δηλώνει τη διαφορετικότητά μου και την αυτοπεποίθησή μου ή ένα κόσμημα ταυτότητα που με κάνει να αισθάνομαι συνδεδεμένη με μια ομάδα ή μια κοινότητα.

Agapis Jewellery

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Αν ο Alexander McQueen ήταν εδώ σήμερα, θα ήταν μεγάλη τιμή να τον καλούσα να φάμε στο CTC Urban Gastronomy. Η δημιουργικότητά του στον χώρο της μόδας ήταν εξαιρετική και εμπνέει ακόμα. Θα ήταν συναρπαστικό να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για την τέχνη, τη μόδα και τη δημιουργική διαδικασία και να εμπνευστούμε νέες ιδέες και καινοτομίες. Το εστιατόριο αυτό θα ήταν ο τέλειος τόπος για να απολαύσουμε εκλεπτυσμένες τοπικές γεύσεις και να ανταλλάξουμε απόψεις δοκιμάζοντας πειραματική κουζίνα μέσω της πολύ καλής πρώτης ύλης.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με κοσμήματα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Ξεχωρίζω την Gwen Stefani γενικότερα. Μου αρέσει πολύ το look της, είναι εκκεντρικό αλλά πάντα chic. Η δυναμική της παρουσία και η έμφασή της στην αυθεντικότητα με κάθε εμφάνισή της μας δείχνει πώς μπορούμε να διακρίνουμε τον εαυτό μας μέσα από τη μόδα, να είμαστε τολμηροί και δημιουργικοί με το στιλ μας, αλλά ταυτοχρόνως κομψοί.

Agapis Jewellery

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα και την ανάγκη για μείωση της υπερκατανάλωσης, την αλλαγή των γρήγορων trends. Παράλληλα, όμως, η δημιουργία και η καινοτομία προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία της μόδας. Η ανάπτυξη νέων ταλέντων και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διαδικασία σχεδιασμού, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη και καινοτόμο βιομηχανία. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι αισιόδοξο. Όμως πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αειφορία και την καινοτομία. Η αποδοχή της βιωσιμότητας και η δέσμευση για μια πιο δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση μπορούν να οδηγήσουν σε ένα φωτεινό μονοπάτι.

Agapis Jewellery

Πού μπορούμε να βρούμε τα Agapis Jewellery;

Φυσικά, τα κοσμήματα της Agapis Jewellery είναι διαθέσιμα για όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω της ιστοσελίδας μας στο www.agapisjewellery.com. Για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, υπάρχει το νέο μας κατάστημα Agapis Jewellery & Gallery, όπου μπορούν να ανακαλύψουν από κοντά όλες μας τις συλλογές και φυσικά θα χαρούμε να τους υποδεχθούμε. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με αρκετά καταστήματα στα ελληνικά νησιά και στο εξωτερικό.

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.